Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt Selmeczi Roland színművész

Sopron–Budapest- Autóbalesetben elhunyt Selmeczi Roland színész. A 38 éves művész 2003-tól 2007-ig a soproni Petőfi Színház tagja volt, művészetét díjakkal ismerték el. A teátrum előcsarnokában emlékhelyet alakítottak ki tiszteletére.

Selmeczi Roland szerdán  még a szolnoki színházban próbált, majd néhány órás pihenést követően gépkocsijával elindult Bu-
dapestre,   az M5-ös autópályán szenvedett halálos balesetet. 
A színésztársak szerint nagy formátumú, remek képességekkel megáldott, fantasztikus memóriájú művész  távozott most tragikus hirtelenséggel. Selmeczi Roland a soproni teátrumban főszerepek özönét játszotta el, emlékezetes alakításaiért a közönségszavazatok alapján Aranygyűrűben részesült. 
 
Selmeczi Roland Ford Focusával haladt az M5-ös autópályán Budapest felé, amikor eddig ismeretlen okból kocsija kisodródott, a szalagkorlátnak csapódott, majd az árokba vágódott és felborult. Az elsődleges  megállapítások szerint a művész valószínűleg vezetés közben elaludt és nem használta a biztonsági övet, ezért kiesett az autóból. A balesetet műszaki és orvos szakértők bevonásával vizsgálják. 

Selmeczi Roland Hernádi Judittal játszotta Sopronban Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című drámájának főszerepét a 2005–06-os évadban. Fotó: Kisalföld-archívum


A művész  nemrég rakott fel saját weblapjára (selmecziroland.hu) fénykép-összeállítást Kaszás Attila, az ugyancsak tragikus hirtelenséggel elhunyt színművész emlékére. A sors fintora, hogy most őt kell gyászolni a színházrajongóknak.

– A korkülönbség és a meglévő bizalom miatt engem mindig apának szólított, így én a színházi fiamat veszítettem el – fogalmazott Szilágyi Tibor Kossuth-díjas színművész, aki négy évig volt a soproni Petőfi Színház igazgatója. – Amikor annak idején megalakítottam az új soproni társulatot, Selmeczi Rolandra az elsők között számítottam. Főszerepek özönét játszotta a Petőfiben, így – többek között – Tennessee Williams-darabokban, Neil Simon Különterem című komédiájában, amelyet Pesten is játszottunk. Reméltük, pályája igen magasra ível. Művészetének elismeréséül Sopronban megkapta a Sopronyi-Thurner Mihály színházi nagydíjat, a Kabos Gyula-díjat, s a közönségszavazatok alapján aranygyűrűben is részesült. Nemrég a Budapesti Kamaraszínházban volt egy bemutatója, Shakespeare Szeget szeggel című művében játszott. Megnéztem színházi fiamat, s újfent megállapítottam, nagyszerű színészegyéniség. Nagyon fog hiányozni, s tudom, nemcsak nekem és színésztársaimnak, hanem a közönségnek is...

– Döbbenetes, rémületes és tragikus, hogy már nem lehet közöttünk – mondta Nagy-Kálózy Eszter Jászai-díjas színművésznő. – Sokat játszottam együtt Selmeczi Rolanddal Sopronban, A vágy villamosában és a Macska a forró bádogtetőn című színművekben, vagy Ibsen Nórájában is. A próbákon is érződött, megbízható és kiváló színésszel dolgozhattam együtt. Fantasztikusan nagy tehetség volt. Rengeteg komoly szerep várt még rá...

– Szilveszterkor beszéltem vele utoljára. Azt kívántuk egymásnak, hogy forduljon jobbra ez az egész világ – elevenítette fel Incze József, aki szintén sok színműben játszott együtt Selmeczi Rolanddal Sopronban, így Az ifjúság édes madara, az Oszlopos Simeon, illetve A különterem címűben.

 – Korai halála megrázott. Nagyszerű és egyenes ember volt, tisztességes és becsületes, mindannyian nagyon szerettük őt. Amikor beszélgettünk, mindig a szemembe nézett. Nem felejtem a vele töltött soproni éveket.
A soproni színház előcsarnokában emlékhelyet alakítanak ki Selmeczi Roland tiszteletére – tájékoztatott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője és Darvasi Ilona színigazgató. – A színész rajongói – Selmeczi Roland temetése napjáig – ott helyezhetik el az emlékezés virágait. Az emlékhelyen a soproni polgárok nevében Fodor Tamás polgármester rója le kegyeletét.

A városvezetés is kegyelettel adózik

Sopron jelenlegi polgármestere, Fodor Tamás és a korábbi városvezető, Walter Dezső szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben fejezték ki mély megrendülésüket Selmeczi Roland halála miatt. A közleményekben hangsúlyozzák: a fiatal, tehetséges színész emlékezetes alakításokkal gazdagította Sopron színházi életét. Művészetét mind a szakma, mind a közönség nagyra értékelte.

