Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Elhunyt Havas András, a vízmű vezérigazgatója

Elhunyt Havas András, a Soproni Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, korábbi alpolgármester, aki a Hűség napján vehette volna át a Pro Urbe-díjat. A városvezetés, egykori kollégái, élete utolsó óráiban még örömet szerezhettek neki az elismerés átadásával.

Havas András 1952-ben született Budapesten, de több mint három évtizede élt és dolgozott Sopronban. Okleveles gépészmérnökként 1978-ban került a Soproni Vízműhöz. Műszaki ellenőrként kezdte, végigjárta a ranglétrát, 1990-ban lett műszaki igazgató, tavaly pedig vezérigazgató. A rendszerváltás óta részt vett az önkormányzat munkájában is, alpolgármesterként is dolgozott.

Fáradhatatlan ember volt. Okleveles vízépítő szakmérnöki, euromérnöki diplomát is szerzett. Alapító tagja volt a Magyar Mérnöki Kamarának. 2002 óta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának tiszteleti tudományos főmunkatársa, 2010 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának címzetes egyetemi docense.

Havas András.
Havas András.


Mérnöki és vezetői tevékenysége meghatározó Sopron és térsége vízközműveinek magas színvonalú működtetésében, és kiemelkedő azok fejlesztésében. Irányításával valósult meg a város csatornázás- és szennyvíztisztítás-fejlesztési programja. Ő vezette a Pannon-Fertő térség vízellátásának fejlesztési projekjét. Aktív szerepet vállalt a szakmai és a helyi közéletben is. A Magyar Hidrológiai Társaságban 1985 óta, a Magyar Víziközmű Szövetségben 1990 óta töltött be folyamatosan különböző szakmai és vezetői tisztségeket. 1990-től 2010-ig részt vett a soproni önkormányzat munkájában, 2006-tól 2009-ig a városfejlesztési ügyekért felelős társadalmi alpolgármestereként.

Tevékenységét több országos kitüntetéssel is elismerték, a Sopron fejlesztését szolgáló hosszú ideje kifejtett kiemelkedő munkájáért vehette volna át a hűség napi díszünnepségen a város egyik legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe Sopron díjat.

Személyesen már nem lehetett jelen az átadáson, ám a város vezetői szerdán délután a betegágyánál még átadhatták az elismerést. Havas András csütörtök hajnalban hosszú, de bátran viselt betegségben hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy elmondja: Ezekről döntött a kormány Sopronban

Olyan intézkedésekről döntött a kormány Sopronban, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5… Tovább olvasom