Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Elszaporodtak a vaddisznók

Egyre többen panaszkodnak vaddisznók okozta károkra az erdővel határos városrészeken. A Taeg Zrt. a tervezett vadászatokon túl riasztásokkal is igyekszik segíteni.

A Taeg Zrt. Soproni Erdészete több mint hatezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Jellemzően a soproni hegyvidék a nagyvadas élőhely 4200 hektáron. A gímszarvas, az őz és a vaddisznó annak ellenére jól érzi itt magát, hogy közvetlen szomszédai a városnak. – Az elmúlt évtizedben a vad élőhelyében jelentős változás következett be – mondja elöljáróban Csapó József erdészetvezető. – Egyrészt a korábban szúkárosított, nagy területű erdőrészletek lombos fafajokkal történt erdősítése, másrészt az előtérbe került természetes felújítási módnak köszönhetően megnőtt a ˝vadrejtő sűrűk˝ területe, melyek búvóhelyül és táplálékul szolgálnak a vadnak. Elsősorban az élőhelyváltozásra hamarabb reagáló és az ember közelségét jobban elviselő őz és vaddisznó állománya nőtt. Az erdészet éppezért már évek óta emelt kilövési tervet teljesít e két vadfajból.

Az elmúlt két évben egyre több panasz érkezett a lakosság részéről is a vaddisznók belterületi károkozása miatt. Elsősorban a Lövérek, Bánfalva, Görbehalom, Brennbergbánya környékén jelentenek gondot. A Taeg Zrt. komolyan veszi a lakossági bejelentéseket és megpróbálja a vadat a környékről riasztással elijeszteni, végső esetben kilőni. Az idei szezonban 52 gímszarvas, 115 őz és 160 vaddisznó kilövésére van engedélye az erdészetnek. Belterületen és annak 200 méteres körzetében általában tilos lőfegyvert használni, bár több esetben kértek erre külön engedélyt a rendőrségtől – épp a vaddisznók miatt. – Az ez évi 160-as kilövési tervünkből eddig már 153-at teljesítettünk. Mivel a vadászidényből még majdnem két hónap hátravan, valószínűleg póttervet is kérünk a vadászati hatóságtól – mondja Csapó József.


Vadászat a parkerdőben

A parkerdőben is gondot okoz a vad jelenléte. Ezért itt is évről évre szerveznek terelővadászatot, hogy a vadat a várostól távolabbi területekre szorítsák vissza. Legközelebb január 12-én, kedden lesz terelővadászat, ezért kérnek minden erdőjárót, hogy ezen a napon 8 és 14 óra között a parkerdőt ne látogassa!

Olvasóink írták

 • 9. EDEM55 2010. január 12. 09:06
  „Egy éve A Szőlőskert utcában jött szembe velem egy vaddisznó család ( "apa anya gyerekek") minden stressz nélkül keresgéltek élelem után.. Nekem picivel jobban vert a szívem :)”
 • 8. hehe08 2010. január 12. 08:02
  „nem a vaddisznók szaporodtak el a területen hanem az emberek.......
  aki erdő mellé költözik (kutyahegy) az ne lepődjön meg, ha vadat lát..... vagy költözzön a várkerületre.... ott csak patkányok meg nyestek szaladgálnak éjjelente....”
 • 7. xen 2010. január 11. 21:11
  „miért vannak olyanok, akiknek a vaddisznókról, inkább a vadászatról is a politika jut eszébe. Milyen esztelen mélységekig tud valaki így lesüllyedni, milyen harag munkálhat benne, amikor a másik ember levadászására gondol.És a vaddisznókat ,állatnak nevezzük...féleszű lény, nem más...undorító!”
 • 6. villámcsapás 2010. január 11. 17:47
  „Meglőtte,megsütötte,és hamm megette!OLCSÓ LESZ HA MEGFOGJUK ŐKET!”
 • 5. józanparaszt 2010. január 11. 13:23
  „1-re: de már a múlt héten egyik nap lement az újságban....”
 • 4. lenk 2010. január 10. 16:46
  „#2-re
  Megnéztem a Brehm-et. Ilyen faj nincs.”
 • 3. vitriol2 2010. január 10. 16:01
  „BLA 2010.01.10. 15:58 :blab-la-blab-la”
 • 2. BLA 2010. január 10. 15:58
  „Az orszagnak nem ezek a vaddisznok okozzak a kart. Az egy masik fajta, a szoruk a hatukon piros szinben pompaz. Ezekre teljes kilovest kell elrendelni, es a vadaszatot az ev 12 honapjara kiterjeszteni. Nem lesz felturva sem a Loverek, sem az orszag tobbe.”
 • 1. bobo 2010. január 10. 14:41
  „Remélem, ez nyomtatásban nem így jelenik meg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlatorientált képzések

A Természettudományi és Műszaki Karon a képzések döntő többsége gyakorlatorientált: a cégekkel… Tovább olvasom