Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Elavult műszerek a kórházban

Cserére szorulnak az Erzsébet-kórház régi, elavult műtéti-diagnosztikai berendezései.
Például cserére szorul az intenzív osztály összes monitora, mivel ezeket a régi típusú képernyőket sem kímélte az „idő vasfoga". Egyre homályosabb képet adnak, ezért nem lehet élesen látni a fontos görbéket, mondta érdeklődésünkre dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos.

– Elmúlt tizenegy év, az elhasználódás és a szakmai fejlődés is azt diktálja, hogy lecseréljük a műszerállományunkat – hangsúlyozta a kórházigazgató, megemlítve, hogy elvileg átlagosan hétévente kellene korszerűsíteni a berendezéseket. Ám míg Amerikában az orvosdiagnosztika rohamos fejlődését követve, 3–5 évente cserélik ki az elhasználódott műszereket, addig Magyarországon csak álmodni lehet minderről. Nálunk úgy tízévente van lehetőség az új technológiák beszerzésére.

Az Erzsébet-kórház egy 2008 végéig terjedő, ötéves szakmai fejlesztési terv szerint végzi a műszaki „megújulást". – Többek között szükség van az altató- és lélegeztetőgépek, az EKG-k, defibrillátorok, monitorok, ultrahang-berendezések cseréjére, de a teljes kardiológiai osztály műszerparkjának megújulása sem várhat tovább – sorolta a tennivalókat dr. Baranyai Tibor. Mindezek mellett olyan speciális műszerekre is költeni kell, mint a babamegfigyelő berendezés, mely a magzat légzését, keringését vizsgálja egészen a születésig, de nélkülözhetetlen a nyirokcsomókban lévő rákos áttétek jelzésére képes izotópos diagnosztikai műszer is.

Ezen berendezések szinte mindegyikének ára jóval meghaladja a tízmillió forintot. Az összességében 400 milliós beruházáshoz 240 millió forint támogatást ad az önkormányzat. A fennmaradó 160 milliót céltámogatás igénybevételével teremtené elő a kórház. Dr. Baranyai Tibor elmondta: pályázatukra most várják a választ. A döntés ismeretében fejleszthetik tovább a műszerparkot vagy a teljes összegből, vagy csupán 240 millió forintból. Igaz, hogy még a tervezett 400 millió forint is kevés a szükséges cserék finanszírozásához, de a főigazgató bízik abban, hogy a társadalmi adakozás is segíti majd a kórházat a szakmai színvonal megőrzésében és a műszerek folyamatos pótlásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakrésszel fizettek pénz helyett

Kétszázmillió forint értékben adott át lövérekbeli üdülőapartmanokat a Lövér Lakópark Kft. a kivitelezőnek, a FÉSZ Rt.-nek. Az immár egy éve kulcsrakész ingatlanok értékesítése a beruházók szerint a banki hitelek kedvezőtlen alakulása miatt késett. Ezért egyelőre még csupán az apartmanok mintegy huszonöt százalékát tudták értékesíteni Sopronban. Tovább olvasom