Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Elmaradt a gombaszezon

A hosszú ideig tartó aszály miatt szinte eltűnt a gomba a soproni erdőkből. A szomorú helyzet egyetlen jó oldala, hogy nem volt mérgezés az idén. Sopronban talán még soha nem fordult elő, hogy az erdőkben alig találjanak gombát a gyűjtők.
Hiába keresnék a vásárlók, az erdőkön-mezőkön idén nyáron alig termett gomba.
Idén a forróság miatt egyszerűen szinte eltűnt ez a csemege még a piacról is. Az évnek ebben az időszakában a mezőn és az erdőn csiperkék, őzlábgombák, szegfűgombák, vargányák szokták kínáltatni magukat. A néhány napja fordulatot vett időjárás is jó esetben csak szeptember közepére csalogathatja elő tömegesebben az első gombákat.

– Magam sem emlékszem még ilyen nyárra – mondja Matusek Miklós, a soproni vásárcsarnok gombaszakértője. – Tavaly ilyenkor naponta 10–12 gyűjtő is felkereste portékájával a piacot. A csiperkét és a szegfűgombát kilószámra hozták. Még a szőlőkben is szedtek pöfeteget. Most azonban még az árnyasabb erdőkben sem találni gombát. A májustól tartó csapadékhiány és a rekordmeleg megtette hatását. Így az ilyenkor közkedvelt vargánya is hiányzik a kínálatból. Néhány héttel ezelőtt még hoztak százkilónyit Borsodból, ahol valamivel több eső esett, de azóta onnan sem érkezik szállítmány, pedig itt jól el lehetne adni, hiszen az osztrák vásárlók szinte mindennap keresik. Az aszálynak egyetlen jótékony hatása, hogy az idén még nem fordult elő komoly gombamérgezés.

A gyűjtők már csak az őszi esőkben bízhatnak. A pár napja tartó esős időjárás kedvező lenne, ha a levegő nem hűlt volna le ilyen nagy mértékben és hirtelen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolás telefonnal

A telefonos parkolásról tartott bemutatót tizennégy osztrák város képviselőjének tegnap délelőtt a… Tovább olvasom