Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Életet mentett a riasztó a soproni Magyar utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő csütörtökön késő este egy első emeleti gázfűtéses lakás fürdőszobájában, a soproni Magyar utcában.
 A lakók már a városi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt szellőztetni kezdtek. A tűzoltók műszeres mérései rendkívül magas koncentrációt mutattak ki a helyiségben, ezért értesítették a gázszolgáltató szakembereit, akik leválasztották az érintett lakásban a vízmelegítő készüléket. A tűzoltók a szomszédos, földszinti lakásban is méréseket végeztek, ott nem volt jelen a mérgező gáz. A lakás fűtését a lakók meg tudták oldani, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség - tájékoztat a megyei katasztrófavédelem.

Az eset során nem sérült meg senki, a lakás tulajdonosa rendelkezett szén-monoxid érzékelővel, és annak jelzése alapján tett bejelentést a megyei műveletirányításra.

A család nyilatkozik a Kisalföld napilap szombati számában.
A katasztrófavédelem figyelmeztet: az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, kályhák, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Javasolják a szén-monoxid érzékelők beszerzését még akkor is, ha lakásukban zárt égésterű tüzelő-fűtő berendezést működtetnek. A szén-monoxid-érzékelők csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha megbízható típust szerzünk be, és azt a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítjük. A készüléket lehetőleg légzési magasságba helyezzük el, tehát a fürdőszobában vagy lakótérben 150 cm-nél magasabban, de például ha a hálószobában helyezik el, akkor a készülék lehet alacsonyabban, például az ágy magasságában.

Fontos tudni, hogy ezeknek érzékelőknek is van szavatossági idejük. Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni.  

Ha valakinél jelez a szén-monoxid érzékelő azonnal szellőztessen, menjen szabad levegőre, ha lehet, kapcsolja ki a tüzelő berendezését és értesítse a katasztrófavédelmet a 112-es hívószámon!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindnyájan voltunk egyszer az Akadémián...

Mindnyájan voltunk egyszer az Akadémián...
Tovább olvasom