Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Emlékünnepség a börtönben - Erdő Péter is misézett és koszorúzott - fotó

– Mindszentyt a hit és az imádság vezette, de mindig figyelt a körülötte élőkre is – foglalta össze karizmatikus elődjéről véleményét Erdő Péter bíboros csütörtökön Sopronkőhidán, a Mindszenty József halálának negyvenedik évfordulóján rendezett emlékünnepségen.

Hamarosan új köztéri szobra áll Mindszenty Józsefnek, a magyar katolikus egyház egyik legkarizmatikusabb vezetőjének Esztergomban – árulta el a Kisalföldnek Erdő Péterbíboros, esztergom–budapesti érsek, aki a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben celebrált szentmisét Mindszenty emlékére.

A negyven éve elhunyt bíboros-hercegprímás halálának évfordulóján a büntetés-végrehajtás és az egyház magas rangú tisztségviselői emlékeztek Mindszenty Józsefre, aki világszerte a katolikus magyarok egyik legelismertebb személyisége. Nevéhez fűződik például az a tiltakozó levél, amelyet az ország elpusztítása és a zsidóüldözés ellen fogalmaztak meg a dunántúli püspökök.

Erdő Péter bíboros Sopronkőhidán. Fotó: Nyikos Péter

A levelet személyesen adta át Szálasi miniszterelnök-helyettesének. Két hét múlva papjaival együtt letartóztatták. Sopronkőhidán raboskodott, majd az Isteni Megváltó Leányai apácarend soproni kolostorában házi őrizet alatt tartották. Mindezt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, valamint a Magyar Mindszenty Alapítvány vezetői is megemlítették a csütörtöki emlékünnepségen, aminek része volt a börtön falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása is.

– A kerek évforduló miatt fontosnak tartottam, hogy személyesen imádkozzam ezen a megemlékezésen Mindszendtyért, és a kötelezettségeim is megengedték ezt – mondta el lapunknak Erdő Péter, hozzátéve, májusban Esztergomban, sőt, Rómában is miséznek a bíborosért.

– Mindszenty nagyon szerette az egyházát és a hazáját, de mindig figyelt a körülötte élőkre, a társadalmi változásokra is. Alakja, munkássága ma is fontos üzeneteket hordoz a világ keresztényei számára, ezért is fontos, hogy gondozzuk örökségét – jelentette ki Erdő Péter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai nap a vendéglátó iskolában Sopron - fotó

Huszonötödik szakmai és diáknapját tartotta csütörtökön a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi,… Tovább olvasom