Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Energiafogyasztói közösség alakul

Sopron és környéke - Kis- és középvállalkozások, valamint önkormányzatok számára energiafogyasztói közösséget szervez a kereskedelmi és iparkamara.

A résztvevők 7–12 százalék megtakarítást remélhetnek energiaköltségeikből.

– Jó kezdeményezésnek találom az energiafogyasztói közösség létrehozását – fogalmazott Tóth Kálmán, a Scarbantia Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Éves szinten 30–35 millió forint az energiaköltségünk. Ha a fogyasztói közösség felhasználja az előre szerződött mennyiséget, abban az esetben nálunk akár hárommillió forint is lehet a megtakarítás. Ehhez azonban az kell, hogy mindegyik cég felhasználja a ráeső részt.

Ezért a szerződéskötést megelőzően igen pontos számításokra, energiafelhasználási tervezésre van szükség. Ugyanis ha összességében – bármilyen okból – 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a társulat, akkor visszamenőleges kötbért kellene fizetni. Ha viszont a szerződöttnél több energiát használunk fel, arra a mennyiségre is vonatkozik a kedvezményes ár.

A fodrászat energiaigényes üzem: egy-egy hajszárító bura óránként több ezer kilowatt áramot fogyaszt. Felvételünkön Payrits Károly fodrász munka közben. Fotó: Magasi
A fodrászat energiaigényes üzem: egy-egy hajszárító bura óránként sok áramot fogyaszt. Felvételünkön Payrits Károly fodrász munka közben. Fotó: Magasi

– Az energiapiac liberalizációja következtében a fogyasztók szabadon választhatnak energiakereskedőt. Az árverseny miatt kedvező lehetőségeket lehet teremteni immár a kis- és középvállalkozások energiaköltségeinek csökkentésére is – fogalmazott Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára. – A lényeg: több fogyasztó nagyobb mennyiségű energiafelhasználást jelent, azaz a nagyfogyasztóknak megajánlott tarifákat kapják meg a kisebb mennyiséget felhasználók. Ezért érdemes energiafogyasztói közösséget létrehozni, amelynek feltétele, hogy a társulat éves áramfelhasználása összesen elérje a százezer kilowattot. Az előzetes megbeszélésen az energiabeszerzésben jártas szakemberek 7–12 százalékos kedvezmény elérését tartják reálisnak. Elsősorban kamarai tagvállalkozásoknak ajánljuk a lehetőséget, de az önkormányzatok, továbbá más kis- és középvállalatok is partnerek lehetnek.

A kamara szívesen ad felvilágosítást a részletekről, s március 12-ig a 99/523-572-es faxszámon várjuk a konkrét jelentkezéseket.


Hogyan is működik pontosan?

Az energiafogyasztói közösség tervezett összfogyasztását az energiakereskedők leütéses aukción megárvereztetik a szolgáltatókkal. Heves megyében például egy ilyen, hasonló alapokon működő közösség energiafogyasztásáért például hét szolgáltató szállt versenybe, kezdett licitálni. Száz perc alatt összesen 35 ajánlat történt, a győztes szolgáltató több mint tízszázalékos árkedvezményt nyújtott.

 

Olvasóink írták

 • 4. naplopo 2010. március 02. 10:00
  „off
  elolvasta, de nem értette.
  csak nem fogta fel.
  on”
 • 3. józanparaszt 2010. március 02. 08:24
  „ja azért érdemes lenne átolvasni a szöveget, mielőtt ekkora baromságot tesznek fel...”
 • 2. Cerwin 2010. március 02. 07:43
  „latakacs

  "óránként több ezer kilowattot fogyasztó hajszárító búra"

  Ez nem repülőgép hajtómű!”
 • 1. latakacs 2010. március 01. 09:01
  „Biztos, hogy jó az az óránként több ezer kilowattot fogyasztó hajszárító búra? Most már tudom, mi kerül ennyibe egy hajnyíráson.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz csapat kerülhetett a döntőbe

Sopron - A Fáy-szakközépiskola hétfőn rendezi meg a II. Regionális Gazdasági Esettanulmány Verseny… Tovább olvasom