Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Egykulcsos adórendszert sürget az MDF

Sopron - Az egykulcsos adórendszer bevezetését sürgeti az MDF. Az örökösödési illeték tekintetében az ötpárti tárgyalások eredményeképpen könnyítés várható a következő években.
– Hazánk gazdasági helyzete katasztrofális, például a románoknál hét, a szlovákoknál tíz százalék GDP-növekedést regisztráltak a mi egy százalékunkkal szemben – hangoztatta a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarában Herényi Károly, az MDF parlamenti frakcióvezetője, aki az ellenzéki párt által összeállított új adócsomagról tartott sajtótájékoztatót.

– A politika adós a nagy elosztórendszerek reformjával. Hogy javuljon a helyzet, a személyi jövedelemadó egyszerűsítése – ezen belül egykulcsossá tétele – elengedhetetlen.

Napjainkban ötven adó létezik s a bonyolult rendszer az adó elkerülésére ösztönöz.

Herényi Károly: Nálunk az „adószabadság napja
Herényi Károly: Nálunk az „adószabadság napja


Kiszámolták, nálunk május 20. volt az „adószabadság napja". Ez annyit jelent, hogy egy átlagkeresetből élő ember – egy évre vetítve – január elsejétől május 20-ig gyakorlatilag egy fillért sem vitt haza, csak az állam felé kötelező adókötelezettségeit teljesítette. Az USA-ban az „adószabadság napja" április 23.

A frakcióvezető elmondta még, a bolgároknál tíz százalék lett az adókulcs, s két hónap alatt 25 százalékkal növekedett az adóbevétel. Az MDF az élelmiszereket – továbbá a turizmus szereplőit – 12 százalékos áfakulcsba sorolná. Nagy reményeket fűznének az adóamnesztia eszközéhez is: például Írországban, a megfelelő pénzügyi technikák 10 százalékos alkalmazásával a remélt 50 millió dollár helyett 750 millió folyt be az államkasszába.

Nálunk az ilyen jellegű adóamnesztia egyes becslések szerint 70–100 milliárd forintot jelentene, de akadnak olyan szakértők is, akik ennek az összegnek a tízszeresét sem tartják elképzelhetetlennek. Herényi Károly azt is bejelentette, hogy az örökösödési adóval kapcsolatos ötpárti tárgyalások eredményeképpen a következő években a „haláladónál" könnyítések várhatók.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Szimat 2008. május 26. 16:45
  „Kérem szépen, pont az MDF beszél?! 1990-1994, l998-2002: semmit sem tettek, pont most 3-4-5 százakékon? Be ne nyeljük már a meséket! Forogtak eddig is eleget, mint egy turbó ringlispil. Hol jobbra, hol balra, hol egymás ellen, hol ez, hol az. Nehogy már higgyünk nekik!!!! A hatalom kéne, de az nagyon!”
 • 22. Nagy Tamás 2008. május 26. 10:59
  „Kedves NoBo!Teljes mértékben egyet értek Önnel!Az EVA bevezetése bizonyitotta,hogy az emberek alapjában véve nem adócsalók,de az esztelen sarcolás trükkökre kényszeriti őket.Megfizethető adók több bevételt hoznának.Valóban összefogást!!!”
 • 21. NoBo 2008. május 26. 09:29
  „Húúú, mielőtt valaki ezzel okoskodna, lemaradt egy "s" betűm.... :)”
 • 20. NoBo 2008. május 26. 09:28
  „Én csak egyvalamit tudok: amikor "normál" kisvállalkozó voltam, mindenféle számlát voltam KÉNYTELEN gyűjteni, hogy egyáltalán megérje.... Az EVA bevezetése óta nincs erre szükségem... Megvan a bevételem és fixen tudom, hogy mi/mennyi.... Persze nem ez a nagy igazság, de bizonyos esetekben jó volna az egykulcsos adórendszer. De ennek FELTÉTELE a kemény szigor az ellenőrzésnél. (Apeh) Na persze nem a csóri átlagpolgár csesztetése, hanem valós elcsalás felderítése. Na meg kéne egy kis nemzetösszefogás is, mert lasan az egyetlen európai nemzet leszünk, amely egymás szemét szedi ki.... Összetartás gyerekek!”
 • 19. matriné 2008. május 26. 08:39
  „Lehet, hogy tévedek "load" politikai nézetével, de tény, hogy nem azt irtam, hogy load akarja elvenni az általa felsoroltaktól a pénzük egy részét! Azért irtam, hogy valószínű, hogy MSZP-s mert Ök azok akik tudják kitől a legkönnyebb elvenni! Hisz nem azt írta, hogy a havonta milliókat , évente sok száz millió osztalék és hasznoz zsebrevágokkal kellene járulékokat fizetteni e jövödelmül arányában úgy mint az egyéb dolgozókkal az teszi az országunk vezetősége!Tehát mindketten tudjuk,hogy elvenni attól lehet aki értékeket termel! Valóban igy is teszi az aki egyre gazdagabb lesz a munkások kurtitzott béréből, sőt a nyugdíjasok meglopásából! De már tervezik a gyerekek megrövidítését is! Persze nem Önkedves load! Ön csak felismeri ha meri még szólhat is e téren!”
 • 18. Intenzív 2008. május 25. 12:13
  „Kedves Didi!
  Nem akarom ezt az ellenzéknek csúfolt együtt vadászgató,teniszező alakulatot védeni de mintha elkerülné a figyelmedet, hogy tetszik nem tetszik egy idióta vezeti az országot már évek óta! ( csak ebben az egy dologban értek egyet Orbánnal!) Tehát a döntéséket ő hozta na ennek a levét isszuk ezt azért illene belátni...”
 • 17. Didi 2008. május 25. 08:27
  „Intenziv!

