Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Egyre több a szupermarket, de kellenek a kisboltok is

Sopron - Országos felmérések szerint évről évre folyamatosan bővül a hiper- és szupermarketek száma, míg a kis üzleteké csökken. Ez a mérkőzés Sopronban döntetlen, úgy tűnik, a kereskedelem palettáján helye van a sarki fűszeresnek és a hipermarketeknek is.

A kisebb élelmiszerüzletek száma évről évre csökken, a szakemberek szerint ez jórészt a vásárlási szokások átalakulása miatt következik be. Országosan csupán egyetlen esztendő alatt 21 ezer 339-ről 19 ezer 935-re csökkent a pici üzletek száma, a piackutatók elemzése szerint főleg az 50 négyzetméternél kisebb boltokra kerül lakat. A felmérések kimutatták, a vásárlók a nagyobb üzleteket részesítik előnyben, szeretnének ugyanis mindent egy helyen beszerezni. Folyamatosan bővül a hiper- és szupermarketek száma, 2008 végén 566 diszkont, 137 hipermarket és 417 szupermarket, összesen 1119 nagyobb bolt volt Magyarországon, szemben az egy évvel korábbi 1016-tal.

Annak jártunk utána, Sopronban hol szeretnek vásárolni az emberek.

Gradiskai Katalin éppen vásárolgatott, amikor nekiszegeztük kérdésünket. – Nincsen autóm, ezért többnyire a belvárosban vásárolok. Az kétségtelen, hogy a szupermarketekben nagyobb a választék, de én sokszor a pici üzletekben is találok érdekes dolgokat, például egy izgalmas fűszert és ott mindig friss az áru.

Gradiskai Katalin autó híján többnyire a kisebb üzleteket részesíti előnyben.  Fotó: Pók Viktória
Gradiskai Katalin autó híján többnyire a kisebb üzleteket részesíti előnyben. Fotó: Pók Viktória

– Negyven éve itt lakom a Kőfaragó téri lakótelepen és mindig itt veszem meg a szükséges dolgokat – mondta Papp Béla nyugdíjas. – Egyedül élek, a panelben nincs lehetőség hatalmas készletek tárolására, így többnyire csak annyit vásárolok, amire éppen szükségem van. A napi friss dolgokat megtalálom az ABC-ben, gyümölcsöt, zöldséget, sőt, húst is kapok kedvemre valót.

Gasztonyi Józsefné viszont a hiper-szuperek mellett teszi le a voksát. – A nagyobb üzleteket szeretem, mert ott egyszerre meg tudok venni mindent. Hiába vagyok nyugdíjas, nem szívesen szaladgálok egyik boltból a másikba, hogy megvegyem a húst, a zöldséget, a tisztítószereket meg a pékárut. Azt tapasztalom, a nagy áruházakban a legtöbb termék olcsóbb, mint a kisebbekben. A szupermarketekben való vásárlás hátránya viszont, hogy olyan dolgokat is meglátok és a kosaramba rakok, ami nem szerepel a bevásárlólistán. Korábban sokszor elkövettem ezt a hibát, de ma már taktikus vagyok, csak egy kisebb összeget hozok magammal és azt veszem meg, ami ebbe belefér.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikervizsgálat is lesz az ikerfesztiválon

Ágfalva - Az eddiginél is gazdagabb programmal várja az érdeklődőket a III. Ágfalvi Nemzetközi… Tovább olvasom