Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Előnyben vannak a megyei betegek

A soproni Állami Szanatórium főigazgatója, dr. Szatmári György. hétfőn megjelent írásunkra reagált.
A soproni Állami Szanatórium immár hónapok óta húzódó ügyében eddig érdemben nem szólalt meg az intézmény főigazgatója, dr. Szatmári György. Ezúttal a Kisalföldben hétfőn megjelent írásunkra reagált, kijelentve – többek között –, megyei betegeket eddig is nagy számban kezeltek a szanatóriumban.

Dr. Szatmári György, a soproni szanatórium főigazgatója úgy érzi, politikai döntés születhet az intézmény sorsáról, ezért nem kívánt eddig nyilatkozni, hétfői írásunkban (Soproné lehet a szanatórium) azonban álláspontja szerint olyan „szakmai" vélemény is napvilágot látott, amely nélkülöz minden valóságalapot.

– A kórház és a szanatórium esetleges összevonása nem racionális, nem veszi figyelembe a betegek érdekeit, egyáltalán nem kifizetődő, legfeljebb politikai szempontból – mondta a főigazgató. – Az intézmény szakmai fejlesztési tervében, amely 2004-ben készült, ötmilliárd forintot jelöltünk meg a balfi és a soproni intézmény teljes felújítására. Nagyfokú tájékozatlanságra vall – folytatta dr. Szatmári György –, ha valaki azt hiszi, hogy még mindig az „országos központi rendszerből osztják a betegeket". Az országos beutalási központ 1993-ban megszűnt. Egy 1995-ös rendelet alapján mi döntjük el, mikor, melyik beteget fogadjuk.

– Éppen ezért a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház főigazgatója véleményével ellentétben, szerintem a megye a budapesti lobbival szemben nincs hátrányban – folytatta a főigazgató. – A nálunk ápolt betegek lakóhely szerinti százalékos megoszlása azt mutatja, hogy például az elmúlt évben a megyéből érkezettek 38,1 százalékát tették ki betegforgalmunknak. Ez az arány a régióra vetítve 47,9 százalék, Budapestre pedig 16,4. Kérdezem: hol érvényesül itt a budapesti lobbi? Egyébként összesen 7809 betegünk volt.

Ez az intézet mindig kiszolgálta a régiót és ezen belül a megyét és a várost. A felvételeket a betegség súlyossága és a beutalási sorrend dönti el.
„ Tény, hosszú a várakozási idő, mert jó az intézet, sokan szeretnének ide jönni, sokan szeretnének visszajönni. Nagy részük vissza is kerül. A frissen műtöttek azonban napokon belül hozzánk kerülhetnek."
– A várakozási idő meghosszabbodását „eredményezte" az az ugyancsak 1995-ös döntés, amelynek alapján kétszáz ágyat vettek el tőlünk. Ami a finanszírozást illeti, ebben a kérdésben is téved, mert szó sincs arról – amit állít –, hogy „az utókezelést paradox módon az egészségbiztosítás jobban finanszírozza, mint magát a műtétet."

Arról nem beszélve, hogy természetesen nem utókezelést, hanem rehabilitációt végzünk. De nézzük a számokat. Mi egy napra egy betegért 8.500 forintot kapunk a magasabb összegű elszámolási részlegünkön. (A másikon pedig 6.480 forintot.) Ez 21 napra számolva – általában ennyi időt tölt nálunk a beteg –, nem egészen 180, illetve 135 ezer forint. Kigyűjtöttük azokat a betegségeket, amelyek nálunk előfordulnak, és hogy az ilyen betegek kórházi ellátásukért mennyit kap az illető kórház.

Egy szívbillentyű műtétért, katéterezéssel: 1.251.131 forintot, akkor, ha 4 és 15 nap között ápolják. Csak katéterezéssel megoldott műtétért pedig 664.231 forintot. Az ilyen beteget négy nap után hozzánk lehet küldeni. Nekünk nyilván kevesebb a költségünk, mint a kórházaké, de a napi 8.500 forint éppen csak fedezi ezt.

Dr. Szatmári György hozzátette még: abban az esetben, ha regionális, vagy megyei jellegűvé alakítják az intézményt, akkor az egész ország betegeinek érdeke sérül. Ilyen szanatórium, mint a soproni, nincs az országban, mert három szakterületen – szív-, ideg- és mozgásszervi betegségben szenvedőket – tudunk rehabilitálni, magas szinten, annak ellenére, hogy a hotelszolgáltatásunk felújításra szorul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Signori: csak megfigyelőként

A múlt szombaton Giuseppe Signori is megtekintette az FC Sopron Vietnam elleni felkészülési… Tovább olvasom