Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Elhunyt Figler András - `bátor és következetes ember volt´

Meghalt Figler András, régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője. Nekrológ.


Figler András régész, a Nyugat-dunántúli Iroda vezetője június 10-én, életének 54. esztendejében hunyt el.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Figler Andrást saját halottjának tekinti, a családdal egyetértésben temetéséről intézkedik.

"Betegsége irgalmatlan volt, sem időt, sem esélyt nem hagyott, noha tenni akarása, lendülete, munkabírása kimeríthetetlennek látszott. Soha nem nyugvón élt és dolgozott, munkája az élete volt. Mindannyiunk Fa-ja, nyugodj békében!" - búcsúzott kiváló munkatársától a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.


Figler András 1956-2010
Figler András 1956-2010

"Bátor és következetes ember volt"

"Rövid, de gazdag élete volt Figler Andrásnak" – kezdte megemlékezését dr. Winkler Gábor, Ybl-díjas győri építészprofesszor, a SZE és a NYME egyetemi tanára.

"András szakmai munkásságát tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy a szűkebb pátriánkban lévő műemlékek állandó védelme, valamint a veszélyben lévő, védetté még nem nyilvánított, értékes épületek megóvása motiválta nap mint nap.

Bátor és következetes ember volt. Következetességét néha még saját munkatársai sem értették, de az esetek igen nagy százalékában ki merem jelenteni, hogy igaza volt" – folytatta a győri építészprofesszor.


dr. Varga Kálmán: "Soha egyetlen döntését sem kellett felülbírálnom öt év alatt"

"Öt évig dolgoztam a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatójaként, András volt a soproni irodavezetőnk. Az egyik leghatározottabb, legelkötelezettebb munkatársát ismertem meg a személyében" – mondta dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója (jelenleg ide tartozik a fertődi Esterházy-kastély is).

"Vakon megbíztam Andrásban, s soha egyetlen döntését sem kellett felülbírálnom öt év alatt. Azt hiszem, nem túlzás azt mondani, hogyha csak olyan munkatársak dolgoznának a magyar műemlékvédelemben, mint András volt, akkor sokkal több értékes, szép épületet sikerült volna megóvni az utókor számára" – zárta szavait dr. Varga Kálmán.

"Nagyon örülök annak Gábor, hogy te 68 évesen is szívesen tanulsz"

"Figler András számára nagyon sokat jelentettek a civil szervezetek, például a Város és faluvédők szövetségének közgyűlésein szoros időbeosztása ellenére rendszeresen megjelent.

Sokszor adtunk elő közösen, sokszor voltunk azonos véleményen, persze ennek az ellenkezőjére is akadt példa. Legutolsó találkozásunk egyikén szóba került egy olyan téma, mely miatt korábban akadt egy kisebb vitánk.

Amikor ez újból előtérbe került, elismertem Andrásnak, hogy több részletkérdésben is igaza volt. Emlékszem úgy válaszolt erre: nagyon örülök annak Gábor, hogy te 68 évesen is szívesen tanulsz" – mondta Winkler Gábor elhunyt barátjáról.

"Minden falunak megvan a maga hét csodája"

Figler András az utóbbi két évtizedben több közéleti témát is adott Győrben, különösen a Frigyes-laktanya átépítésekor fogalmazott meg markáns véleményeket, valamint a Széchenyi-tér felújítása során tapasztalt visszásságokat sem hagyta szó nélkül.

2007-ben a kisalfold.hu és Vasárnapi Kisalföld nagysikerű "Megye hét csodája" ismeretterjesztő vetélkedőjének egyik zsűri tagja volt Figler András.


Figler András a Megye hét csodájának díjátadó ünnepségén a Kisalföld győri sajtóházában.
Figler András a Megye hét csodájának díjátadó ünnepségén a Kisalföld győri sajtóházában.


Az egész megyénket megmozgató, több hónapon keresztül húzódó játék végén ő adta át az első hét helyezetteknek járó aranyplaketteket.

Ünnepi köszöntőjében akkor azt mondta Figler András: "Minden falunak megvan a maga hét csodája".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemereyek – Családi találkozó az őseik nevéről elnevezett községben

Az ország minden tájáról, továbbá Kínából, Angliából, Dániából és Németországból is érkeztek… Tovább olvasom