Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Elza néni 103 éves - nyitottság és mozgás a hosszú élet titka

A város legidősebb polgárát, a 103 esztendős Brandeisz Elzát születésnapja alkalmából kedden köszöntötték Sopronban. Elza néni polgári családban nőtt fel, élete igen kalandosan alakult.

Az ünnepelt, Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án Budapesten született, gyermekkorában Pestszentlőrincen, majd Balatonalmádiban élt, az elemi és a polgári iskolák után a mozgásművészettel jegyezte el magát. Kállai Lili tornaiskolájába járt, majd később oktatott is ugyanitt. A háború után Balatonalmádiban tanított, majd egy régi ismerőse, Storno Gáborné hívására Sopronban telepedett le és egy ideig a Storno-házban tárlatvezetőként dolgozott. 1963 óta él a leghűségesebb városban, egyedül, de nem magányosan. Férje nem volt, gyereke nem született, barátnői gyakran látogatják. Egészségére éjjel-nappal gondozó vigyáz.

– Az érdeklődő, nyitott szemlélet, a mozgás és az élet szeretete lehet a titok nyitja. Szeretek olvasni, s mindent tudok a minket körülvevő világról. Sosem unatkozom, ha fitten ébredek, a séta sem maradhat el – mesélte az idős asszony, akit 103. születésnapján kedden Fodor Tamás polgármester is felköszöntött.

A 103. születésnapját ünneplő Brandeisz Elza szerint az érdeklődő, nyitott szemlélet, a mozgás és az élet szeretete lehet a titok nyitja.
A 103. születésnapját ünneplő Brandeisz Elza szerint az érdeklődő, nyitott szemlélet, a mozgás és az élet szeretete lehet a titok nyitja.

Elza néni szívesen beszélget, bár most kicsit fáradékonyabb, mint általában, nemrégiben esett át ugyanis egy makacs vírusos fertőzésen. Gondolatai olykor a múltba kalandoznak, hogy miként festett táncosnőként, arról az otthonában elhelyezett fotók tanúskodnak.

– Van, amikor vidámabb, van, amikor bal lábbal kel, eszerint változik a hangulata – mesélte gondozója. Elza néni alakja ma is karcsú, noha kedveli a finom falatokat. Egyik barátnője kényezteti a főztjével, mindennap meleg ebédet hoz neki. Százéves korában még vonattal kereste fel régi tanítványait, s nehéz volt vele bármilyen programhoz időpontot egyeztetni, annyira mozgékony s elfoglalt volt.

Barátság a milliárdossal

A háború alatt Brandeiszék balatonalmádi nyaralójukban a későbbi milliárdos Soros György édesanyját rejtegették. Elza néni azóta is kapcsolatban áll a mágnással, s ebből a barátságból a diákok is profitálhattak. Az Almádihoz tartozó Vörösberénynek ugyanis nemrégiben épült iskolája Soros segítségével, a támogatást Brandeisz Elza járta ki az üzletembernél.

Olvasóink írták

 • 5. housedok 2010. szeptember 24. 18:24
  „Gratulälok, tovabbi szep eveket.”
 • 4. c77 2010. szeptember 24. 12:22
  „Minden jót ELZA néni!”
 • 3. rozinéni 2010. szeptember 23. 13:00
  „Csetneky:))))))))) boldog születésnapot a néninak”
 • 2. sicc 2010. szeptember 22. 15:26
  „Nagyon irigylem, jó géneket örökölt. Gratulálok!”
 • 1. Csetneky 2010. szeptember 23. 10:09
  „Megkérdezik a 102 éves Gyuri bácsit, mi a hosszú élet titka. Hát az egészséges életmód kedveseim. És mi lesz azzal, aki nem él egészségesen, kérdezik újra. Azt kérdezzétek meg az apámtól, aki részegen szivarozik a padon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel egymilliárd forint iskolafejlesztésre Sopronban

A Sopron Térségi Integrált Szakképző Központ (Sopron TISZK) nyertes uniós pályázatának köszönhetően,… Tovább olvasom