Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Elment a véső törékeny mestere

Életének 82. évében elhunyt Sz. Egyed Emma. Lecsukta szemét, azt a szemet, amivel csak szépet látott és láttatott.
A törékeny szobrász és éremművész férje után sietett, akivel együtt alkottak egészet. A város szegényebb lett. Emma néni nemcsak kiváló művész volt, hanem szeretni való pedagógus is, aki soha nem szűnő, szerény mosolyával jobbá tett maga körül mindent – és mindenkit.

Sz. Egyed Emma Kőteleken született 1935. január 12-én. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1959-ben végzett, 1960-tól volt a soproni óvóképző tanára. Eleinte jobbára terrakotta mellszobrokkal, kisplasztikákkal, lemezdomborításokkal jelentkezett, később egyre inkább a plakettek és érmek felé fordult. Sorozatokat készített az egyetemes és a hazai történelem, az irodalom, a zene- és a képzőművészet nagyjairól.

Ábrázolásain érzékkel emelt magasztos szférába hétköznapi dolgokat. A műemlékek, történelmi városrészletek és építészeti motívumok karakteres megjelenítését női finomságával ötvözte. Rendszeresen készített a Magyar Nemzeti Bank felkérésére emlékéremterveket.

Szerette Sopront és a város is szerette őt. Bár szerénysége tiltotta, hogy az első sorokba álljon, általában volt, aki kézen fogta és a reflektor elé húzta a félszegen mosolygó, kislányos Emma nénit. Sosem értettem, hogy tud törékeny ujjaival vésőt ragadni és akarata alá gyűrni az anyagot...

A „Sopron kultúrájáért" díjat 1998-ban kapta meg, neve örökké szerepelni fog a város dicsőségtábláján, ahogy művei is ott lesznek a falakon: többek között a Kurczweil-emléktábla, a Rauch-, a Kossuth-, a Házi Jenő- és a Bartók-dombormű. Munkáit múzeumok őrzik, mi pedig emlékét visszük tovább – a szívünkben..
.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyugodtunk: visszakerülnek az aláírások a VOLT-székekre Sopronban!

Megnyugodtunk: visszakerülnek az aláírások a VOLT-székekre Sopronban!
Kiderült, hogy karbantartó festést végeztek a székeken, de a fesztivál kezdetéig minden egyes… Tovább olvasom