Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Elektronikus napló a középiskolákban

Kísérleti jelleggel már működik az elektronikus napló és tanulásmenedzsment-rendszer a soproni szakközépiskolákban. Az eddigi tapasztalatok alapján még nem zökkenőmentes a programhasználat.

A Sopron Térségi Integrált Szakképző Központhoz tartozó szakközépiskolákban szeptembertől bevezették az elektronikus napló használatát. Az idei, átmeneti tanévben még párhuzamosan használják a hagyományos és a digitális naplót, de a tervek szerint jövőre már csak az utóbbi marad.

A rendszert a szakközép-iskolai oktatás optimalizálására fejlesztették ki. – Az összetett rendszer automatikusan jelezni tudja, ha év közben megváltozik egy tanuló magatartása vagy tanulmányi előmenetele. A tanulók, a pedagógusok és a szülők is kihasználhatják az előnyöket, betekintést nyerhetnek a rájuk vonatkozó részekbe – mondta a Kisalföldnek Hartmann István, a Sopron TISZK ügyvezetője.

Lobenwein Harald, a Fáy András-szakközépiskola tanára az órákon is az elektronikus naplót vezeti. Fotó: Magasi
Lobenwein Harald, a Fáy András-szakközépiskola tanára az órákon is az elektronikus naplót vezeti. Fotó: Magasi

A tagiskolák közül néhányban még csak most barátkoznak az újítással, de vannak, amelyek már korábban is használtak digitális rendszert. Ilyen például a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola, amely a 2009–2010-es tanévben próbálkozott meg a digitális átállással.

– Először egy jóval egyszerűbb szoftvert vezettünk be, és gyorsan hozzá is szoktunk, hogy nem papíralapú a napló – számolt be a tapasztalatokról Herczeg Lászlóné iskolaigazgató. – Amikor a Sopron TISZK rendszere elkészült, az volt az elvárás, hogy egy csoportban használjuk kísérleti jelleggel, de mi a megszerzett rutinnal felvértezve bevezettük valamennyi osztályunkban. Kiderült azonban, hogy ez jóval összetettebb, bonyolultabb rendszer, ami nehezebben kezelhető, igaz, többet is tud annál, mint amit addig használtunk. Egyetlen problémánk volt: rendkívül lassúnak bizonyult, így nem tudta megkönnyíteni a munkát. Egy hónap után – a kötelező egy csoport kivételével – visszaálltunk az egyszerűbb szoftverre. Ebben a tanévben újra a Sopron TISZK rendszerében dolgozunk, bízunk benne, hogy az egyébként hasznos program sebessége is elfogadható lesz. A szülők, akik úgy döntöttek, szeretnék elektronikus úton nyomon követni saját gyermekük tanulmányait, hamarosan megkapják felhasználónevüket, a tanulók pedig már láthatják is a rájuk vonatkozó bejegyzéseket. Természetesen az ellenőrző azért megmarad, hiszen nem várhatjuk el egy szülőtől sem, hogy legyen otthon számítógépe, tudja kezelni a programot és napi szinten használja is azt – zárta Herczeg Lászlóné.

Olvasóink írták

 • 5. dr.Kovacs 2010. november 23. 21:01
  „Kiválóan áll a barna hajfesték ezen árnyalata a Tanár Úr zakójához. egész fiatalos.. már-már férfias...”
 • 4. elszámoltatás 2010. október 27. 18:33
  „Ez az egész e-naplo egy kalapsz@rt se ér....a tavaji évben használt e-naplo amit a Fáy használt sokkal áttekkinthetőbb volt és könnyen kezelhető...amiért fizettek 1milliót....ezért az egészér amit most csináltak meg 40 milliót....ugye milyen gazdag a városunk;)!!!Le merem fogadni hogy "nem MAgyar ember kezébe " került ez a pénz ! !!”
 • 3. bubu55 2010. október 23. 15:39
  „Én ebbe a suliba járok, engem is tanít Harald tanár úr, és csak annyit, hogy ő az egyik legszigorúbb és egyben legjobb tanár az iskolában. Az óra elején beírja a naplóba a hiányzókat, stb., amíg átmásoljuk a házifeladatot (igen, ez is van) a közös szerverre, majd megoldjuk azt közösen vagy pedig egy új feladatot kezdünk el.. :)”
 • 2. KáTi 2010. október 23. 14:26
  „Jogos:)”
 • 1. Csetneky 2010. október 23. 12:51
  „A képaláíráshoz. Az órákon nem inkább tanítani kellene? Bár ahogy elnézem, a diákoknak bejön az ilyen óra. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítség a vörösiszap károsultjainak

Fertőszentmiklós - A Magyarok Szövetsége helyi csoportja gyűjtést szervez a vörösiszap által… Tovább olvasom