Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Elkészült Sopron sugárzástérképe

Elkészült Sopron sugárzástérképe. Több helyen is magasabb az érték a magyarországi átlagnál.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem sugárzáslaboratóriuma ingyenes méréseket végez a lakóházakban.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskolájában egy kutatás részeként vizsgálják a környezetünkben lévő természetes és mesterséges radioaktív izotópokat mind az épített, mind pedig a természetes környezetben. Ennek keretében készült el Sopron teljes sugárzástérképe.

Magas sugárzási értékek

– A városban számos ponton mértünk a megszokottnál magasabb értéket, például a Fő téren és az Orsolya téren – mondotta Spaits Tamás kutató, a doktori iskola hallgatója. – A burkolat kockakövei ugyanis nem a megszokott bazaltból készültek, hanem gránitból, s ezekben a K-40 radioaktív izotóp koncentrációja viszonylag magas. Ezeken a pontokon háromszorosát mértük a Sopronban átlagos dózisnak. Nem kell azonban megijedni. Számításaink szerint ha egy ember az év minden napján 20 órát üldögélne ezeken a köveken, akkor lehetne elvben valamilyen egészségkárosodása. Tehát szó sincs veszélyről, de tudományos szempontból mindenképpen érdekes.

Magas értéket mértünk a hőerőmű környékén, a pernye kihullásának és a szén elégetése után visszamaradt salak kiszóródásának következményeként. A dózistöbblet a kéménytől 90 méterre érte el a maximumot. Magas volt az érték a téglagyár környékén – itt is a kiszóródott salak jelentette a problémát – éppúgy, mint a Kőszegi úton, ahol az egyik parkolót borították salakkal, amelyet azóta már kicseréltek zúzalékra. Ismert, hogy a Nándor-magaslat kőzetében nagy mennyiségű járulékos uránvegyületek találhatók, amelyek bomlásterméke a radon. Ez gáznemű radioaktív izotóp, amely a repedéseken keresztül jut a felszínre és bejutva a lakásokba, megnöveli az emberek sugárterhelését. A környékén (az Ady Endre úton) 18 lakás radonkoncentrációját vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy több mint kétharmadukban magasabb a radonkoncentráció az unióban, illetve az USA-ban elfogadott határértékeknél, ami az unióban 400 Bq/köbméter, az USA-ban pedig 600 Bq/köbméter.

A kohósalak veszélyforrás

Spaits Tamás elmondta, elvben külön veszélyforrást jelenthetnek azok a házak, amelyek építésénél a hatvanas, hetvenes években, például a tetőszigetelésnél, kohósalakot használtak. Beépítve ugyanis sokkal nagyobb a dózisjáruléka, mert otthonunkban többet vagyunk, így tovább tesszük ki magunkat többletsugárzásnak. Sopronban is vannak ilyen házak, de hogy mennyi, az szinte kideríthetetlen. Magyarországon ugyanis korábban több helyen – Tatabányán, Ajkán, Oroszlányban – bányásztak olyan szenet, amely világviszonylatban is jelentős rádiumot tartalmazott. A sugárzó anyagok azonban az elégetés során nem illantak el, bedúsultak, nagyobb lett a koncentrációjuk. Valószínűleg a soproni erőműbe is került ilyen szén, a salakot pedig sok építkezésnél felhasználták. A veszprémi egyetem kutatói Tatabányán, Ajkán és Várpalotán végeztek méréseket és kiugróan magas értékeket találtak.

Ingyenes lesz a mérés

– Sopronban is szeretnénk elvégezni az ilyen lakóházak vizsgálatát, de arról sehol nincs nyilvántartás, hogy hol, melyik építkezésen használtak kohósalakot – folytatta Spaits Tamás. – A kutatás keretében természetesen ingyenes lesz a mérés, ami egyébként 50-70 ezer forintba kerülne. Abban az esetben, ha magas értékeket mérünk, akkor műszaki megoldásokat is javaslunk a sugárterhelés csökkentésére, például a salak kiváltásával, leszigetelésével, vagy ha pincealjzatban használták, szellőzőutak kialakításával.

Magánszemélyek is kérhetik a mérést

Azok, akik tudják, hogy házuk, lakásuk építésénél kohósalakot használtak, kérhetik az ingyenes mérést. Jelentkezni a Nyugat-Magyarországi Egyetem sugárzás-laboratóriumában lehet, Spaits Tamásnál. Telefon: 0670-3824583.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ikva vízmagassága hétfő este fél hatkor 83 centiméterre emelkedett. A máskor alig néhány centiméteres patak gyors folyású „folyóvá” duzzadt. Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát. Sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Tovább olvasom