Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Egyetem: ötmilliárdos ˝zöldfejlesztés˝ valósult meg

Közel ötmilliárd forintos fejlesztés valósult meg a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) „Zöldegyetem" programja keretében.
Természeti Erőforrások Kutató Központot és látogatóközpontot avattak – tudományos-turisztikai létesítmény kialakítására törekedtek

Az épületkorszerűsítés, laborok építése, felújítása az NYME négy városát – Sopront, Mosonmagyaróvárt, Győrt és Szombathelyt – érintette. A soproni campuson tegnap avatták fel az egyetem látogatóközpontját, a Ligneumot s a Természeti Erőforrások Kutató Központot.

Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese részvételével kettős épületavatási ünnepséget rendeztek a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni campusán: pályázati forrásból elkészült az egyetem látogatóközpontja, a Ligneum, valamint megkezdi tevékenységét az ugyancsak a botanikus kertben létrehozott Természeti Erőforrások Kutató Központ is. Az elnyert pályázati forrásból a különböző infrastrukturális beruházások mellett Győrben Tudástranszferközpont, Mosonmagyaróváron és Szombathelyen laboratóriumkorszerűsítés, eszközfejlesztés valósult meg. A csaknem ötmilliárd forintos „Zöldegyetem" projektnél 4,7 milliárd forint volt az uniós és az állami támogatás.

– Komplex, tudományos-turisztikai létesítmény kialakítására törekedett az egyetem, amikor megépítettük a Ligneumnak elnevezett látogatóközpontot – mondta a sajtótájékoztatón prof. dr. Faragó Sándor, az NYME rektora. A látogatóközpontban így helyet kap az erdőt és a fatermékeket bemutató interaktív tájékoztatók mellett az egyetem, a tudományos élet népszerűsítése is. A központ célja, hogy egyedi és korszerű, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, s az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a természetvédelem szakterületét. A Ligneum a szeptember 28-i Kutatók Éjszakáján nyílik meg először a nagyközönség előtt.

A Természeti Erőforrások Kutató Központ közel négyezer négyzetméteres új épületében mintegy nyolcvan laboratóriumi helyiség kapott helyet. Az egyetem rektora részletezte, a pályázat keretében beszerzett nagyszámú műszer és kutatóeszköz az oktatás, a kutatásfejlesztés és az innováció XXI. századi színvonalát szolgálja. – Kívánjuk, hogy az itt megszülető eredmények mielőbb a mindennapi gyakorlat részévé váljanak – utalt a kutatóközpontnak a térség ipari környezetét támogató, innovációs céljaira. Az avatáson Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese – méltatva az egyetemi beruházásokat – hangsúlyozta: a verseny, ami a tudományban zajlik, együttműködést is jelentsen, hogy az ország sikeres lehessen.

A város nevében Fodor Tamás polgármester mondott köszönetet az építőknek és az egyetem vezetésének a létrehozott új központokért, amelyek egyrészt gazdagítják Sopron arculatát, másrészt a régió gazdasági környezetében tesznek jó szolgálatot. Ezt követően a rektor elismeréseket nyújtott át a zöldprogram sikeres közreműködőinek. A tudományos létesítményeket Henczel Szabolcs, az egyetem katolikus lelkésze áldotta meg.

Felavatták az NYME Természeti Erőforrások Kutató Központ épületét. Mintegy nyolcvan laboratóriumi helyiség kapott helyet benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mulatsággal köszöntötték a szüret kezdetét Sopronban

Megnyitották a Szüreti Napokat péntek este a Fő téren. Tovább olvasom