  Ilyent Én soha nem állitottam! Az, hogy nálunk a GDP növekedés majdnem stagnál, nem csak a jelenlegi kormány számlájára irhato.
  Egy normális ellenzéknél ,3-4%-ot biztosan elértünk volna...”
 • 16. Intenzív 2008. május 24. 21:10
  „Kedves Didi!
  Ugye nem azt akarod mondani, hogy minden rendben van?
  Nyugtass meg kérlek, mert mindenki aki olvassa írásod aggódik étred...”
 • 15. Rechtsradikal 2008. május 24. 18:04
  „Hol voltatok 2006-ban kétszínű demokrata fórum?sehol...akkor a kisebbik rossz köszöntött volna ránk!”
 • 14. c1 2008. május 24. 17:42
  „Didi. Igazad van 100%-ig”
 • 13. Didi 2008. május 24. 17:16
  „Nem értem!

  Itt mindenki a románokat, szlovákokat állitja példaképnek. A GDP növekedésben. Egy nagyon szar gazdaságban könnyü 10-12%-os növekedést produkálni. Az angolok, németek örülnek még fél %-nak is.”
 • 12. load 2008. május 24. 16:07
  „10. matriné
  Kifejtenéd egy kicsit bővebben, hogy kitől akarok én elvenni!?
  Elvenni ugyanis attól lehet, akinek van, aki megtermeli, megkeresi, aki értéket teremt.
  Ha ezt a pénzt adók és járulékok formájában elveszed tőle és odaadod annak, aki ez egyszerűen csak feléli, akkor a megkeresett pénz nem fog új értéket teremteni, nem lesz belőle beruházás, ami a gazdasági fejlődés alapja.
  Az MSZP az elmúlt hat évben lényegében ezt csinálta.
  Elvette a vállalkozások nyereségét és megetette a néppel. Szavazatokat vásárolt rajta.
  Ha te ezt nem látod, akkor valószínű, hogy a te szemedet takarja a vörös köd.
  Amennyiben ennek a rövid eszmefuttatásnak a megértése gondot okoz a számodra, szólj és részletesebben is elmagyarázom.”
 • 11. Fafnir 2008. május 24. 02:06
  „Az egész magyar, a ´90-es évek elején megalkotott és sokszor módosított válságkezelő (kasszafeltöltő) adórendszert régen fel kellett volna váltania egy egyszerűsített, a növekedést ösztönző rendszernek. Ez nem történt meg, senkinek sem volt érdeke és lassan 20 éve válságkezelünk. Így nagyobb a húsosfazék, a többit tudjuk.”
 • 10. matriné 2008. május 23. 19:17
  „A "load" biztos, hogy MSZP-s! Vörös köd van a szeme előtt és csak odáig lát, hogy kiktől lehet a legkönnyebben elvenni a pénzüket! Ez a gyakorlat be is vállna, hisz az Ő felsorolásában nincs is normális érdekképviselet e rendszerben! Persze az Ő felsorolásán kívűl rengeteg olyan van ahonnan bőven le lehetne faragni a felesleges kiadásokat! Persze, aki a saját szemébe a gerendát nem láétja meg csupán a másikéba a szálkát ott a meglátás módjávan van a baj!”
