Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Elbocsátásokat hozhat Sopron új költségvetése

A költségvetés tervezete szerint mintegy 50 fős létszámcsökkentés lesz a soproni önkormányzatnál és intézményeinél.

Dobos József, Sopron város jegyzője a hónap elején az önkormányzat valamennyi intézmények vezetőjével egyeztetést tartott az idei költségvetés tervezetéről. Egyes intézmények esetében a kiadási előirányzatok csak létszámcsökkentéssel lesznek tarthatók. A létszám előirányzatokat a vezetők javaslatai alapján állították össze.

Tekintettel arra, hogy a 2012-2013-as tanév feladatváltozásai még nem ismertek, így a létszámok csökkentését nem lehet minden intézmény esetében most meghatározni, csak később, a besikolázási adatok tükrében ismét áttekintik ezt - olvasható a költségvetésről szóló előterjesztésben. A napirendi pontról a február 23-i közgyűlésen tárgyalnak majd.

Fontos, a létszámleépítés nem minden esetben jár, járhat tényleges elbocsátással. Státuszok szűnnek meg, amely azt is jelenti, hogy nem vesznek fel új embert például a nyugdíjba vonulók helyére.

Az intézmények vezetőinek a létszámcsökkentéssel kapcsolatos munkáltatói intézkedéseket június 15-ig kell megtenniük.

Ha megszavazzák a költségvetést, itt lesznek létszámcsökkentések

Handler Nándor Szakképző Iskola: 2 pedagógus, 3 egyéb besorolású alkalmazott.

Deák téri Általános Iskola: 1 egyéb besorolású alkalmazott.

Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola:
2 egyéb besorolású alkalmazott. (Ez még függőben van, a Német Nemzetiségi Önkormányzat egyetértésére is szükség lesz).

Kozmutza EGYMI, Általános Iskola és Speciális Szakiskola: 2 nevelő és 1,5 fő gyermekfelügyelő.

Széchenyi István Városi Könyvtár: 2 könyvtáros, 1 könyvtáros asszisztens.

Polgármesteri Hivatal: a 326 státusz helyett 295 marad meg.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Kukac40 2012. február 18. 12:50
  „ÓÓÓ bigyobb nézd csak mit ír igazember!! Egy újabb bizonyíték a haverok közti mutyizásra. Amit ugye több évi hányadttatás után megvásárolt az önkormányzat, hogy oda telepítse a mentőállomást és a tűzoltóságot. Természetesen a mai napi g nem történt semmi. (Mentőállomásnak új épületelett.) Az épület állaga csak romlik, ami már a vásárlásakor is siralmas állapotban volt. Ha jól emlékszem az eredeti tulaj, aki az építkezést kezdte, atóbaleset álldozata lett. Majd furcsa módon elkezdte érdekelni az önkörmányzatot. :)”
 • 43. igazember 2012. február 18. 11:25
  „Nagyon hallgatnak arról a félkész épületröl a Györi úton,amelyikböl tüzoltólaktanyát akartak csinálni.”
 • 42. DK 2012. február 17. 18:07
  „Helyi Témára miért van pénz?”
 • 41. Kukac40 2012. február 17. 16:13
  „39. bigyobb Végre egy érintett. :) A hatástanulmány nem baj. Az a baj, hogy rosszul van kezelve. Pl.: Mélygarázs, iparipark, közlekedési csomópontok kialakítása stb stb. Csak, úgy gyorsan. :)

  Az nem a pénzpiacon múlik, hogy megépítünk egy utat, (szörnyű minőségben, mert valaki azt is átvette a város részéről) majd felbontjuk újból és újból mindeszt egy hónapon, éven belül. Vagy, elköltöztejük a hivatalokat egy bérelt épületbe a sajátot több évi hányadtatás után áron alul eladjuk.

  Ha a közlekedés jó lenne a használók nem tiltakoznának a butaságok miatt. Egy átgondolt közlekedés biztosan olcsóbb, mint az újra és újra áttervezés. Pl.: Egyirányúsítások, lámpás csomópont majd körforgalom, balesetveszélyes kereszteződések. Csak közlekedni kellene a városba. Autóval, gyalog, biciklivel. A város tehermentesítése nincs megoldva a mai napig sem. Két utat kellene megépítetni, és Pest mintájára behajtási engedélyhez kötni a 3,5t felettieket aki be akar menni a városba.

