Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Egyre több kutya kap chipet

Az utóbbi időben egyre jobban elterjednek a kutyákba (de egyéb állatokba is) beültethető chipek.
A kis szerkezet azonosításra szolgál, és a határon való átkeléshez is szükséges. Sopronban is egyre többen kérnek ilyet kedvencüknek.

– Tizenkét éve ültetek be chipeket az állatokba, de az azonosító-eszköz iránti érdeklődés lényegesen az utóbbi másfél évben kezdett megnőni – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Kovács Péter állatorvos. – Aki át akarja vinni kedvencét a határon, annak a háziállat részére útlevelet kell kérnie. Azonban az úti okmány elengedhetetlen feltétele a chip. Manapság útlevelet kell kiváltani nemcsak az ebeknek, de a macskáknak és görényeknek is. Praxisomban nemcsak az utazók rakatnak chipet állataikba, hanem azok is, akik félnek az elvesztésüktől. A kutyáknál már a törzskönyveztetés sem történhet a chip behelyezése nélkül. Nagy jövőt jósolok ennek a kis azonosítónak, szerintem tíz éven belül minden kutyában lesz ilyen.

Maga a chip rizsszem nagyságú kis kapszula, amit az állatok – főként kutyák – nyakának bőre alá ültetnek.
Dr. Németh Szilveszter állatorvos szerint ez korszerűbb megoldás, mint a tetoválás, ami hamar elkophat. Ha egy kutya elveszik, és a megtaláló elviszi az állatorvoshoz vagy a gyepmesterhez, ők egy leolvasó műszer segítségével megtalálhatják az eb gazdáját. A chip ugyanis egy számot tartalmaz, és ezt beütve az Állatorvosi Kamara adatbázisába, a rendszer azonosítja a kutyatulajdonos nevét, telefonszámát, az állatorvos nevét. A kis eszköz ára orvosonként változhat, de átlagosan ötezer forintba kerül. Ebbe beletartozik az állat vizsgálatának, a veszettség elleni oltásnak és a berakásnak a díja is.

Dr. Horváth Csaba állatorvos elmondta, hogy az utóbbi fél évben körülbelül ötven kutyába ültetett chipet. Tapasztalatai szerint az osztrák állattulajdonosok körében már teljesen természetesnek számít a kis eszköz, ők gyakran jönnek át soproni praxisába, hogy itt végeztessék el a beültetést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pincéket öntött el a csapadék

Az Ikva vízmagassága hétfő este fél hatkor 83 centiméterre emelkedett. A máskor alig néhány centiméteres patak gyors folyású „folyóvá” duzzadt. Az Ágfalvi lakóparkban több ház pincéje is elázott a Kutyahegyről leáramló víztől, több helyen a feltörő talajvíz okoz problémát. Sokan pedig már összepakolták a legszükségesebb holmijukat, hogy ne kelljen kapkodni, ha esetleg kilakoltatják őket. Tovább olvasom