 • 9. Nem egyenlősdi 2008. május 23. 16:27
  „A számolás igen nehéz az MDF-nek vagy csak a középosztály a lényeges.Mert ha valaki 80.000-t keres annak a 18% adó 14.400 ft tehát marad 65.600 .De egy millió útán ez a 18 % -nál már 820.000 marad.Azért a kettő nem ugyan az.Az átlag az elöbbit keresi ,tehát marad ott ahol van a közép réteg meg duskál.Ez az MDF igazsága.”
 • 8. látó 2008. május 23. 14:42
  „A szavakkal lehet dobálózni, de a tettek beszélnek!”
 • 7. FREDDY/S 2008. május 23. 14:30
  „Szerintem a parlamenti képviselők számát kell jelentősen csökkenteni, meg a felesleges minisztériumokat megszüntetni, nemde...”
 • 6. load 2008. május 23. 13:35
  „1. creat
  "Csak azt nem értem, hogy ha mindenki az adócsökkentésre vágyik, politikusaink pedig állandóan szemünk elött lebegtetik a dolgot, akkor miért nem történik már meg."
  Mert ha a költségvetés bevételi oldala csökken, a kiadásit ugyan ilyen mértékben csökkenteni kell.
  Érintené (csökkentené) a nyugdíjakat, a családi pótlékot, a lakástámogatási rendszert, a szociális ellátást, az ingyenes oktatást, az önkormányzatok támogatását, és még egy csomó minden mást.
  Ezt a népszerűség vesztést a politikusaink nem fogják vállalni.”
 • 5. matriné 2008. május 23. 10:51
  „Hát persze! Naná, hogy a milliomosok szeretnének annyi adót fizetni, ha már nekik is kell mint a minimálbéreseket 10-15%-al többet keresők fizetnek! Ja, hogy nekik, akkor is maradnak több százezrei havonta!? Hát Ők aztán biztos meg is dolgoznak érte! Úgy "el-Tocsikáznak" évekig! Mig nem ,meggyőzik a bírókat, hogy jusson is és maradjon is a milliárdos bérekből! Vagy el polgármesterkednek a parlamentbe két fizetésből egyhelyen! Persze mindehol csak fél emberként, de egész fizetésért! Sőt, nem minimál-bérnél egy kicsivel többért! Legkönnyebb a politikai nyálverés vastag bér ért!”
 • 4. FJózsi 2008. május 23. 10:49
  „Egy kulcsos adó a középosztálynak !De a 3millió szegény nem érdekli az MDF-t? Böfögni lehet, de nem illik és nem is érdemes.Félre a hülyeségekkel!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lista a műszaki látnokokról

Tudomány-technika - Charles Simonyi egyházasfalui gyökerekkel rendelkező szoftverfejlesztőt az… Tovább olvasom