Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Elefántok lepik el a fővárost

Sopron–Budapest - A soproni Herczeg Anikó elefántdíszítése is látható lesz a budapesti Elefánt Parádén. Az alkotásokat elárverezik, és a befolyt összeget egy hajléktalanszálló felújítására fordítják.

Május-júniusban ötven elefánt lepi el Budapest utcáit. No, nem igazi ormányosok, hanem műanyagok. Ám ezek sem lesznek kevésbé látványosak, mint élő társaik. A felkért alkotók már készítik, díszítik a figurákat, hogy a nyitásra minden készen legyen. Az ötven művész közé a soproni Herczeg Anikót is beválogatták.

– Öt tervet adtam be a pályázatomban, amelyek közül egyet választott ki a zsűri – mondta a művész, aki a Soproni Képzőművészeti Társaságnak is tagja. – A munka elkészítéséhez öt hét áll rendelkezésünkre, a művemet már a jövő hét végén szeretném felszállítatni Budapestre. Ez nem lesz egyszerű, hiszen több mint másfél méter magas az elefántom.

Herczeg Anikó szinte mindennap dolgozik az ormányoson, festi, színezi, alakítja, élettel tölti meg a rideg műanyagot. Öröm számára a munka, hiszen túl azon, hogy ország-világ láthatja a művét, még jótékonykodhat is. A szervező cég ugyanis a kiállítás után elárverezi az alkotásokat. A befolyt összeg nyolcvan százalékát egy fővárosi hajléktalanszálló felújítására fordítják.

Herczeg Anikó több hazai és külföldi kiállításon vett részt. Most elefántot fest. Fotó: Magasi Dávid
Herczeg Anikó több hazai és külföldi kiállításon vett részt. Most elefántot fest. Fotó: Magasi Dávid

Az Elefánt Parádét első alkalommal szervezik meg, bár nem előzmény nélküli a kezdeményezés. Szerte a világban tartottak már hasonló kiállítást, hol medvét, hol pedig hódot alkottak meg. Igen, a korábbi budapesti Tehén Parádé is ebbe a körbe tartozik, ez viszont  információink szerint idén elmarad.

– Országos pályázaton választottuk ki az ötven alkotót – mondta el a Kisalföld megkeresésére Csikós Balázs, a szervező Elephant Holding egyik ügyvezetője. – A művészek a teljes hazai palettát lefedik. Vannak ismert festők, de tizenéves művészeti tanulók és jól rajzoló amatőrök is. A parádéval szeretnénk színesíteni a budapesti életet. Úgy gondoltuk, egy ilyen kezdeményezés akkor lehet igazán hatásos és meghökkentő, ha jótékonysági akcióval is párosul. Ezért döntöttünk a hajléktalanszálló támogatása mellett.

Olvasóink írták

 • 1. Nagy_Imre_Vancouver 2009. március 19. 18:08
  „Hello Aniko,

  Kivancsian varjuk hogy milyen lesz az elefant!
  Nalunk kardszarnyu delfinek leptek el a varost meg anno:
  http://nagycnc.com/family/index.php?spgmGal=2004/2004-07-25_Downtown&spgmPic=3&spgmFilters=#pic

  Udv,
  Imre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív CD-k

Sopron - Sopronból és vonzáskörzetéből közel hetven közép- és általános iskolai tanár jelentkezett… Tovább olvasom