Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Elza néni 109 éves

Talán a jó Isten is úgy gondolja, Elza néninek dolga van a Földön, ha gyakran már nem is, hát a születésnapján üzenni tud vele. Az üzenet pedig nem más, ha Brandeisz Elzáról van szó, mint hogy érdemes jónak lenni, jót tenni. A most 109 esztendős Elza néni élete tanít, úgyhogy érdemes újra feleleveníteni...
Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. Olyan polgári család tagjaként nőtt fel, ahol értéke volt a könyvnek, a fejlődni tudásnak, a tájékozottságnak és a hitnek. Fiatal lányként előadásokra járt, sok minden érdekelte – ez ma is így van –, ám végül a mozgás mellett kötelezte el magát. A híres Kállay Lilinél tanult, s kis szobájában ma is őrzi még a plakátokat, amik a harmincas években hirdették: Brandeisz Elza mozgásművész. Államilag engedélyezett okleveles tanárnőként tanfolyamokon tanította meg a hozzá járókat a mozgás szeretetére, az egészséges életformára, a test és a lélek harmóniájára. N

eve fennmarad a művészi tornában is; ma is tanítják egyedülálló, nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást. De Elza néni neve fennmarad még más helyeken is – azon túl, hogy sokan a szívükben őrizzük mosolyát. A második világégés alatt a Brandeisz család a balatonalmádi telkére húzódott, egy győri ismerős közvetítésével itt ismerkedett meg Elza néni Sorosné Júliával, akinek családját zsidó származásuk miatt üldözték.

A két fiatal nő barátságot kötött, s Elza néni önkéntes száműzetést vállalt barátnője kedvéért. Júliát gyakran meglátogatta Almádiban ugyancsak bujkáló fia is, Soros György. Igen, az a Soros György. A pénzmágnás sohasem felejtette megmentőjüket, vasárnap minden bizonnyal feltárcsázza a soproni számot és felköszönti Elzáját.

Brandeisz Elza bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért „A haza barátja" és „A világ igaza" kitüntetést is megkapta, Jeruzsálemben pedig már terebélyes fává nőtt a bátorságát jelképező csemete.
Elza néni ma már nem fogad vendégeket, nem láthatjuk a tévében kedves mosolyát, az idő szorítása őt sem kíméli. Ez a vidám kép korábban készült róla.
Elza néni ma már nem fogad vendégeket, nem láthatjuk a tévében kedves mosolyát, az idő szorítása őt sem kíméli. Ez a vidám kép korábban készült róla.

Elza néni a háború után Vörösberényben tanított, majd egy régi kedves ismerős, Storno Gáborné hívására telepedett le Sopronban, de gyakran visszatért a Balaton-partra. Ha valaki ma meglátogatja a vörösberényi iskolát, egy emléktáblát talál a modern épületen, rajta Brandeisz Elza nevével. Ennek is története van: az iskolások évekig szükségépületekben tanultak, később pedig úgy látszott, Vörösberény iskola nélkül marad. Erről értesülvén Elza néni nagy elhatározásra jutott: pénzt kért Soros Györgytől. Életében először és utoljára – egy iskolára.

Az alapkövet együtt, kéz a kézben helyezték a földbe: a multimilliomos pénzember és a bátor tanítónő.

Elza néni ma már nem fogad vendégeket, nem láthatjuk a tévében kedves mosolyát, az idő szorítása őt sem kíméli. Gondozói egymást váltják az ágyánál és szeretettel gondozzák, óvják. Tőlük tudjuk, hogy a mosoly még fel-felcsillan, a szem még mindig bírja a betűket, s a szépnek, harmonikusnak ma is örül. Isten éltesse, tartsa meg, hogy tudjunk még tanulni tőle.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reklamálnak a víz miatt Sopronban

A soproni kórház pszichiátriai osztályán napok óta nincs meleg víz - panaszolta az egyik páciens,… Tovább olvasom