Névjegy

Selmeczi Roland 1969-ben született Budapesten. 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínház tagja lett. A soproni Petőfi Színházban 2003–2007-ig dolgozott, utána szabadúszóként játszott a szolnoki színházban, a Pesti Színházban, a Madách Színházban is. Szerepelt az Üvegtigris és a Kútfejek című mozifilmben, továbbá több tévéfilmben és sorozatban (A szabin nők elrablása, Kisváros, Angyalbőrben). Hangját számos film magyar változatában hallhatta a közönség. Selmeczi Roland volt A Gyűrűk Ura-trilógia Aragornja, a Shrek 2. Csizmás Kandúrja, s rendszerint az ő hangján szólalt meg Brad Pitt és Antonio Banderas. 

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Horváthné Magdi 2008. február 11. 09:22
  „Ha be lett volna kötve, akkor az autóban lelte volna halálát, hiszen az öv sem véd meg ilyen sorozatos ütközésektől! Sőt, micsoda szorongása lehet valakinek, aki menekülne, kiugrana, ha tudna, de be van kötve!
  Mit mondjak? Ez így volt megírva.....:(
  Nagy kár!
  Épp nemrég ismerhettem meg személyesen is. Olyan szeretetreméltó volt! Egy Vadnyugaton játszódó filmsorozat: a Quinn doktornő férfi-főszereplőjének, Sullynak kölcsönözte a hangját, és mi a film rajongói, mint egy kis baráti kör, abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Roland is közénk jött Incze Józseffel együtt.
  Sosem felejtem el!”
 • 30. yello 2008. február 05. 14:36
  „Az a bánatos, megtörtszívű tisztelet, amit a Petőfi Színházban rendezett emlékhely előtt kollégái kifejeztek a Kisalföld címlap-fotóján megörökítve csodás volt...csodás volt látni őket zsebre tett kézzel!!!!!!!
  felülmúlhatatlanok vagyunk tahóságban...”
 • 29. Gabi 2008. február 05. 04:26
  „Adrika, a hozzászólásod méltatlan és felesleges! Ne tedd rá a nyakadat, nem voltál ott - és örülj neki, mert valószínűleg te sem úsztad volna meg. Igyekezett haza a családjához, ebben semmi kivetnivalót nem találok. Nemcsak a családjának, hanem a barátoknak, kollégáknak, tisztelőinek, a színházat szerető közönségnek is nagy a fájdalma. Elment a barátja, Kaszás Attila után és újra együtt játszanak az égi színpadon.”
 • 28. MjB 2008. február 03. 18:39
  „Tajtianyu, okulni sosem késő. Ha 3 ember beköti magát ezentúl, már megérte "megmondani a tutit".”
 • 27. Tajtianyu 2008. február 02. 22:18
  „Van fogalmatok arról ,hogy mekkorát tud egy autó "koccanni",akár csak 40 km/óránál.Én egyszer 80 km/ órával pördültem meg az autómmal ,majd bukfenceztem be az árokba,esélyem sem volt felfogni,mi történik,megúsztam ...Miért kell egyből okoskodni,hogy száguldozott,meg miegymás...?NEM TÖK MINDEGY MÁR?És amúgy is ott voltatok ,hogy ti aztán megmondjátok a tutit?És mi van ,ha egyszerűen elaludt ,ami a leginkább feltételezhető!?Feltámad attól,ha lehülyézitek ,feltámad attól,hogy csámcsogtok azon "száguldozott" ?Ha már ez megtörtént,legalább ne fenjétek rajta rosszindulattal élezett késeiteket,HIÉNÁK !Tisztelet a kivételeknek !!!Tudjátok mit jelent az :"Nyugodják békében ?" ...hát hagyjátok nyugodni őt...mostmár.”
 • 26. Réczi Dóra 2008. február 02. 00:11
  „Nagyon szerencsétlenül indult ez az év a színészeknek (például Heath Ledger).Furcsa lesz,eleve már most furcsa az a tudat h mikor nézem vmelyik Selmeczi Roland által szinkronizált filmet h már meghalt, h nem hallom többé úgy h teljesen új filmben,színdarabban.Furcsa az az egész.Nem ismertem személyesen mégis számottevően hiányzik minden egyes rajongónak.Nem lesz nála soha jobb csizmáskandúr.Döbbentő lesz h netán lenne folytatás h nem a megszokott mély, kellemes hangja szólal meg, hanem egy másik, eltérő, mely annyira zavaró eleinte a film rajongóinak.
  Nekem kifejezetten a kedvenc szinkronszinészeim közé tartozott(kedvelem még ; Gesztesi Károlyt, Alföldi Róbertet és Stohl Andrást).
  Egy biztos! Mindenki számára hiányozni fog aki ismerte ekárcsak a hangját is.
  Megrázó, döbbentő h ilyen rövid is lehet az élet.Bármelyik nap lehet az utolsó!
  Carpe Diem!”
 • 25. ivon 2008. február 01. 08:18
