Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Emelkedik a születésszám

2005-ben 754 kisbaba született a soproni Erzsébet-kórházban, míg tavaly 706-an jöttek világra.
2005-ben  eddig 754 kisbaba született a soproni Erzsébet-kórházban. Ez már önmagában több, mint a tavalyi, amikor 706-an jöttek világra, és az évnek még nincs vége. Az apás szülések aránya Sopronban magasabb az országos átlagnál.

– Ebben az évben mind a járó-, mind a fekvőbeteg-forgalmunk növekedett, ezzel együtt a születések száma is emelkedett – mondta dr. Csécsei Károly, az Erzsébet-kórház szülészet-nőgyógyászat szakmavezető főorvosa. – Idén 747 szülés történt, és – az ikerszülések miatt a magasabb szám – eddig 754 babát segítettek világra az osztályon. Ez már önmagában örvendetes, hiszen a tavalyi év születésszáma 706 volt, és ebben a hónapban még 10–15 újszülött „várható".
Az alternatív szülési módok népszerűségével kapcsolatban dr. Csécsei Károlytól megtudtuk, a soproni szülészeten is van lehetőség ezek gyakorlására.

– A kismamák igénylik a szabadabb mozgást, és vannak bizonyos eszközök, labdák, szülőszék, zene, ami megkönnyítik a vajúdás nehéz perceit – mondta dr. Csécsei Károly, az Erzsébet-kórház szülészet-nőgyógyászat szakmavezető főorvosa. – Ha nem várható komplikáció, a kismamák szívesen használják ezeket. Osztályunkra jellemző az apás szülés kiemelkedően nagy aránya.

A szülések 80–90 százaléka az édesapa jelenlétében zajlik, míg más kórházakban ez az arány 30–80 százalék közötti. Az együtt szülés népszerűsége többek között a 14 éve létező „Jöttödre várva" programunknak és szülés-előkészítő tanfolyamunknak is köszönhető. Ennek keretében szülész-nőgyógyász szakorvosok, gyermekgyógyász szakorvosok, illetve szülésznők és védőnők tartanak ismertető előadásokat a leendő édesanyáknak és édesapáknak. A válaszra váró kérdések tisztázásával és a hasznos információkkal csökkenthető a szülő nő félelme, aggodalma.

– Azért emelkedett a születésszám, mert az a nyolcvanas évek elején is magas volt és az akkor született nők most vannak abban a korban, hogy gyermeket vállalnak – következtetett dr. Tóth Péter, az újszülöttosztály vezetője. – Születéskor a fiúk aránya magasabb, amit a természet azzal kompenzál, hogy a férfiak halandóbbak. Gyermekkorban fiútúlsúly, időskorban nőtúlsúly tapasztalható, de a csecsemőhalandóság is gyakoribb a férfiak esetében.

Az Erzsébet-kórházban rooming-in rendszer működik, ami azt jelenti, hogy igény esetén az édesanya és újszülöttje – a vizit idején kívül – a nap 24 órájában együtt lehetnek.

Születésszám a nyolcvanas évektől

A nyolcvanas évek eleje óta – kisebb-nagyobb eltéréssel – folyamatosan csökken a születések száma. 1980-ban 1087-en, '81-ben 1010-en, '82-ben 892-en, '83-ban 840-en, '84-ben 802-en, '85-ben pedig 864-en születtek. 1990-ben 755 gyermek jött világra Sopronban. Az idei eddigi 754 babával a jövőben várhatóan újra növekedik a születésszám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madáretetőket tettek ki

A lesett hó miatt fontos a telelő madarak rendszeres etetése, olajos magvakkal, szalonnával, gabonával. A Széchenyi térre, a Washington parkba, a Jereván-lakótelepre, a Kőfaragó térre, illetve a Szent István parkba húsz, szépen kidolgozott madáretetőt helyeztetett ki Gergácz Gyula, a Soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke. Tovább olvasom