Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a diákmunka

Egyre több tanuló dolgozna, de a válság miatt a diákmunka is kevesebb. Pedig sokan az albérleti díjat vagy a tanulással kapcsolatos költségeket fedeznék a keresményükből.

Míg korábban jellemzően az egyetemisták vállaltak diákmunkát, addig mára a középiskolások közül is egyre többen dolgoznának. A válság miatt azonban a munkalehetőség is kevesebb.

– Törvényesen 16 éves kortól dolgozhatnak a diákok, de a vakációban szülői engedéllyel a 15. életévüket betöltött fiatalok is vállalhatnak munkát. Jelenleg 300 tagunk rendszeresen dolgozik és még ugyanennyien keresnének munkát, de sajnos a lehetőségek egyre szűkösebbek – kezdte Takács Katalin az egyik iskolaszövetkezet soproni irodájában.

Általában adminisztratív állásokat, betanított munkákat, palackválogatást, csomagolást, árufeltöltést tudnak ajánlani a jelentkezőknek, nagyjából egy hétre előre láthatóak a betöltetlen munkakörök. Csütörtökön és pénteken érdemes érdeklődni, ez ugyanis a szervezés időszaka az iskolaszövetkezetnél. Többnyire kampányfeladatok adódnak, amiből 20–25 ezer forint jön össze havonta.

Takács Katalin az egyik iskolaszövetkezet soproni irodájában kínál álláslehetőséget.
Takács Katalin az egyik iskolaszövetkezet soproni irodájában kínál álláslehetőséget.

Dr. Molnár Pál munkát hozott a közvetítőirodába. Sajnos csak egy pár órás lehetőséget kínált. – Plakátokat kell ragasztani, az a kérésem, hogy ezek még most kikerüljenek a hirdetőhelyekre. Precízek a fiatalok, készséggel segítenek, gyorsan mozgósíthatók, ezért szívesen dolgozom az iskolaszövetkezettel – fogalmazott.

Gyakran hallani, hogy a diákszövetkezetek ˝lenyúlják˝ a fiatalok pénzét. Katalint ezzel az állítással is szembesítettük. Kiderült, az órabér mintegy 20 százaléka az ő jutalékuk, amiből az iroda fenntartásával kapcsolatos költségeket fedezik.

Jelenleg 300 tag rendszeresen dolgozik és még ugyanennyien keresnének munkát.

– Aki viszont rajtunk keresztül vállal munkát, biztos lehet benne, hogy az ígért fizetést kézhez is kapja, s általunk könnyebb munkához is jutni, mintha valaki csak egyénileg próbálkozna. Jók a kapcsolataink, a gyárak, áruházak minket keresnek, ha fiatal munkaerőre van szükségük. Ha gond adódik, képviseljük a tagjaink érdekeit a munkaadónál.

Van, aki szórakozásra költi a fizetését, de sokkal gyakoribb, hogy az albérleti díjat és a tanulással kapcsolatos kiadásokat fedezik ebből a diákok. Az sem ritka, hogy a szülők kérik meg gyermeküket, szálljanak be valamennyivel a családi költségvetésbe.


A diákmunkáról

Diákszövetkezeten keresztül csak nappali tagozatos tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatalok vállalhatnak munkát, a többieknek a felnőtt-munkaközvetítőknél kell próbálkozniuk. Az iskolaszövetkezetnél történő regisztrálás díja 1000 forint, amit az első munkabérből vonnak le, tehát csak akkor kell kifizetni, ha ténylegesen munkát kap a diák. A diákok óránként legkevesebb 400–500 forintot kereshetnek a szaktudást nem igénylő betanított munkáért.

Olvasóink írták

 • 4. nemértem 2010. április 02. 15:18
  „Persze itt is csak a protekció számít.”
 • 3. Father 2010. április 02. 06:41
  „Nyugdíjkorhatár felemelve, pályakezdők 25 % nem bír elhelyezkedni. Pont a diákoknak lenne munka?”
 • 2. Dörgés 2010. április 02. 00:14
  „Király.. Legalább ők dolgoznak.. Sajna a többi tanuló is bele kóstolhatna az élet árnyékos oldalába, nem csak az esztelen bulizás és vandalizmus... Talán megbecsülnék más munkáját. Több ilyen szervező, iroda kellene.. Vagy a város is támogathatná, így legalább itt maradna a pénz a városban.”
 • 1. kumpala 2010. április 01. 17:54
  „Én egyszer szerettem volna alkalmazni diákot irodán keresztül, hát többe került volna mint egy alkalmazott...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdos szálloda a ruhagyár helyén Sopronban

Megkapta a jogerős építési engedélyt az egykori ruhagyár helyére tervezett szálloda Sopronban. Tovább olvasom