Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Együttműködés az osztrák kistérségekkel

Kistérség - Tervezik a nyugat-dunántúli és a határhoz közeli osztrák kistérségek szorosabb együttműködését. A szakemberek e lépéstől a gazdasági szféra fejlődését várják.
– A határhoz közeli osztrák és magyar kistérségek közötti gazdasági együttműködésben magyar részről – a tervek szerint – a Sopron–Fertődi, a Szombathelyi, a Kőszegi, a Csepregi és a Körmendi kistérség vesz részt, míg osztrák részről Burgenlandból a Felsőőri (Oberwart), a Felsőpulyai (Oberpullendorf), a Nagymartoni (Mattersburg), Alsó-Ausztriából öt, Steiermarkból egy kistérség – tájékoztatott dr. Bihari István, a Sopron–Fertődi kistérség irodavezetője.

– Az osztrák–magyar kistérségi gazdaságfejlesztési hálózat kiépítésére az Európai Területi Együttműködés Interreg III/A programja adhat fedezetet. Az osztrák–magyar határ menti projektre összesen mintegy 96 millió euró (mintegy 24 milliárd forint) várható. A REGIONET című program hazai koordinátora a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Ügynökség, míg osztrák részről a Regionalmanagement Industrieviertel (Alsó-Ausztria). Az előkészítő megbeszélések december 3-án zajlanak Alsó-Ausztriában.

Dr. Bihari István elmondta, a program alapvető célja a gazdasági élet együttes, összehangolt fejlesztése.

– A Sopron–Fertődi kistérség 40 településének komoly esélye van egy dinamikusabb gazdasági fejlődésre. Ehhez jó alapot ad a térség kiváló földrajzi elhelyezkedése, a természeti, kulturális értékek sokszínűsége, a határon átívelő kapcsolatok, az oktatási és tudományos intézmények sora – folytatta dr. Bihari István.

– A program alapvető célja a gazdasági élet együttes, összehangolt fejlesztése. Így reményeink szerint további üzleti lehetőségeket biztosítunk a kis és közepes cégek számára a régión belül és kívül. Mindez munkahelyek és a jobb együttműködés feltételeinek a megteremtésével jár együtt. A schengeni szerződéshez való magyar csatlakozás újabb lendületet adhat ennek a folyamatnak.

– Gazdaságfejlesztésen ma Európában nem csak iparfejlesztést értünk, ugyanilyen fontos gazdasági ágazat a kereskedelem, a szolgáltatások és az idegenforgalom is – hangsúlyozta az irodavezető. – Az együttműködés kiterjedhet a tapasztalatcserére, az információ és a továbbképzés területére, a marketingre, közös projektek megvalósítására is.

Bátrabban kell építeni az országos és nemzetközi vonzerőt jelentő értékeinkre: kistérségünk egy része Ausztriával közös világörökségi terület, de térségen túlmutató szerepe van például Liszt és Haydn világhírű zeneművészeti, a Széchenyi és az Esterházy család kulturális, szellemi és építészeti örökségének. A kifejezetten gazdasági együttműködésen túl e területeken is számos kapcsolódási pont, együttműködési lehetőség van a szomszédos osztrák kistérségekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol van aszfalt, hol nincs

Sopron - Egy-egy szakasz aszfaltozott, másutt kátyúkkal teli és rendezetlen a Lomb utca. A lakók… Tovább olvasom