Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Erős vandálok, gyenge fák

Sopron - A Sopron Holding szakemberei sokszor úgy érzik, szélmalomharcot vívnak. Az elültetett növényeket vandálok kitördelik, rengeteg kárt okozva ezzel a városnak. A pótlásra szánt pénz tetemes – másra is használhatnák.

Újra vandálok jártak a Flandorffer utcában. Derékba törték a fiatal fákat, amelyek kizöldülve nemcsak küllemükkel gyönyörködtettek volna, de a szmogot megkötve egészségünket is védik. Jóérzésű ember szó nélkül nem tud elmenni a jelenség mellett. Ottjártunkkor is szörnyülködtek az arra járók, nem értik – mint ahogy mi sem –, ki és miért vetemedik ilyen cselekedetre. Ha ez így folytatódik – bár reméljük, a tettes elnyeri méltó büntetését –, a kertészek munkája igazi szélmalomharc lesz a jövőben.
Sopron parkjait és zöldfelületeit a Sopron Holding gondozza. Minden évszakban akad munka, tavasszal nyesik és ültetik a fákat, bokrokat, virágokat, nyaranta nyírják a füvet, gondozzák, takarítják a parkokat, a téli zimankóban a területeiken síktalanítanak, de mindig akad pluszfeladat, ezúttal is.

– Az elpusztított fákat ősszel ültettük. Előrelátóak voltunk, hiszen várostűrő pusztaszileket választottunk. De a vandalizmusra nem lehet felkészülni, sajnos ez is jelen van a városban. Nemcsak a növényekben, a köztéri létesítményekben, játszótereken is tapasztalható a szándékos károkozás, amivel nemcsak a munkánk tűnik szélmalomharcnak, de a város erre fordított pénze is kidobott összeg sok esetben. A pusztítást látva mindig elszomorodunk, de nem adjuk fel. Azt tervezzük, hogy iskolákkal, óvodákkal vesszük fel a kapcsolatot és előadást tartunk majd a gyerekeknek a növényekről, hogy megismerjék és megszeressék a velünk élő természetet. Fontos, hogy tudják, milyen értékes a környezetünk, és inkább védeni kell, nem pusztítani – tudtuk meg a holding munkatársától.

A Flandorffer Ignác utcában nemrégiben már kitörték a fák egy részét. A szakemberek a kipusztult növények helyett többször ültettek újakat. A mostani kár mintegy 120–130 ezer forint, de a vandálok legutóbbi látogatása során villámhárítók és ereszcsatornák is sérültek. Egy év alatt 350 ezer forintot csak fapótlásra költöttek az utcában.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

Palántát, facsemetét osztanak

A város segít abban, hogy lakóközösségek, magánemberek is megszépíthessék környezetüket. Az elmúlt két év hagyományaihoz híven virág- és facsemeteosztást terveznek idén, tavasszal palántákat, ősszel cserjéket kaphatnak az itt élők. Nagyon fontosnak tartják a lakosság és a fiatalok környezettudatos nevelését, ennek keretében tavaly gyerekek is kaphattak virágpalántákat. A holding közreműködésével évente 100 ezer tő virág és 500 fa kerül ki Sopron közterületeire.

Olvasóink írták

 • 10. metermester 2009. február 18. 11:22
  „A Magyar Államkincstár-k már van elég bevétele a soproni lakosok büntetéseiből. /autósok,kerékpárosok, gyalogosok/ Hisz dicsekedtek is a kisalföldben, mennyi pénzbeli büntetést rottak ki a soproniakra.
  Fordíthatna a rendörség egy kis apparátot a megelőzésre, bíztonságra is!!”
 • 9. cherry 2009. február 17. 11:08
  „En az ilyeneket a rendörseg segitsegevel elkapnäm es közmunkära itelnem! ! Külföldön is müködik, nemegyszer hallunk rola hogy meg hires emberenek sincs ilyen esetben kegyelem. Söpörjek a szemetet, ültessenek uj fäkat vagy gondozzäk a parkokat..., igy talän legközelebb 2x is meggondolnäk, hogy rongäljanak!”
 • 8. k 2009. február 16. 18:51
  „Ha nem a saját szememmel látom nem hiszem el.
  A helyszín Győr. Kb 6 éves kisgyerek nagymama nagypapa kíséretében. Gyerek vékonyka kis fát próbált kitörni.
  Nagymama, nagypapa csak nézte. annyit nem szólt rá hogy "nem szabad". Sőt, még lehet, hogy büszkék is voltak rá,milyen erős unokájuk van.Csak annyit mondtak: "siessünk"
  A gyerek elunta a cibálást, rángatást.
  Viszont, ha netalán jobban rá érnek a nagyszülők, lehet hogy derékba töri az unoka a fát.”
 • 7. setretmc 2009. február 15. 12:07
  „Én is fiatal vagyok de nem tom hogy a sok csira f******nak mért kell mindent összetörni, a deák téren is az üvegek!!!!!!!! ne rombolj hanem használd”
 • 6. soproni 2009. február 15. 11:58
  „Rossz a főcím! Gyenge vandálok jobb lett volna! Az ilyen tettekhez sem erő ,sem ész nem kell sok.”
 • 5. jockey 2009. február 15. 10:39
  „A rendőrség katonai szervezet, ebből adódóan a rendőrök azt csinálják, amire a parancsnokok utasítják őket. Az meg ugye érthető, hogy sokkal nyugisabb és kifizetőtőbb a normális állampolgárokat zaklatni, büntetgetni, mint a bűnözőket hajkurászni. Ez a dolog teljesen logikuan működik, csak nem egészen jól.”
 • 4. Totyis 2009. február 15. 08:06
  „350.000 Ft-ért lehet olyan kamerát venni ami figyelhetné az utca ezen szakaszát!!! A rendörség gondolom megint a tilosban parkolokat üldözte a belvárosban! Hétvégén a szorakozóhelyek környékét ha jobban ellenöriznék biztos hogy nem lenne ennyi rongálás a városban!”
 • 3. info2009* 2009. február 14. 20:22
  „Hallottak az illetekesek arrol, hogy Nyugat-Europaban terfigyelo kamerak vannak (es persze valaki nezi is oket), igy rogton el lehet kapni a bunozoket...? Ha nincs eleg rendor, akkor pedig BIZTONSAGI CEGET fizet a varos! Igy is lehet, ha a rendorokre nem lehet szamitani.”
 • 2. pedagogus 2009. február 14. 19:56
  „Re: #1
  Szerintem a zsernyákok már nem is tudnak menni.”
 • 1. Lobbo71 2009. február 14. 17:19
  „A rendőrök meg az elkerülőn a legkihaltabb részen traffiznak a meleg kocsiból, ahelyett, hogy értelmes munkát végeznének. Ja igen, ahhoz ki kéne szállni a kocsiból, az meg már derogál, mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen járőröznének

Sopron - Nagyobb létszámmal és huzamosabb ideig járőröznének a soproni polgárőrök, ha lenne… Tovább olvasom