Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Eladó várkerületi vendéglők, üzletek

A soproni önkormányzat kényszerűségből százegy üzlet, iroda, étterem, borozó, raktár értékesítéséről döntött.
A soproni önkormányzat februári ülésén oldotta fel a lakások és nem lakáscélú helyiségek tavaly március óta érvényben lévő elidegenítési moratóriumát. Az értékesíthető – nem lakáscélú – helyiségek listájára százegy ingatlan került fel. Gyakorlatilag eladó a Várkerület, hiszen harminc üzletnek, kávézónak, raktárnak, sörözőnek, irodának lehet új tulajdonosa. Ha lesz.
– Abban az esetben, ha tíz évvel ezelőtt ajánlották volna fel az üzletet megvételre, gondolkodás nélkül – akár hitelből is – belevágtam volna – mondja az egyik várkerületi üzlet bérlője. – Ma már más a helyzet. Nem tudom, szabad-e ilyen kockázatot vállalni, hiszen gyakorlatilag „kiürült" Sopron valamikori lelke. Kérdés persze, mennyi lesz a négyzetméterár.

Elővásárlási jog a bérlőnek
Kovatsits Béláné, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodavezetője érdeklődésünkre elmondta, nem csak a várkerületi helyiségeket értékesítik. A listán éppúgy szerepel Balfi utcai műhely, mint vásárcsarnoki üzlet. A bérlőknek természetesen elővásárlási joguk van. Vételi szándék esetén két független értékbecslőt kérnek fel, ők állapítják meg az eladási árat. Vita esetén a tulajdonosi bizottság elé kerül az ügy. Ha a bérlők nem élnek elővásárlási jogukkal, fennmaradhat a bérleti jogviszony, viszont a város egyéves felmondási idő után másnak adhatja el az adott helyiséget.

Megfontolandó lehetőség
Szedenik József a Várkerület 47.-ben bérel egy 46 négyzetméteres üzletet. Ebben az épületben hét helyiséget adnak el.
– Még csak néhány hónapja működtetek itt egy gyorsvarrodát – mondja Szedenik József. – Engem még nem keresett meg az önkormányzat. Ajánlat esetén – az ár ismeretében – megfontolnám a lehetőséget, mert lehet, hogy jobban járnék, ha megveszem, mint ha fizetném a bérleti díjat.
A szomszédos Tokaji borozó tulajdonosa, Nagy István birtokon belül érzi magát.
– Az önkormányzattal még az elmúlt év őszén ötéves szerződést kötöttünk. Eszerint két évig nem emelik a bérleti díjat, azt követően pedig csak a mindenkori infláció mértékével. Ez korrekt szerződés, remélem nem bolygatják meg.

200 millió forintot várnak
Tény, az önkormányzatnak égetően szüksége van a bevételre, kérdés azonban, élnek-e a lehetőséggel a mostani bérlők, elsősorban a belvárosiak, vagy inkább felhagynak itteni vállalkozásukkal. A város ebben az évben mintegy 200 millió forintot remél az „üzlettől".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a cukorgyárat?

Petőházán egyre többen mondogatják, bezárják a nagy múltú cukorgyárat. Érthetően kétszáz dolgozó félti a munkáját, családja megélhetését. Abban az esetben, ha valóban felszámolnák a gyárat, akkor a település is nehéz helyzetbe kerülne, hiszen tízmilliókat fizet iparűzési adóként a Magyar Cukor Rt. Tovább olvasom