Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ellenállt, ütött és rúgott

Bántalmazásért, szabadsága korlátozásáért bírósághoz fordul Horváth László, a MIÉP soproni elnöke, akit kedden este a Medgyessy-beszéd közben előállítottak. A rendőrség viszont feljelentette hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt.

Medgyessy Péter miniszterelnök soproni EP-választási nagygyűlését – mint erről tegnap beszámoltunk– egy kisebb csoport állandó fütyüléssel, tülköléssel próbálta megzavarni. A rendőrök megbilincselték, majd előállították Horváth Lászlót, aki tegnap sajtótájékoztatón számolt be a történtekről.

– Érthetetlen a rendőrök eljárása, mert semmi olyant nem tettem, amiért megbilincselhettek – mondotta a MIÉP helyi elnöke. – Talán százan lehettünk jelen. Azért mentünk a nagygyűlésre, hogy kifejezzük elégedetlenségünket a kormánnyal szemben. Ezért fütyültünk.

Egy darabig nem volt semmi probléma, de kis idő után egy idősebb ember kavicsokkal dobált meg bennünket. Nem tudom, de feltételezhetően MSZP-s szimpatizáns volt, akit megpróbáltunk eltávolítani közülünk. A rendőrök engem igazoltattak, de nem volt nálam a személyim. Ezért akartak előállítani, de nem engedelmeskedtem.
Ekkor többen a földre tepertek, majd megbilincseltek. Nem tudom, hogy kik, de azt láttam, hogy nem egyenruhások, nem soproni rendőrök voltak. Velem volt a fiam is, aki „ne bántsák az édesapámat" kiáltással próbált segíteni. Az egyikük először megpróbálta leütni. Elhajolt, így „csak" egy mellberúgással terítette le. Szeretném hangsúlyozni, hogy a rendőrök mindvégig korrektül viselkedtek, még a rendőrségen is, ahol egy cellában több órát töltöttem. Nem hallgattak ki, csak az adataimat vették fel. Orvosi látlelet is készült, mert a lábam és a kezem tele van sérüléssel. Az eljárás miatt – bántalmazásért, szabadságom korlátozásáért – bírósághoz fordulok.

A sajtótájékoztatón jelen volt Bieder Sándor, a MIÉP megyei szervezetének elnöke, aki elmondta, a demokráciában semmi sem tiltja a vélemény-nyilvánítást, még akkor sem, ha az fütyüléssel, tülköléssel jár együtt. Szerinte nem véletlen, hogy éppen a MIÉP soproni szervezetének elnökét verték bilincsbe. Bieder Sándor sajnálatosnak tartja, hogy a Fidesz elhatárolódott a történtekről.

A kedd este történtekről a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kiss Imréné a Kisalföld érdeklődésére az alábbi tájékoztatást adta.
– Medgyessy Péter beszédének elhangzását egy 50 fős társaság folyamatos fütyüléssel, bekiabálással próbálta megakadályozni. Az incidens akkor kezdődött, amikor a miniszterelnökkel szimpatizálók közül többen megpróbálták „jobb belátásra" bírni őket. Ez azonban olaj volt a tűzre, köpködés, dulakodás kezdődött. Ekkor döntött úgy a Köztársasági Prezred helyszíni parancsnoka, hogy avatkozzanak közbe a rendőrök és válasszák szét az embereket. Ez megtörtént, ám a miépes csoport hangadója továbbra sem csendesedett le.
Igazoltatták, de ezt megtagadta, ezért határoztak úgy, hogy adategyeztetésre előállítják. Aktív ellenállást tanúsított – ütött, rúgott –, ezért vált szükségessé a testi kényszer alkalmazása.
A Soproni Rendőrkapitányságon kiderült, valóban nincs nála semmiféle irat, ezért csak bemondás alapján vették fel az adatait. A rendőrségről már kedden az esti órákban távozhatott.

H. Lászlóról és az intézkedő három rendőrről is készült orvosi látlelet. Az eljárás során mindannyian horzsolásos sérüléseket szenvedtek. H. László jobb könyökének külső oldalán egy tízforintos nagyságú részen volt hámsérülés.
Kiss Imrénétől megtudtuk, feljelentést tettek a Győr-Sopron-Moson Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanújával, a rendőrség pedig igazolás megtagadása és rendzavarás miatt indít szabálysértési eljárást H. László ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét alkalmazzák a kerékbilincset

Egy már-már „elfeledett” büntetési eljárás fenyegeti azokat az autósokat, akik tiltott… Tovább olvasom