Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ellepték a kerteket a spanyolcsigák

Ezek nem gusztustalanok, hanem undorítóak- mutat a kertjét elözönlő csigákra egy fertőszéplaki férfi.
A tömegesen támadó csúszó-mászók ellen leghatékonyabban oltatlan mésszel vagy csigaölőszerekkel lehet védekezni.

A csiga szó hallatán jó ideje nem az esti mesék aranyos kis csiga-bigáit képzelik maguk elé a fertőszéplakiak. Sokkal inkább spanyol házatlan rokonaikat, azokat az akár tízcentisre is megnövő állatokat, melyek eső után érkezve irdatlan pusztítást végeznek a kertekben. – Tavaly is voltak már, de ami idén van, az leírhatatlan. A káposztától a répáig mindent szétrágnak a kertekben. Azon gondolkodunk, hogy jövőre már nem is ültetünk semmit – mondja Bognár Tibor, az érintettek egyike.

Nagy melegben ritkán lehetett látni a csúszómászókat, a csapadékos nyár azonban megtette a hatását, a nedvességkedvelő meztelen csigák egész hada lepte el a régiót. A széplaki falugazdász szerint nem sokat lehet ellenük tenni. Az egyik helyi kerttulajdonos Garab István is csak legyint a védekezésre: „vagy felhagyunk a kert művelésével, vagy elköltözünk innen."

A fenyegető csigaszaporulat ténye a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatóhelyettesét, Havasréti Bélát nem éri újdonságként, a szolgálathoz Sopronból és környékéről, számos településről futottak be jelzések a puhatestűek elszaporodásáról. – Komoly problémákat okozhatnak ezek a csigák a kertekben, mert a falánk állatok egy éjszaka alatt képesek tövig rágni a növényeket – hangsúlyozza a szakember. – Védekezni a szokásos csigaölő-granulátumokkal, oltatlan mész kiszórásával lehet. Nedves rongyra, deszkákból összerakott búvóhelyre is csalogathatjuk őket, vagy földbe ásott pohár sört használhatunk csalétekként.

Spanyolcsigák magyar földön

A kilencvenes évek közepén jelentek meg a spanyolcsigák Magyarországon, petéik valószínűleg egy földszállítmánnyal kerültek az országba. A spanyolcsigák jól bírják az enyhébb közép-európai teleket, az október-novemberi peterakás után tavasszal kelnek ki és indítják támadásukat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenck-villa: jobb sorsra érdemes

A Soproni Múzeum Deák Téri Néprajzi Gyűjteménye 2003 tavaszán zárt be, azóta sem nyitott ki újra. Tovább olvasom