Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Embertelen bánásmód? - A sopronkőhidai fegyházat perli a Tesco-rablás gyanúsítottja

Ötmillió forint kártérítést követel a Sopronkőhidai Fegyház és Börtöntől a 2005-ös budaörsi Tesco-rablás egyik előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottja. Ügyét szerdán tárgyalta a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság.
Több börtönt is perel szigorított őrzésének körülményei, az ottani, szerinte megalázó és embertelen körülmények miatt Süveges Péter, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2005-ben részt vett egy pénzszállító autó elleni támadásban.

A vád szerint a férfi ahhoz a négytagú csoporthoz tartozott, amely 2005. május 14-én este megtámadott egy pénzszállító autót a budaörsi
Tesco-áruház parkolójában. Az elkövetők egy pénzkísérőt combon lőttek, hogy társát a pénz átadására kényszerítsék, majd a kiérkező rendőrökkel tűzharcba keveredtek, még kézigránátot is dobtak az egyik rendőrautóra, végül 30 millió forinttal elmenekültek.

A férfit hat éve vették őrizetbe, de perének tárgyalása most indul újra negyedszer, a tanácsban bekövetkezett személyi változások miatt, a Pest Megyei Bíróságon.

A férfit őrei a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon tartott szerdai tárgyalás után nem engedték nyilatkozni az MTI-nek, de a teremben elhangzott: Süveges Péter ötmillió forintra perli a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönt. Egyebek mellett azért, mert ott, a különleges biztonsági körletben (KBK) fényfogóval felszerelt, gyengén megvilágított cellában tartották fogva, emiatt romlott a látása.

Panaszolta azt is, hogy aránytalanul kis helyen sétálhatott szabad levegőn, ráadásul ebbe a "ketrecbe" télen, megfelelő kabát hiányában ki sem mehetett, a cellán kívül pedig még az orvosi vizsgálat során is bilincs volt a kezén.

Kifogásolta továbbá, hogy a többi rabbal sem találkozhatott, és külső kapcsolattartását is a minimálisra szorították: havonta egyszer fogadhatott látogatót, és hetente egyszer tíz percet telefonálhatott, de mindkét esetben kizárták, hogy ezt hétvégén tegye.

Győző Gábor, a vádlottnak a Magyar Helsinki Bizottság által megbízott jogi képviselője az MTI-nek elmondta: védence a sátoraljaújhelyi börtönt is a KBK-s körülmények miatt pereli, akárcsak - Kozma utcai fogva tartása miatt - a Budapesti Fegyház és Börtönt.

Ez utóbbi intézményben nincs ilyen speciális részleg, de az alagsor egy részét a "problémás rabok" elhelyezésére használják - említette az ügyvéd.

"Jogi érvelésünk lényegét tekintve analóg a Csüllög-üggyel" - mondta a védő, utalva az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt KBK-témában nemrég lezárult ügyre. Jelezte: abban a perben a szigorított őrzés elrendelését és a KBK-s fogva tartás körülményeit is kifogásolta a nemzetközi bírói fórum.

Ennek alapján - tette hozzá - megpróbálják az ott kimondott megállapításokat "ráhúzni a magyar jog szerinti eljárásra". Megjegyezte, a Strasbourgban nemrég megnyert ügy érintettje mintegy két, Süveges Péter viszont három évig volt ilyen, különlegesen őrzött körletben.

