Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Épülhet a határon átvezető út

Harka - Az év második felében elkezdődhet a Harkát Sopronnyékkel (Neckenmarkt) összekötő, 1,5 kilométeres út építése. A projekt az első körön túljutott, így szinte biztos, hogy megkapják az 58 millió forint támogatást.
A határ menti települések konzorciumot hoztak létre annak érdekében, hogy közösen nagyobb eséllyel pályázzanak a határon átvezető utak megépítésének támogatására. Harka az első akadályt sikerrel vette. Pályázatukat első körben befogadták. Amennyiben január 31-ig teljesítik a hiányosságokat, akkor megkapják az 58 millió forintos támogatást.

A falu ehhez tízmillió saját forrást tesz hozzá.

Így a közbeszerzés lefolytatása után leghamarabb az év második felében elkezdődhet a kivitelezés. A Harka és az ausztriai Sopronnyék (Necekenmarkt) közti 1,5 kilométeres út négy méter széles lesz és a kerékpárosok mellett személygépkocsik is használhatják. A nehézgépjárműveket viszont kitiltják. Fontos mérföldkő ez a schengeni csatlakozásunk óta, ugyanis több helyütt még mindig kint vannak a behajtani tilos táblák.

- A jövő évi költségvetésünk is szűkös lesz, úgy tűnik, hogy felül kell vizsgálnunk az intézményeink működését - fogalmazott Szabó Károly, Harka polgármestere.

- Igaz, mindez nem mehet a minőség rovására, azaz a végtelenségig nem fokozható a megszorítás és az összevonás. Valljuk, hogy a nehézségek ellenére is kellenek tervek. Idén közel egymillió forintot költöttünk el erre a tervezésre. Azért is előnyös előrenézni, mert gyorsabban reagálhatunk a pályázatokra.

Szabó Károly a Harkára telepítendő ásványvíz-palackozó üzem előkészületeinek újabb lépéséről is beszámolt: a beruházó cég az osztrák-magyar vízügyi bizottság engedélyére vár. Amennyiben sikerrel járnak, akkor tavasszal elkezdődhet a próbafúrás, majd a víz bevizsgálása.

- A nehézségek ellenére is ápolnunk kell a helyi kulturális életet - tette hozzá a polgármester. - Éppen ezért szeretnénk egy fúvószenekart megalapítani. Emellett két évvel ezelőtt meg kellett szüntetni az életveszélyessé vált játszóteret. A gyermekek örömére ezt idén újjáépítjük. A templomfelújításra pedig még ebben a hónapban beadja pályázatát az egyházközség.

Olvasóink írták

 • 10. Telepathia 2009. január 07. 10:57
  „Minnél amarább csinálják meg mert ha lezárják a köszegi uti alúljárót, akkor naponta arra fogunk közlekedni,ha Győrbe akarunk munkakezdésre megérkezni.”
 • 9. pulci 2009. január 06. 17:54
  „Ez örömteli, reméljük több helyen is épül új út a határátkelőknél.
  De jó lenne ha a soproni képviselők megtennének mindent azért, hogy legalább 2010 tavaszán,nyarán megkezdődjön az m85-ös autóút Sopront elkerülő szakasza, mert az,hogy már kb. 5-ször megváltoztatták a nyomvonalat az is csak nálunk fordulhat elő, és itt a szocialista képviselők, közlekedési miniszternek is nagy a felelőssége. Tény, hogy most ebben a gazdasági helyzetben csökkenni fog az építési kedv, de mégis nem tartom lehetetlennek, hogy legalább 2010 közepén elkezdődjön Sopronnál a régészeti feltárás/építkezés. Természetesen jó lenne ha már megyei közlekedési miniszter van jelenleg, akkor ebben a 15 hónapban eljusson addig,hogy legalább elkezdjék az építkezést mert választási időben nem lesz semmi feljődés.
  Bízom benn, hogy nem adják fel az autóutat és a képviselők mindent megtesznek annak érdekében ,hogy minél előbb megkezdődjön az építkezés.”
 • 8. Anonymus 2009. január 06. 16:02
  „Elnézést tudom nem ide tartoik de muszály!!

  ELVESZETT!!
  Sopronban szilveszter éjszakáján elszökött Tobi nevű kutyánk.
  A nyakában található azonosítási szám:08608
  Ha valaki tud róla vagy befogadta,kérjük jelentkezzen.
  A megtalálónak jutalom!

  0620/480-4643 0620/443-8269 0630/625-1910”
 • 7. Anonymus 2009. január 06. 16:02
  „Elnézést tudom nem ide tartoik de muszály!!

  ELVESZETT!!
  Sopronban szilveszter éjszakáján elszökött Tobi nevű kutyánk.
  A nyakában található azonosítási szám:08608
  Ha valaki tud róla vagy befogadta,kérjük jelentkezzen.
  A megtalálónak jutalom!

  0620/480-4643 0620/443-8269 0630/625-1910”
 • 6. budvajzer 2009. január 06. 15:59
  „Évente egyszer, a doborjáni Liszt-bicajtúrán magam is részt veszek annak ellenére, hogy tudom, milyen az út állapota a határ innenső oldalán. Bizony jót fog tenni kerékpárjainknak, no meg Harkának is az útfelújítás.”
 • 5. Jay80 2009. január 06. 15:27
  „joco. valamiből meg kell élni nem? Az meg már legyen az ő bajuk, hogy ki milyen formában dolgozik kint”
 • 4. DrAtilla 2009. január 06. 09:31
  „Örülök neki, ha elkészül az út a határig. Rendszeresen megteszem ezt a szakaszt kerékpárral és osztrákokkal beszélgettem, akik egyszer jöttek át és elment a kedvük a borzalmas állapotú út miatt a szomszédolástól. Ebből a beruházásból Harka nagyon sokat profitálhat, hiszen ha sikerül a kerékpáros turizmust beiindítani, akkor családok élhetnek meg az idegenforgalomból, vendéglátásból. Végre sikerülne a falunak ebből a balkáni állapotából kilépnie. Köszönet érte a kezdeményező polgármesternek.”
 • 3. joco 2009. január 06. 06:29
  „és a rengetek m.falvi(bocsi) harkai feketmunkás gyorsabban ér be az osztrák"munkhelyére" a földekre.”
 • 2. anca 2009. január 05. 21:19
  „"... teljesítik a hiányosságokat..."
  Isten őrizz!”
 • 1. bobo 2009. január 05. 20:58
  „"tízmillió saját forrást"
  "(Necekenmarkt)"

  Azt, hogy jön a fúvószenekar a játszótér megszüntetéséhez ("Emellett"), már meg se kérdem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozásba adnák a sportcsarnokot

Nagycenk - Az előzetes számítások szerint a nagycenki önkormányzat 2009-ben 6-8 millió forinttal… Tovább olvasom