  „Roland egy nagyon jo színéz volt!!! Ősszinte részvétem a családjának és a munkatársainak!!! Egy igazán remek embert veszitett el a villág!!! Szívünkben öröké élni fog!! Soha nem fogjuk elfelejteni!! Most már az angyalokkal játszik színdarabokat!!!”
 • 24. Bálint Sándor 2008. február 01. 01:32
  „Engedjék meg egy kis kitérőt Nekem!
  Életemben előszőr voltam nyáron Sopronban, és nagyon beleszerettem a városba. Emlékszem, meglepődtem hogy itt játszik Selmeczi Roland, mert ő a kedvenceim között van, szeretem a szinkron szakmát-érdekel.Gyerek korom óta mindig felismertem ki kinek a hangja, és Roland hangját - játékát nagyon megkedveltem az évek alatt.
  Sopronban nyáron felhőtlenül kikapcsolódtam....
  Sajnos idén nem lesz ugyanaz.....
  Isten Veled Roland, nem hiszem el, miért?
  Tisztelettel: Bálint Sándor”
 • 23. Agyfelmetsző 2008. január 31. 23:24
  „Az öv tényleg véd, de vannak esetek, amikor az ember élve megúszza, hogy ha kirepül a kocsiból. Láttam képeket a kocsiról és ha bekötve maradt volna lehet, hogy darabokban vágták volna ki a tűzoltók, mert a vezető felőli oldal teljesen tropára ment. Valamivel több esélye volt, csak arról senki nem tehet, ha mindkét túlélési forma esélyénak lapját a Halál megcinkelte.”
 • 22. Agyfelmetsző 2008. január 31. 23:22
  „Kiváló ember, kiváló színész és kiváló családapa. Kevés olyan szinész van, mint ő, kinek hangja a képernyő elé csalta az embereket, jelleme színházba buzdította az embereket és kiállt társai mellett, mikor az új színházigazgató azokat gondolkodás nélkül kirúgta. Rengeteget vesztettünk váratlan távozásával, ami még most is hihetetlen és megrendítő. Én még 1 hét múlva sem fogom tudni ezt felfogni”
 • 21. cic1 2008. január 31. 22:10
  „Sajnos nekünk, soproni szinház-látogatóknak mostmár végérvényesen befejezte szereplését. Remélem, remek közönsége lesz majd az égiek számára nyújtott előadásokon is. Nyugodj békében.”
 • 20. Zuppony 2008. január 31. 21:40
  „Aaaaz aaz, mondjátok meg a tutit! Végül is miért legyek empatikus, ugye? Miért kéne a szerepeit felidézni, meg elmerengeni azon, hogy a fiatal színészeink itthon és külföldön is mennyire hiányoznak ahogy ilyen korán itthagytak bennünket. Tartsatok biztonságtechnikai szemináriumot és okítsatok mééég!
  A francba a gyásszal, gyorsan hajtott, tuti a pokolra kerül, ugye?
  Szépek vagytok és okosak, gratuálok..”
 • 19. Adrika 2008. január 31. 21:10
  „Andi: hiába elégedetlenkedsz, Lopde tényeket ír. Száguldozunk a pályán és az övre szarunk rá? Felelőtlenségek felelőtlensége! Én ilyen szituban nem azt sajnálom, akivel megesett, hanem azokat, akiket itt hagyott, mérhetetlen bánatot okozva nekik, és mér? mert rohanunk, meg előzgetünk, meg öv nélkül száguldozunk...láttad hogy összetörte a kocsit? láttad? Biztos nem szabályos tempoba ment, a nyakamat tenném rá!!!!!!
  Én azokat az ártatlanokat sajnálom akik betartva a sebességet mások testi épségére is vigyázva mások hibájából halnak meg a közutakon.azokat kell sajnálni!!!!!”
 • 18. Stewe 2008. január 31. 20:26
  „sopronban töltött tanulmányaim során jópár színházi daraban láttam alakitásait , egyik kedvenc színészemnek mondhatom, sose feledem , nyugodjon békében.”
 • 17. M 2008. január 31. 19:16
  „Sajnálom! Nyugodjék békében! Fiatal, tehetséges színész, és szinkronhang. Volt. Sajnos. Jó volt hallgatni, látni Őt.”
 • 16. Bandi 2008. január 31. 18:02
  „Hmmm!!! Nagyon halnak a jó szinészeink!!!”
 • 15. Hárfás Sándor 2008. január 31. 17:56
  „Már megint a biztonsági öv”
 • 14. Andi 2008. január 31. 17:35
  „"Hülyeségre nincs orvosság. R.I.P. "
  Már ne haragudj Lopde, de te egy tapintatlan hülye vagy.”
 • 13. Andi 2008. január 31. 17:01
  „A legszexibb magyar szinkronhang volt. Nyugodjon békében!”
 • 12. Carlosito 2008. január 31. 15:51
  „Hangod örökké fülünkben cseng...Nyugodj Békében!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban megnyílhat az internetkávézó a Deák téren

Sopron - Márciusban megnyílhat a Deák téri multifunkciós épület, amelynek jelenleg még nincs… Tovább olvasom