Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót

Nyolc napirendi pontot vitatott meg a soproni képviselő-testület tegnapi ülésén.

A legnagyobb vitát a jövő évi költségvetés koncepciója váltotta ki. Szomorú kötelességüknek tettek eleget tegnap a soproni közgyűlés tagjai. Még az ülés kezdete előtt Walter Dezső polgármester kérésére egyperces néma felállással emlékeztek meg a város nemrégiben el hunyt két kiváló pedagógusáról, Bakonyi Istvánról és dr. Somkuti Elemérről. A csendes pillanatok után in dult meg az érdemi munka, amikor nyolc napirend sorsáról döntött a képviselő-testület.

Az előterjesztések között szerepelt a jövő évi kör nyezetvédelmi tennivalók meghatározása, melyhez kapcsolódóan dr. Magas László (Polgári Összefogás frakció) megjegyezte: a múlt heti orkánerejű szél több fát is kidöntött városszerte. – Hiába védett egy fa, a biztonság fontosabb – hangsúlyozta a képviselő, aki ötletet adott a hasonló esetek megelőzéséhez. Az er dészeti egyetem egyik munkatársa kifejlesztett egy műszert, mellyel megállapítható, korhadt-e a fa bel seje.

Dr. Magas László szerint érdemes lenne a város részéről akár megbízás alapján, ily módon megvizs gáltatni a veszélyeztetett fák állapotát. Kalmár István alpolgámester a hozzászólás nyomán felkérte a város üzemeltetési irodát az ötlet továbbgondolására, a költségek kiszámítására. Az első kisebb vitát a hajléktalanok tervezett nappali melegedője váltotta ki.

Kóczán Zoltán szabaddemok rata képviselő tette fel a kérdést: készült-e környezet tanulmány arra vonatkozóan, hogy a jelenleg Gondo zási Központként működő Balfi út 87. szám alatti épület megfelelő-e a hajléktalanok elhelyezésére. Kónyi-Kiss Gáborné, szociális irodavezető a kérdésre nem adott egyértelmű választ. Mint elmondta, közel kétszázra tehető a soproni hajléktalanok száma, akik nek ellátása a Kossuth utcai korszerűtlen forfa épület ben történik.

A háromszintes Balfi úti egykori családi ház viszont az időskorúak elhelyezésére nem megfelelő. Az ott lévő Gondozási Központ a Kőműves közbe való költöztetésével azonban lehetőség nyílik a ház másfajta szociális feladatokra való hasznosítására. Kóczán Zol tán ismételt felszólalásában leszögezte: Mielőtt döntés születik, kérdezzük meg a Balfi út lakóit – akiket köz vetlenül érint a hajléktalan ellátás odaköltöztetése –, mivel ezt eddig nem tettük meg.

A közgyűlés a szóváltást követően megszavazta az előter jesztést, ezután hozzászólások valóságos dömpingjét indí totta el a város 2005. évi költségvetésének megvitatása. Dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) bírálta a város gazdálkodását, amikor kifejtette: – A helyi adókból elvileg a fejlesztési feladatokat kellene finanszírozni, míg Sopronban ezt az intézmények működtetésére fordítják. Hruby József alpolgármester igazat adott a felszólalónak, de azt is hozzátette, tíz éve már, hogy a város a közel negyven intézményét csak a helyi adókból tudja fenntartani.

Havas András (Pol gári Összefogás) kérdésére pedig, hogy – a város há rom és fél milliárdos hitelfelvétele után – jövőre ismét történik-e újabb hitelfelvétel, az alpolgármester vála sza igen volt, utalva arra, hogy a szükséges fejlesztések csak ilyen forrásokból valósulhatnak meg. Pongrácz Nóra, a Polgári Összefogás frakciójának képviselője két módosító javaslattal is élni kívánt a költségvetési koncepcióval kapcsolatban.

A diákok tö megközlekedését segítő ingyenbérletre és a leromlott állapotú nevelési-oktatási intézmények rekonstrukció jára irányuló javaslatokat azonban sem Hruby József, a költségvetési koncepció előterjesztője, sem pedig a közgyűlés nem támogatta. A párbeszédek zárásaként azonban tizenhat igen, kilenc nem és egy tartózkodás mellett elfogadták a jövő évi költségvetést. A helyi kitüntetésekről szóló utolsó napirendi pont ról zárt ajtók mögött döntött a képviselő-testület. A ki tüntetettek a Hűség napján, december 14-én vehetik át munkásságuk jutalmát. S. Takács Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron és a falvak szavazatai

Az időközi országgyűlési választás második fordulójának végeredményét december 4-én hirdeti ki a… Tovább olvasom