Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Emlékezzünk 1956-ra! - Itt a soproni programok

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából Sopronban és környékén is megemlékezéseket tartanak.
A Festőteremben pénteken 16 órakor Firtl Mátyás országgyűlési képviselő beszédével nyílik a „Szabadságra ítélve" – Sopron forradalma – 1956 című emlékkiállítás. A Soproni Múzeum által szervezett tárlat azokat az összefonódó és szétváló utakat mutatja be, amelyeket a lakosság, a diákok és a hatalom képviselői jártak be 1956 forró őszén. A tárlat személyes élménnyé teszi a soproni eseményeket: a látogatók egyéni útvonalakat, életutakat járhatnak be a kiállítótérben, és saját döntéseik alapján ölthetnek magukra sorsokat.

A GYIK Rendezvényházban ugyancsak ma, 18 órakor egyetemi megemlékezéssorozat kezdődik könyvbemutatóval és filmvetítéssel. Szombaton 11 órakor az AMI Formatermében (Deák tér) Hulló fogak és villanó fények címmel Bujdosó Alpár képverseiből és performance-aiból válogatnak.

Az egyetemi díszünnepség 16 órakor a GYIK Rendezvényházban lesz, a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Könyvbemutató és filmvetítés is kíséri a rendezvényt, aminek része az épület falán lévő emléktábla koszorúzása.

Vasárnap az egyetemi botanikus kertben álló ’56-os emlékműnél 16 órakor folytatódik az ünnepi megemlékezés, innen indul a fáklyás felvonulás a városi ünnepségre, a Széchenyi térre. A hősök előtti tisztelgés 18 órakor kezdődik a Soproni Petőfi Színház művészeinek közreműködésével.

Köszöntőt mond Fodor Tamás polgármester, ünnepi beszédet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára tart. Az ünnep keretében avatják fel Borza Teréz szobrászművész alkotását. A színházban 19.30 órakor kezdődő dokumentumjáték Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból válogat A magány változatai címmel. A belépés díjtalan.

A Rotary Club Sopron A soproni 1956-os események nyomában című hagyományos, jótékony célú sétája vasárnap 10 órakor a GYIK parkolójából indul. Az érdeklődőket Németh Kálmán ’56-os soproni egyetemista vezeti, az adománygyűjtés célja a környéken élő rászoruló gyermekek támogatása.
Hit, nemzet, magyarság
Az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola és az önkormányzat a község 760 éves, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából háromnapos ünnepi megemlékezést tart mától vasárnapig  „Hit, nemzet, magyarság" elnevezéssel. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sopron Balett vastapsot kapott a Millenárison - fotók

A Sopron Balett vastapsot kapott a Millenárison - fotók
Nagy és hangos közönségsikert ért el az Álmos legendája című táncmű stábja a budapesti Millenárison.… Tovább olvasom