  Közvilágításra szükség van, lenne mindenhol. Pl. Pihenőkereszt több éve. Táncsicsba lámpa? Mi indokolja? Forgalom átszervezés és kész. Az ott parkoló autók hova kerülnek? Egy nyerges kamion, pótosról nem beszélve, hogy fordul el a Somvalvi út felé, a Faraktár felől? Járnak arra, mert nincs más út a határfelől.

  Bizonyíték? Mire mennénk vele. Hova kerültek a lebontott ipari épületek amik sopronban álltak. Pl.: Pamut, Szeméttelepre, egy része és a többi? Nem törmelék, szemét. Mennyi bevétele volt ezekből a városnak? Virágvölgy kiépítése, víz csatorna, köz vill. Teherfogalmi tiltások bizonyos helyeken. A kommunális adó összegének megállapítása.

  Azért mert a lakókat butának nézik még nem biztos, hogy azok. Egyszer ezt mondjuk, egyszer azt. Papíron minden rendben van, ezt tudja az egész város. Ezért tartunk itt. Csőd közeli helyzetben.”
 • 40. igazember 2012. február 17. 15:57
  „"Sopron kilépne az önkormányzati szövetségből
  Éves szinten félmillió forint spórolást jelentene" Ez igen,kedves Dr D .úr,ez aztán nagy nyereség...Az hallottam épp most vágtak agyon egy kisvállakozást,amely évente több mint 1 milliót fizetett volna be a város számlájára,hogy a többiröl ne is beszéljek.REMEK,csak igy tovább,Kádárék elbujhatnak Önök mellett.Erre INNI kell!!!!!!!!!!!!!!!!!!Lehet ,hogy átpártolok az ellenzékhez,söt már biztos.Kinyithat a LIDL/baumax/nem nyithat ki a LIDL?Kit érdekel mennyi pénzt tesz le a városnak,ugye?Van akit nem.A lényeg mennyi munkahelyet teremtett!!!!!!!!!!!!!!Szerintem ez a lényeg a mai munkanélküli k.világban. Aki ott dolgozik annak meg föleg.”
 • 39. bigyobb 2012. február 17. 14:12
  „Kukac40

  "ha nincs pénz miért kell felesleges beruházásokat elvégezni, terveztetni, tanulmányokat kérni stb. stb."
  Ha nincs fejlődés az a baj, ha van akkor az? El kéne dönteni. Mindig azt szajkózzák egyesek, hogy nem készült hatástanulmány. Most már az is baj?

  "Ha már pénzt vesznek fel (kölcsön) miért nem ésszerűen, egy erlőre átgondolt kidolgozott terv alapján történik, miért össze vissza."
  Mert a kamat, a pénzpiac folyton változik. Látszik, nem érted a pénzpiacot.

  "Túl van bonyolítva a város közlekedése, átgondolatlan az egész"
  Szerinted. Miért hiszed azt, hogy amit te gondolsz az a tuti? Csak az lehet jó, amit te meg a többi ember mond. Egy átgondolt közlekedés jelentőssen olcsóbb? Kötve hiszem.

  "A Táncsi utcában a lámpa mennyibe fog kerülni? Tervezés, kivitelezés, fenttartás?"
  Akkor ne csináljunk soha semmit. Sőt ne legyen közvilágítás se. Nehogy embereknek jót merjünk csinálni.

  "Nem egymás közt kellene mutyizni, haverokon keresztül, és akkor lenne egy jó levegőjű, élhető városunk."
  Bizonyítékot! Ez a tipikus kamu szöveg, amivel mindig jönnek. Ezzel akarják megmagyarázni a dolgokat.”
 • 38. Kukac40 2012. február 17. 12:56
  „37. bigyobb Ezt én értem, de ha nincs pénz miért kell felesleges beruházásokat elvégezni, terveztetni, tanulmányokat kérni stb. stb. Ezek a pénzek feleslegesen kifizetettek, amit lehetne hasznos dologra fordítani. Ha már pénzt vesznek fel (kölcsön) miért nem ésszerűen, egy erlőre átgondolt kidolgozott terv alapján történik, miért össze vissza. Nem olyan bonyolult ez mint amilyennek be van állítva. A városi bevételeket (közterületesek) nem viszi el az állam, a helyi adókat hiába vetik ki, ha a behajtásról nem gondoskodnak. Ha rossz törvények, szabályok vannak ők azok akik javaslatot tehetnek a változattásra. Túl van bonyolítva a város közlekedése, átgondolatlan az egész, és ehhez például semmi köze az ország vezetésnek. A Táncsi utcában a lámpa mennyibe fog kerülni? Tervezés, kivitelezés, fenttartás? Hány tanár éves bére jönne ki belőle járulékokkal? Nem egymás közt kellene mutyizni, haverokon keresztül, és akkor lenne egy jó levegőjű, élhető városunk.”
 • 37. bigyobb 2012. február 17. 12:18
  „Kukac40
  Az ok, hogy nem kell érteniük, de akkor ne okoskodjanak és ne mondják meg a tutit.

