Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Emlékhelyek Napja Eszterházán - A Kína-divat rejtélyes, vonzó barokk-világa

Minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a hétvégi Emlékhelyek Napját a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol a tervezetthez képest további látogatócsoportot is indítani kellett a meghirdetett program során.
 A más alkalmakkor nem látogatható termekben a barokk miliőben megjelenő kínai motívumokat mutatta be Horváth György gyűjteménykezelő.
A keleti művészet nem egyszerűen csak felkeltette a 18. századi Európa érdeklődését, hanem valósággal lenyűgözte azt. Az akkori Kína-divat, a „chinoiserie" a barokk és rokokó művészet meghatározó elemévé vált a 
kontinensen, s ez így volt Magyarországon is. Ezt a divatot a kínaizáló formaelemekben és díszítésben a leggazdagabb formákban az eszterházai kastély is őrzi. A parkban emelt kínai pavilon, a hercegi lakosztályok 
falképei, a bútorok és dísztárgyak mellett az egzotikus távolkeleti művészet a kínai lakkszobában csúcsosodott ki.
A vezetett túrák során az érdeklődők bejárták a volt hercegi lakosztály termeit, betekinthettek a restaurátori kutatások rejtelmeibe, felfedezhették azt, amiként a fehérre meszelt fal értékes titkai a feltárások nyomán megmutatkoznak, és megnézhették a felfedezett mintákat.Ez utóbbiról egy képes bemutató során az Esterházy-kastélymúzeum műtárgyaihoz kapcsolódó további analógiákkal, és makrofotókkal együtt láthattak élményszerűvé részleteket, olyanokat, amelyek egy hagyományos kiállítási enteriőrben egyébként nem láthatók.

Az Eszterháza Központ nagycenki örökséghelyszínén, a Széchenyi-kastélyban és a Hársfasoron szintén nagy érdeklődés mellett zajlott, szakmai vezetés és előadások várták az érdeklődőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy családi ház teteje Hidegségen - fotók

Leégett egy családi ház teteje Hidegségen - fotók
A hegykői önkéntes tűzoltók kezdték meg az oltást, nagy erőfeszítéssel sikerült megfékezni a tüzet… Tovább olvasom