Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Egyre sikeresebb a közösségi autómegosztás Bécsben

Egyre sikeresebb a közösségi autómegosztás BécsbenBalról jobbra Robert Kahr/DriveNow, Mag.a Maria Vassilakou, Iris Petru/ZipCar, Alexander Hovorka/car2go. Fotó: © PID / Christian Fürthner
A carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás pozitív hatással van Bécsben a városi mobilitásra.
Az autómegosztó szolgáltatókkal együttműködve Bécs Város egy tanulmányt készíttetett a carsharing-kínálatról az osztrák fővárosban. A felhasználók között végzett felmérés és az üzemeltetők adatainak elemzése alapján a közösségi autómegosztás pozitív hatással van a városi mobilitásra.

A felhasználók által megadott adatok alapján jelentősen csökken az autóval megtett kilométerek száma, valamint egyre kevesebben döntenek a saját autó vásárlása mellett is. Bécsben egy megosztott autó nagyjából öt privát gépjárművet képes helyettesíteni az utakon, így csökkentve a zsúfoltságot a városban. Ezzel párhuzamosan csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Az autómegosztással Bécsben évente 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek, ez pedig évi 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásnak felel meg. A tanulmány szerint ez nemcsak az állomásokkal rendelkező autómegosztókra igaz, mint a Zipcar.

Ezeket a számokat hozzák az úgynevezett „free-floating" flották is, amelyekkel bárhol ott lehet hagyni az autót, ahol a közlekedési szabályok szerint szabad parkolni. Bécsben ezt az üzleti modellt követi a Car2Go és a DriveNow is.

A kiértékelt adatok alapján a carsharing szolgáltatásait a felhasználók csak alkalmanként, a többi közlekedési eszköz kiegészítéseként veszik igénybe. Míg Bécsben egy napon 2,5 millió alkalommal utaznak tömegközlekedéssel, addig az autómegoszásra összesen 7.000 fuvar jut naponta. Így a carsharing egyfajta biztosíték csupán azokra az esetekre, amikor nélkülözhetetlen az autó. 

A kínálat további optimalizálása érdekében Bécs Város és a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien továbbra is együttműködik majd a carsharing-üzemeltetőkkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarkady Sándor Városi Versmondó Nap a GYIK-ban

Sarkady Sándor Városi Versmondó Nap a GYIK-ban
Negyedik alkalommal rendezték meg a GYIK Rendezvényházban a Sarkady Sándor Városi Versmondó Napot. Tovább olvasom