Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Egyetemről a kormányba

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Gazdálkodási és Intézményfelügyeleti helyettes államtitkára lesz dr. Fábián Attila professzor, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karának dékánja.
 
Az ország százhat kórházának pénzügyi, gazdálkodási tervezésének, számvitelének és mindennapi gazdálkodásának kontrollját, az Egészségbiztosítási Alap felügyeletét kapta helyettes államtitkárként feladatául dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karának dékánja. Tizenhárom esztendőn át dékánhelyettesként, majd öt évig dékánként dolgozott, ám az egyetemmel továbbra sem szakít.

– Július elsejével a kar vezetéséről le kell mondanom, de ezen a diplomaosztón még ott leszek és én adhatom át a diplomákat a végzetteknek. Tanítani természetesen a jövőben is fogok, nem akarok elszakadni sem Soprontól, sem az egyetemtől, sem a tudományos munkától – mondta el a Kisalföldnek dr. Fábián Attila. A tiszaföldvári születésű, ötvenkét éves szakember első diplomáját az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán szerezte meg 1990-ben, azóta Sopronban él és dolgozik. Budapesten 1993-ban, a Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerzett közgazdászdiplomát.
Dr. Fábián Attila Kásler Miklós minisztertől vette át kedden kinevezését.
– Sok orvos, gyógyszerész és az egészségügyben dolgozó vezető szakember szerzett másoddiplomát nálunk az orvos-, gyógyszerész-közgazdász vagy az egészségügyi menedzserképzéseinken. Ők ajánlottak Kásler Miklós miniszter figyelmébe. Nagyon megtisztelő a felkérés. A kórházak gazdálkodásának felügyelete, egyben támogatása, a hatékonyság növelése és az Egészségbiztosítási Alap mintegy kétezermilliárd forintjának kontrollja lesz a feladatom. Az államtitkárságon hárman leszünk helyettesek: a gazdálkodási, a szakmai és a fejlesztési feladatokat osztottuk fel úgy, hogy szoros együttműködésben, csapatban tudjunk együtt dolgozni. Nagy kihívás ez számomra, de örömmel vállaltam. Eddig tanítottam, most a gyakorlatban valósíthatom meg mindazt, amit a gazdálkodás- és szervezéstudományról tudok. Úgy látom, sok olyan terület van, amiben tényleg jobbá tehetjük a rendszert – osztotta meg első tapasztalatait a Kisalfölddel Fábián Attila. Kiemelte, hogy a helyettes államtitkárok elsősorban a döntés-előkészítésben vesznek részt, emellett segítenek megtalálni az intézményeknek a legjobb utat, melyhez sok párbeszédre lesz szükség.

– Markáns és pozitív változásokra készülünk. Közismert például, hogy a kórházak korábban mekkora adósságokkal küzdöttek. A rendszerváltoztatás után kialakult gyakorlat szerint ezt úgy kezelték, hogy ha felhalmozódtak a tartozások, a sajtóban, a nyilvánosság előtt folytatott hosszas viták után az állam konszolidálta az intézményeket. Sajnos hosszú ideig nem változott a helyzet és a tartozások újra felhalmozódtak. Ennek a gyakorlatnak már az előző két kormány is véget akart vetni, ezért a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly áprilistól átvette a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait. A továbbiakban többek között az én feladatom lesz annak felügyelete is, hogy az intézmények adósságállománya ne termelődjön újra – részletezte a helyettes államtitkár, aki kinevezését kedden vette át a minisztertől.
 
– Sopront nem hagyom el és lehetőségeim szerint igyekszem majd segíteni a várost és az egyetemet is – mondta végül lapunknak dr. Fábián Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élő adás a Dankó rádióban Fertődről a Fertőszentmiklósi Férfi Dalárdával - videó az éneklésről

Élő adás a Dankó rádióban Fertődről a Fertőszentmiklósi Férfi Dalárdával - videó az éneklésről
Élőben sugárzott műsort Fertődről a Dankó rádió szerdán. Tovább olvasom