Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Egymás alá licitálnak a taxisok

Sopronban a túlzott konkurenciaharc és a kevés utas miatt egymás alá licitálnak a soproni taxisok.
A taxisok háromszáz forintos, úgynevezett kiállási díja nagy felháborodást keltett a szakma budapesti berkeiben. Sopronban, mint megtudtuk, nincs napirenden a taxitársaságok működésének szabályozása, ám a megkérdezettek a nagy konkurenciáról és a kiélezett versenyről panaszkodnak.

A Sopron Taxi ügyvezetője, Prommer Péter a kérdéssel kapcsolatban kifejtette, nehéz helyzetben vannak a személyszállításból megélni kívánók Sopronban.

A száz taxis sok

– Véleményem szerint szabályozni kellene, hogy hány taxis kapjon engedélyt fuvarozásra. A mi cégünk 22 főt foglalkoztat, ám Sopronban csaknem száz taxis dolgozik és ez sok. A vállalkozások egymás alá licitálnak az árakkal, és már ott tartunk, hogy az elkért összeg a költségeinket sem téríti meg. Az általunk elkért 590 forint, ha teszem azt Sopronbánfalvára hívják az autót – ami oda-vissza körülbelül tíz kilométer –, 60–70 forint kilométerenkénti költséggel számolva nemhogy nem fedezi a kiadásokat, még ráfizetéses is. Ebből kell a fuvarozónak tankolni, adót fizetni, téli gumit vásárolni és – ahogy illene – ötévenként autót cserélni. A szolgáltatáshoz tartozó reális árat pedig – a versenytársak nagy száma miatt – nem kérhetjük el – tette hozzá Prommer Péter.

Kevés az utas

Az ÁB Taxi ügyvezetője, Preklet Tibor a rádióból értesült a kiállási díj budapesti bevezetéséről és – mint mondta – meglepetést okozott számára a hír. – A mi számlánk végösszege 450 forint Sopron határain belül. Sajnos az utóbbi években annyit romlott az életszínvonal, hogy kevesen választják ezt a fajta közlekedést. Nem tudni, használna-e az itteni piacnak a szabott ár. Az utas így kevés, a taxis pedig túl sok. Ráadásul a kollégák kilencven százaléka kényszervállalkozó. Vannak időszakok, mint például a szilveszter, amikor jó a forgalom, de ez nem mondható el az egész évről.

Jó lenne a szabott ár

A Lövér Taxinál megkeresésünkkor elmondták, a szakmára kedvező hatással lehetne a szabott ár. Németh Kálmán, a társaság tagja szerint a maximált ár azt eredményezné, hogy nem lennének ilyen nagy differenciák a vállalkozások között. – Egyes hirdetéseket olvasva képtelen vagyok megérteni, hogyan vállalhatnak fuvart a taxisok a hirdetett árakon. Annyira olcsón szállítják az utasokat, hogy szinte már a költségek sem térülnek meg, így teszik tönkre egymást a társaságok. Ha szabott áras lenne a taxizás – és meg lenne határozva az éjszakai díjszabás is –, jó lenne azoknak is, akik ebből élnek és az utasoknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis jut rá pénz idén?

Az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak szükségük lenne panorámaröntgenre, azonban nem telik rá. Tovább olvasom