Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Elfogadható Sopron gazdálkodása

Összeségében elfogadhatónak tartja az Állami Számvevőszék a soproni önkormányzat 2006-2009. első negyedéves időszakig tartó gazdálkodását. Az e-közigazgatásban viszont találtak hiányosságokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön ismertette a soproni önkormányzat 2006-2009. első negyedéves időszak gazdálkodását, működését ellenőrző vizsgálatainak eredményét.

Az általános bevezetőben elhangzott, a települések nincsenek könnyű helyzetbe ugyanis, az önkormányzatok a kötelező feladatai költségének csupán a 60-65 százalékát kapja meg az államtól. Országos szinten eddig több mint 3400 milliárd forint kötvényt bocsátottak ki az önkormányzatok. E tekintetben Sopron szerencsés helyzetben van, ugyanis működést kötvény nélkül is biztosítani tudták.

– A város gazdálkodása összeségében elfogadható – kezdet a vizsgálat megállapításinak részletezését dr. Lóránt Zoltán az ÁSZ Önkormányzati és Területi Igazgatóságának vezetője. – Sopron a vizsgált időszakban hétmilliárd forint kötvényt bocsátott ki, valamint 3,2 milliárd forint hosszú lejáratú hitelt vett fel. Ezekből kétmilliárd forint értékben a régi, kedvezőtlen kölcsönöket váltották ki, továbbá a pénz jelentős résztét fejlesztésére és a pályázatok önrészére fordították.

Azt is lehet mondani, az uniós pályázatok esetében százmillió forint saját erő egymilliárdot hozott. Ez különösen jó aranyak mondható. Az is látható, a kibocsátott kötvényt a város nem használta fel teljes mértékben, hanem tartalékol a későbbi évekre. Erre szükség is lesz, hiszen korántsem ért végét a válság, és az államtól kapott bevételek sem érkeznek meg időben.

Dr. Lóránt Zoltán hozzátette, az e-közigazgatásban azonban találtak elmaradást. A város fejlettsége a jelenleginél magasabb színvonalú elektronikus közigazgatási rendszert igényelne. Észrevétel volt még, a korábbi években feltárt hiányosságok egy részét nem pótolták.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere reagálásában elmondta, az említett hiányosságok pótlására akció tervet készítenek. A városvezető fontosnak tartotta az ÁSZ vizsgálatát, ugyanis a megállapításoknak köszönhetően visszajelzést kapnak a működéséről, továbbá a szervezet függetlenül vizsgálta meg a város működését.

Olvasóink írták

 • 4. Bokk 2009. november 26. 10:53
  „Én személy szerint nagyon örülök, hogy a városban dolgoznak hozzáértő szakemberek is az önkormányzatnál. Vagy legalábbis jobban teszik a dolgukat, mint az ÁSZ szakemberei. Ezt a trutyit így elrejteni, hogy egy ÁSZ vezető ilyen kedvezően nyilatkozzon. A kormányt ennél kisebb dolgokért is bírálja az ÁSZ, szóval le a kalappal. :)

  Persze attól, hogy az ÁSZ szemét befogjuk, még közel a szakadék széle.”
 • 3. látó 2009. november 23. 17:41
  „Osztálykirándulásra viszi a tanárnő a diákokat az erdőbe, ott az erdész megállítja egy nagy beteg fa előtt a diákokat, amin madarak fészkelnek! A következő kérdést teszi fel nekik: Kedves gyerekek ez a fa nagyon öreg és beteg ,de néhány madár fészkel rajta, viszont ha meghagyjuk, a teljes erdő veszélybe kerülhet a faállomány, mit tennétek!
  A legtöbb gyerek nagyon megsajnálja a madarakat és azt kiabálja jó hangosan: Hagyjuk meg a fát, hiszen a madarak elpusztulnak, ha kivágják!
  Csak egy kisfiú hátul van csendben és lehajtott fejjel! Az erdész mégis hozzáfordul te mit gondolsz erről kisfiú:
  Én úgy gondolom. a madarak fészkét átlehet tenni más fákra is lehet, hogy néhány elpusztul, de megmentük az erdőt!
  Az erdész gratulál neki és azt mondja a többieknek: Tanuljátok meg látni a fától az erdőt!
  Éppen ezért mindenkinek ajánlom akit érdekel:http://www.asz.hu/ASZ/jeltar.nsf/0/B456F5BBCB857BB9C125767300285D7D/$File/0940J000.pdf”
 • 2. axika 2009. november 20. 13:58
  „Hahhaaaahhaaaa.

  Ki hiszi ezt el?”
 • 1. bobo 2009. november 19. 19:14
  „"E tekintetben Sopron szerencsés helyzetben van, ugyanis működést kötvény nélkül is biztosítani tudták. (...) Sopron a vizsgált időszakban hétmilliárd forint kötvényt bocsátott ki"

  Ezt most csak én érzem ellentmondásnak? Mert az egy dolog, hogy valaki nem tud helyesen írni, de hogy még értelme se legyen a leírtaknak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki részesülhet rendszeres gyermekvédelmi támogatásban?

Sopronhorpácsi olvasónk azt szeretné tudni, ki részesülhet rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. A… Tovább olvasom