Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Előveszik az Esterházy-hintókat

Nagycenken karácsonykor és szilveszterkor is előveszi Esterházy-hintaját az ünnepek tiszteletére.
Kattintson a képre >>
Nagycenk egyik udvari fészerében két Esterházy-hintó is arra vár, hogy az ünnepek alkalmából letörölve róluk a port, lovakat fogjanak be eléjük, és újra ostorcsattogások hangja verje fel a falu csendjét.

– Ezt az Esterházy-hintót három éve csináltattam, mert a régivel a csikók egyszer csak elvágtattak. Fel is borult a díszes lovas kocsi, odalett a váz és az ülés – meséli Kanicsár Sándor nyugdíjas. – Egy asztalos és egy bognár segítségével Egyházasfaluban sikerült új karosszériára szert tennem. S hogy miképpen volt nekem a régi hintó?

Gazdálkodókként tevékenykedtünk mindig, s rangot adott, ha valakinek Esterházy-hintó állt a pajtában. Édesapámnak is volt, büszkén parádézott vele, megszerettük mi is. A gazdák tudják ám, mennyivel másabb egy ilyen a többihez képest. Kényelmesebb, elegánsabb, széles az alja, nem olyan könnyen dől fel. Manapság legalább félmillió forintba kerül egy Esterházy-hintó.

A hintóval gyakran esküvőkre, kirándulásokra vagyunk hivatalosak. Arcukat eltakaró muszlim hölgyeket is szállítottam már, de azt már nem hagyták, hogy a kezüket érintve lesegítsem őket a hintóról...
– Gyerekkorom óta lovak között nőttem fel, apámnak, de még nagyapámnak is volt Esterházy-hintaja – mondja Mayer Ferenc nagycenki lótenyésztő. – Az én hintóm is több százezer forintba került: a vázat Fertőbozon vásároltam, a karosszéria Kenyeriben élő bognár kezemunkája. A turizmus elég nagy lehetőséget teremt a hintó hasznosításához, de piros betűs ünnepeken, búcsúkon is elővesszük, hogy fölelevenítsük a régi hagyományokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madáretetőket tettek ki

A lesett hó miatt fontos a telelő madarak rendszeres etetése, olajos magvakkal, szalonnával, gabonával. A Széchenyi térre, a Washington parkba, a Jereván-lakótelepre, a Kőfaragó térre, illetve a Szent István parkba húsz, szépen kidolgozott madáretetőt helyeztetett ki Gergácz Gyula, a Soproni Városüzemeltetési Kft. főmérnöke. Tovább olvasom