Az emberölés előkészületéért és fegyvercsempészésért jogerősen elítélt Csüllög Zsigmond ügyében az Emberi Jogok Európai Bírósága júniusi ítéletében azt állapította meg, hogy a magyar állam megsértette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát. Erre reagálva a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája azt közölte, hogy Csüllög Zsigmondot a jogszabályoknak megfelelően helyezték el.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. bali00004 2011. szeptember 25. 18:53
  „a bűnelkövető tisztában van azzal, hogy BŰNT követ el. senki nem hatalmazta fel rá. tehát, nincs miről beszélni. ne csak az állítólagos jogaival legyen tisztába, hanem az állampolgársági kötelességeivel is. ne reklamáljon. örüljön, hogy a mostani jog egyáltalán meg engedi neki, hogy éljen ezek után!!”
 • 33. kuller 2011. szeptember 25. 18:02
  „a börtön az börtön”
 • 32. csingilingi 2011. szeptember 25. 09:10
  „A hozzászólásokat olvasva úgy látom, nagy lenne az igény lincselésre, kerékbetörésre, felnégyelésre.”
 • 31. deszkás 2011. szeptember 25. 08:52
  „OVINKOR! Minden rendben?”
 • 30. Pistike 2011. szeptember 24. 19:46
  „Én meg javaslom a lábon lőtt pénzszállítónak, hogy perelje be embertelen bánásmódért a rablót öt millióra!”
 • 29. bogabo 2011. szeptember 23. 20:40
  „hé! alapvető fogalmazási problémák vannak, Tesco-rablás != teszkóparkólóban levő rablással.”
 • 28. Récsöl 2011. szeptember 23. 19:52
  „és a fagyi visszanyal,mi? :S”
 • 27. pancser 2011. szeptember 23. 18:56
  „Na mit mondtam! A lincselők egy szintre süllyednek a bűnözővel!”
 • 26. kresz75 2011. szeptember 23. 17:40
  „Joga lett volna két 9 mm-es golyóval a fejében elterülni a helyszínen, csak a rendőrök rosszul céloztak.SAjnos!”
 • 25. titáti 2011. szeptember 23. 17:23
  „Na ezért nem leszek és soha emberi jogokat védő szervezet tagja”
 • 24. lackojr 2011. szeptember 23. 17:18
  „A pénzszállítót mikor megtámadták akkor nem gondolt a sofőr családjára,jogaira????? Adnék én neki jogokat azt hiszem!”
 • 23. miracle 2011. szeptember 23. 15:05
  „Elég nagy problémák vannak a jogrendszerrel, ha 6 év után negyedszerre futnak neki a nulláról.”
 • 22. pancser 2011. szeptember 23. 13:21
  „Ezt senki nem vitatta vagy vitatja. Miért van az, ha valaki a mindenkire kötelező jogalkalmazást hiányolja, azonnal azt hiszik néhányan, hogy a bűnöst vesszük pártfogásba. Vszleg ez a magyar átlagember jogi alulműveltsége miatt van.”
 • 21. soproni 2011. szeptember 23. 12:56
  „A pénzkísérőnek is voltak és vannak jogai!”
 • 20. pancser 2011. szeptember 23. 11:11
  „Nehezen veszi a közvélemény tudomásul, hogy jogállamban minden a jog szerint kell, hogy történjen, még az ítéletek végrehajtása is. Különösen szomorú, ha ezzel a büntetést végrehajtó intézmények vezetői sincsenek tisztában a jog szabta kötelességüknek és lehetőségeiknek.”
 • 19. miracle 2011. szeptember 23. 10:42
  „És az senkinek nem tűnik fel, hogy már 6 éve töketlenkednek az üggyel? Ki a francot érdekel, hogy pl a tanácsban személyi változás volt, emiatt akár 50 évig is elhúzhatják.
  Ezért nem érdenes többek között akkor sem perelnie egy mezei halandónak, ha ő a sértett, mert nem hogy személyi változások lesznek, henem már az összes gyanúsított, tanú, bíró meghal mire akár egy tyúklopási ügyben is ítéletet hoznak.”
 • 18. ktl 2011. szeptember 23. 10:02
  „És még ügyvédje is akadt...”
 • 17. zoltania2 2011. szeptember 23. 09:52
  „"Győző Gábor, a vádlottnak a Magyar Helsinki Bizottság által megbízott jogi képviselője". Ezt a figurát meg mellé kellene zárni hogy tudja hogy ki mellett kardoskodik , habár ezekből a bizottságokból nagyon jól meg lehet élni.Azért tart itt ez az ország mert az ilyen bizottságos figurák szerint nincs visszatartó ereje börtönnek. Pontosan mert ezek még luxus börtönt szeretnének nekik.Tisztelt Bíróság! 20 év letöltendő ötnek a hatodik már meggondolja, de sajnos ez nem igazságszolgáltatás hanem egy rosszul sikerült babazsúr!!”
 • 16. dudi1977 2011. szeptember 23. 09:36
  „"A vád szerint a férfi ahhoz a négytagú csoporthoz tartozott, amely 2005. május 14-én este megtámadott egy pénzszállító autót a budaörsi
  Tesco-áruház parkolójában. Az elkövetők egy pénzkísérőt combon lőttek, hogy társát a pénz átadására kényszerítsék, majd a kiérkező rendőrökkel tűzharcba keveredtek, még kézigránátot is dobtak az egyik rendőrautóra, végül 30 millió forinttal elmenekültek. "

  Tehát akció közben kapták el! Régen ezzel nem volt vita, és kevés költség volt: golyó vagy kötél.

  Még eltartani sem kell a normális emberek pénzéből....”
 • 15. Julianusz 2011. szeptember 23. 09:06
  „" a többség végletesen kiszolgáltatott"- jól értem? a többség az igazságszolgáltatás másik oldalán van? már aki kiszolgáltatott?
  Szóval az a baj, hogy a büntetésvégrehajtásban JÓL AKARJÁK magukat érezni a bűnözők. meleg "szoba", fürdőszöba, elsőosztályú modern konditerem, jó kaja, sétálgatás, udvarias kiszolgálás, szobaszervíz, tv, koncertek, színházi előadás, stb. Már bocs, de jelen esetben a lábon lőtt pézszállítónak sem volt szenvedésmentes az élete, menyi milliót adott vajon az elkövető a sértettnek??? Röhely, hogy újabban minden második pert a bíróságok, az elkövetök által kezdeményezett jogorvoslatokra fecsérelik. A mi pénzünkön! A dolgozó állampolgárokat bántalmazzák, azokat károsítják meg, ha elcsípik őket, a mi pénzünkből élnek, esznek, perelgetnek,pihengetnek, és a mi pénzünkből kérnek kártérítést, mert bilincs van rajtuk, és ez megalázó számukra.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskirály választás, szüreti napok - régiós programkavalkád

Sopronban szakácskirály választás és utcafesztivál, Nagycenken Szüreti Napok is várják az… Tovább olvasom