Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Élő kiállítás – galambok seregszemléjét tartották Nagycenken

Több mint negyven kiállító több száz galambját és más kisállatát nézhették végig a nagycenki sportcsarnokban a hétvégén az érdeklődők.

A nagycenki „élő tárlat" az országrész galamb- és kisállattenyésztőinek hozzáértését reprezentálta Hegyeshalomtól Zalaegerszegig, Soprontól a Bakonyig. A díjak átadása herceg Esterházy Antal és gróf Széchenyi Mihály jelenlétében zajlott le.

Mészáros Vilmos egy másfél kilós mondén galambbal. Fotó: Gosztonyi
Mészáros Vilmos egy másfél kilós mondén galambbal. Fotó: Gosztonyi


– A szomszédunkban mindig voltak galambok, s gyerekkorom óta érdekeltek ezek a madarak. Kiváltképp azóta, hogy megtudtam, milyen sokféle is létezik belőlük – mondta érdeklődésünkre Pölcz Éva nagycenki galambász, aki állattenyésztő mérnöknek tanul Keszthelyen.

– Lassan négy éve, hogy elkezdtem velük foglalkozni. Először magyar páváim voltak. Később anyukám egy kiállításon látott fodros galambot, megtetszett neki, és javaslatára mi is beszereztünk párat. E galambnál az a legfontosabb, hogy minél intenzívebbek és szabályosabbak legyenek a tollazatán a fodrok. Közel hatvan madarat gondozok, célom, hogy országos versenyen indulhassak velük.

– A látogatók széles körű betekintést kaphattak a galambtenyésztés sokszínűségébe. A Nagycenki Galambász Szakosztály, a Soproni Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület és a Fertőmenti Madárbarátok Egyesülete szervezésében létrejött kiállításon amerikai és magyar díszpostagalambot, magyar óriást, mondént, lahorát, strasszert csakúgy láthatott a nagyközönség, mint – többek között – magyar pávát, óholland kapucinust, angol modenát, kinget, pomerániai és genti begyest vagy épp fodros galambot – összegzett Mészáros Vilmos, a soproni egyesület elnöke.

– E hobbiállatok tenyésztésére alapított országos szervezet 130 éves múltra tekint vissza. A dokumentumok szerint Sopron környékén már az idő tájt is zajlott díszállattenyésztés, jóllehet a soproni egyesületet ötvennégy éve hozták létre. A díszgalambok értéke általában húsz-harmincezer forintig terjed, de természetesen akadnak igen nemes vérvonalú egyedek is, amelyekért több százezer forintot is elkérhetnek.

A világgyőztes vagy Európa-bajnok postagalamb akár egymillió forintért is gazdát cserélhet. A díszgalambok mellett korábban húsgalambokat is tenyésztettek idehaza, ez azonban mára szinte teljesen meg- szűnt: a felvevőpiac, az arab világ ráállt az önellátásra. Tervezzük, hogy jövőre is megrendezzük az országrész nagycenki kiállítását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karitatív munka Sopronban – felsőfokon

Sopronban és térségében 8200-an jelentkeztek véradásra az elmúlt évben, közülük 878-an életükben először. Tovább olvasom