Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Elkészült a soproni Várkerület - Akár egy nagyvárosban - fotók

Átszabták, újrafazonírozták a soproni Várkerületet. Másfél évnyi munka után vasárnap adták át.
Ünnepi fényben tündöklik a soproni Várkerület. Az éjszakában vakítóan csillan vissza a térkövekről az új közvilágítás LED-fénye. Mintha egy nagyváros közepébe érkeznénk olyan lett a város átalakított, felújított fő ütőere.

– Nagyon szép lett Várkerület, s az esti, éjszakai díszkivilágítás is nagyon tetszik – mondta Horváth Eszter, kivel az avató után találkoztunk a forgatagban. – Remélem, a kisebb forgalom miatt csendesebb lesz. Aztán majd kiülhetünk napozni is. Sok  idő már nincs beszélgetni, mert kislánya Emma nagy örömmel próbálta ki a gömb alakú fémtárgyat.

A vásárnapi átadón az időjárás is kegyes volt, így nem csoda, hogy mind többen látogattak ki az egész napos programokra, álltak meg a faházak, árusok előtt beszélgetni, vagy egy forralt borra, teára. Délután pedig hivatalosan is birtokba vették a Várkerületet.

– Sokak álma valósult meg – kezdte ünnepi beszédét Fodor Tamás, a város polgármestere. – Korszakos fejlődésnek lehetünk tanúi, közös összefogással pedig részesei. 2013-ban, 325 millió forint önkormányzati forrásból korszerűsödött a közműrendszer. 

A Várkerület felújítása tavaly kezdődött, s idén novemberben ért véget.
Várkerület átadó Sopronban. Fotó: Magasi


 felújítással egy valódi közösségi tér alakult ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, a
gyalogosok számára nagyobb életteret jelentő promenáddal. A teljes szakaszt díszburkolattal fedték le. A

Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakult, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik. él volt, hogy csökkentsék az átmenő gépjárműforgalmat. A lassabb haladás érdekében rázóköveket is elhelyeztek az úttestben.

A kerékpárosokra is gondoltak, hiszen külön kerékpárutat is kialakítottak. A házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna jött létre, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelent a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épült, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítottak. A felújítás része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése is, ennek kapcsán új kábelhálózat épült ki és megújultak a lámpatestek is.

A 123 fa mellett 1300 cserjét is kiültettek. Elhelyeztek 10 ezer négyzetméternyi klinker téglát, továbbá gránit szegélyt. A sétálók pihenését 38 pad szolgálja, a több mint 50 kerékpártároló pedig a bicikliseknek segítség. A tisztaság érdekében 60 köztéri szemétgyűjtőt is elhelyeztek. 15 üzlet portálja újult meg, mintegy 74 millió forint értékben. A fiatalok számára pedig ismeretterjesztő kiadványt jelentettek meg.

Nyitókép: Horváth Eszter és lánya Márkus Emma a felújított Várkerületen. Fotó: Magasi

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eilat és Sopron 10 éve testvérváros - fotók

Eilat és Sopron 10 éve testvérváros - fotók
A testvérvárosi szerződések célja, hogy minőségi kapcsolatokat építhessenek ki a városok a világban. Tovább olvasom