  Észre kéne venni, hogy az önkormányzati rendszer alulfínanszírozott. 2006-tól kezdve fokozatossan kaptak kevesebbet az önkormányzatok. A bevételük kis részét teszi ki csak a helyi adóbevétel, a többit az államtól kapja. A kis falukban iskolára sincs pénze, mert nem kapja meg a megfellelő összegeket. Ha van a közelben egy jól tejelő cég(ek), akkor kevesebb a baj. Sopronnak pont nincs ilyenje, bajban is van. Hiszen iskolákat, ovodákat, korházat kell fenntartania. Ha elkezdi bezárni, akkor meg az emberek jönnek a nyavajgásukkal és mondják a szövegüket. Utána kéne nézni, hogy mennyibe is kerül egy iskola, korház fenntartása. Az államot meg nem érdekli, hogy nem tudja gazdaságossan működtetni.”
 • 36. Ovinkor 2012. február 17. 12:10
  „A könyvtár négy-öt éve még egy töretlenül fejlődő intézmény volt.

  Arról kellene vitáznunk, hogy hol kellene uniós pénzekből új épületet, raktárt, modern információs központot kialakítani.

  Ehelyett visszazüllesztik egy falusi intézmény szintjére. Ezért kellett a sikeres igazgatónőt leváltani.”
 • 35. Kukac40 2012. február 17. 11:22
  „33. bigyobb Igen ebben igazad van. A bibi ott van, hogy ez senkit nem érdekel. Vannak emberek akiknek ez a munkájuk, amiért nem kevés összeget tesznek el havonta, egyéb bevételekről nem is beszélve. Az embereket az érdekli, hogy ha ők a vezetők, ezt a lejobb tudásuk szerint tegyék, kicsit használva a fejüket. Nem nehéz belátni, hogy a problémát nem a város lakói okozták, ha nem a vezetés. Ennek a városnak volt saját tőkéje, most saját adóssága van. Az elmúlt 20 év során a bevételek nagyrésze eltünt. Ha nincs elég pénz a várker "évenkénti" felújjítására, miért kell megtenni?”
 • 34. 1soproni 2012. február 17. 11:02
  „Tegyük mellé a tavalyi leépítéseket is: http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/fajdalmas_dontesek_elott_a_soproni_kozgyules/2226725/”
 • 33. bigyobb 2012. február 17. 10:15
  „Miért hiszi azt a magyar ember, hogy ért mindenhez? Ezért van 10 millió szövetsgéi kapitány. Szeretnek okoskodni, közben a felét sem tudják, hogy mi hogyan működik. Fogalmatok nincs egy önkormányzat működéséről. Nem tudjátok, hogy mik azok a státuszok, miért kell két alpolgármester. De rinyálni, nyafogni, okoskodni azt kell, mert máshoz ugyse értetek, mint az átlag ember.
  Egy önkormányzatnak be kell tartani a törvényeket, szabályosan kell működni, főleg ha egy pályázathoz uniós forrásokat is bevonnak. Azok meg nagyon kukacoskodók. A különböző törvények szabadon hozzáférhető. Olvasni kéne őket. Nem olyan egyszerű dolgok ezek, mint ahogy egy átlag magyar ember elképzeli. Persze, egy buszmegállot is egyszerűen megoldana. Csak hát azok a fránya jogszabályok. Az meg kutyát se érdekel.
  Az meg már a bónusz kérdés, hogy egy cégnek, egy munkavállaló összesen mennyi költségébe kerül.”
 • 32. 1soproni 2012. február 17. 09:05
  „Tudok olyan iskolát, ahol a takarítók (az az 1-2 fő aki maradt) már csak vízzel mosnak fel, mert felmosószerre nem telik.”
 • 31. FREDDY/S 2012. február 17. 09:05
  „Polgármesteri Hivatal: a 326 státusz helyett 295 marad meg. Csak az a baj, hogy az általuk végezett munkához a felére se lenne szükség és akkor elkerülhető lenne a csőd, mely egyre jobban közeleg, nemde...”
 • 30. Kukac40 2012. február 17. 08:52
  „28. titáti Kinél tenne feljelentést? A soproni rendőrségen? Ne má! A megyein, az országoson? Nem foglalkoznak vele, mert nincs rá pénz. Neked kellene bizonyítani mindent, ami természetesen papíron rendben is van. Az embereket ostobának nézik, de nem azok. Gondolj vissza 20-25 évet milyen volt, milyen lett. Mennyi pénze volt, mennyi adóssága lett. Pedig közbe mennyi mindent eladtak, megszüntettek, felszámoltak mert veszteséges, nem éri meg fentartani. A lakótelepek nagy része önkormányzati bérlakás volt, amit eladtak. Hova tüntek ezek a pénzek? A kórház felújjítása sokat elvitt, de nem ennyit.”
 • 29. Kukac40 2012. február 17. 08:42
  „27. sopron700 Már rég meg kelett volna tenni. Sajnos vér nélkül nincs igazi változás. De ki tenné meg? Az emberek 80%-a fél, mondván nekem családom van. A többiek megoszlanak, mert vagy elmennek, vagy meghúzzák magukat. Arra senki nem gondol, hogy gyerekeknek nincs jövőbe vetett bizalmuk, nincs jövőképük. nem tud tanulni, mert a család nem bír kifizetni több millát. A NAV nem vizsgálja, hogy aki kifizeti, miből teszi. Amíg a NAV nem teszi rendesen a dolgát, nem is lesz jobb a köztisztviselőknek sem.”
 • 28. titáti 2012. február 17. 08:04
  „Sopron700

