Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Elhurcoltatásra, elüldöztetésre emlékeztek Sopronban - Fotók

Legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg állampolgárságától, valamint ingó és ingatlan vagyonától, s telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba az akkori magyar kormány 1946 és 1948 között.
Az 1940-es évek hazánk egybefüggő szenvedéstörténetét rajzolják elénk. E sorba tartozik a magyarországi, közte a soproni németség 1946-ban kezdődött kitelepítése is – hangoztatta Farkas Ciprián tanácsnok a hétvégi emlékezésen.

Legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg állampolgárságától, valamint ingó és ingatlan vagyonától, s telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba az akkori magyar kormány 1946 és 1948 között. Sopronban és környékén 15 ezer embert érintett a döntés.

A kitelepítésként álcázott deportálás elkezdésének 73. évfordulója alkalmából emlékezést tartott a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat az evangélikus templom melletti emlékműnél.
 
Elhurcoltatásra, elüldöztetésre emlékeztek Sopronban

– Most nemcsak emlékezni, emlékeztetni is jöttünk. Akik akkor születtek, amikor a szörnyűségek történtek, már 73 évesek. Azok, akiknek még emlékei lehetnek az iszonyatos embertelenségről, 80 felé járnak. Mi, akik itt vagyunk, legtöbbünk számára 1946 tavasza már nem több történelemnél – fogalmazott Krisch Magdolna, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Emlékeztetnünk kell az utódokat Sopronban, és mindenütt, ahol érző emberek élnek a világban, hogy nem felejtjük a szörnyűséget. Nem felejtjük azt, amikor a vezetők bűneiért egy egész népet büntettek meg.

 Az 1940-es évek Magyarország egybefüggő szenvedéstörténetét rajzolják elénk. Megszállások, elhurcoltatás és elüldöztetés, egymást követő vagonok, gyászvonatok. Amikor hazánkat megszállták, akár nyugatról, akár Keletről, mérhetetlen szenvedés lett a következménye. Arról tanúskodik a huszadik század története, hogy amikor hazánk elvesztette függetlenségét, akkor kifosztotta, kitaszította, elüldözte és véglegesen kiszolgáltatott helyzetbe juttatta saját polgárait, azokat az embereket, akiknek védelmére és értékeinek a megőrzésére hivatott lett volna

– hangoztatta beszédében Farkas Ciprián, Sopron tanácsnoka.

Kijelentette: ha 73 évvel ezelőtt a kitelepített németek mindazt magukkal vitték volna, amit a soproni és környéki németek letelepedésük óta a város gazdaságához, kultúrájához, hagyományaihoz, szokásaihoz hozzáadtak, Sopron ma nem az a város lenne, mint aminek ismerjük és szeretjük.

Sopron tanácsnoka emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi magyar kormány és Sopron önkormányzata mindenben támogatja a hazai, így a soproni németséget kultúrájának, identitásának megőrzésében. A városban német nemzetiségi óvoda és iskola is működik. Adott a lehetőség, a helyi németek megéljék kultúrájukat, őrizzék hagyományaikat.

Az emlékünnepségen a Bánfalvi Kórus és a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai is közreműködtek

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos szél ide, hullámok oda - Tomi legyőzte a Fertő tavat - fotók

Viharos szél ide, hullámok oda - Tomi legyőzte a Fertő tavat - fotók
Sérülten is sportosan - úszás a magyar-osztrák határon át. Tovább olvasom