Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban két lakásban is

Egy társasház első és egy harmadik emeleti lakásában is bejelzett a szén-monoxid érzékelő Sopronban, a Lackner Kristóf utcában hétfőn.
A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató szakemberei is magas gázkoncentrációt mértek mindkét lakásban, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használtak. A szolgáltató szakembere a két lakást kizárta a gázszolgáltatásból - közölte kedden a katasztrófavédelem.
A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

- A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.

- A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.

- A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Card kedvezményekkel: okoskártya soproniaknak

Sopron Card kedvezményekkel: okoskártya soproniaknak
Érdemes még idén kiváltani. Tovább olvasom