  Ha tudsz valamit, akkor tegyél feljelentést.”
 • 27. sopron700 2012. február 17. 03:00
  „Közalkalmazottak nagy többsége a( bértábla szerint) kb.a minimálbér körül mozog. Nem a kifizetett jövedelmük vitte csődközelbe a várost. Az a pazarló,szabad rablást biztosító hozzáállás, a rábízott köztulajdonban lévő intézményeikben folytatott gazdasági tevékenységük során elkövetett -már bűncselekmény eseteihez . Amikor mint tulajdonosnak erre felhívták a figyelmét, mereven elzárkózott a kivizsgálásoktól. Hozzájárult több éven át a törvénytelenségek eltusolásában,Egyes intézményvezetők, közpénzen való indokolatlan vagyonosodásához.Nem csoda ,hogy ide jutottunk.Nem lesz csoda ha "Nép" kötéllel a kezében ,"Lámpavasra" követeli és teszi amit már a történelem során egypárszor megtett.”
 • 26. DK 2012. február 16. 21:48
  „Senki se várja el, hogy a közintézményekben dolgozók kiállnak, hiszen félnek!
  Mindenki félti a munkahelyét, és most nagyon könnyen mondják, hogy holnaptól nem kell jönni.
  Ezért mindenki csak hallgat, és tűr.

  22. Látó
  Erre nem kerül sor, hiszen Orbán szólt már Lázárnak, hogy hagyja békén az Erste Bankot.
  Lázár pont az árfolyam veszteséget akarta megosztani a Bankkal, csak a Bank ebbe nem ment bele.
  A Banknak az az érdeke, hogy pénzt kapjon.

  Szerintem ha felmondaná, akkor abban a pillanatban Önkormányzati csőd lenne, és se bérek, se kifizetések nem lennének.
  Senki sem jutna a pénzéhez, akinek az Önkormányzat fizetne.
  Viszont így a Bank is hoppon maradna, mivel az sem jutna forráshoz.
  Gondolom az Iskolák épületei pedig nem kellenének a Banknak.

  Reméljük ez sose következik be, hiszen már így is nagy bajok vannak.”
 • 25. ÁrtatlanBárányka 2012. február 16. 21:28
  „Végülis ha már fizetnünk kell(ene) ingatlanadót, kutyaadót, megemelték a parkolódíjakat, kilépnek az önkormányzatok szövetségéből, megemelték az idegenforgalmi adót, akkor nem tudtak eleget összespórolni annak a pár szerencsétlen gondnoknak meg takarítónak a bérére?
  Remélem úgy elhúznak ezek a vén kandúrok innen, hogy nyomuk sem marad!
  Ők miért kapnak egy csomó pénzt, meg juttatást? Arról miért nem hajlandó lemondani egyik sem?”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a kutyahegyi csapadékvíz elvezető-rendszer

Az 1990-es évek elejéig a területen kert- és szőlőművelés folyt, ezután kezdődött meg a lakóterület… Tovább olvasom