Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Egyedül az óceánon: Fogy a remény, hogy a vitorlás észreveszi Rakonczay Gábort

Az erős szelek miatt feltehetőleg Gábor is kevesebbet tud evezni.

Március 7., szerda

Valószínűleg az időjárás az oka, hogy Tommy sodródik. A térségben erős szelek fújnak ugyanis. Ilyen körülmények között Rakonczay Gábor feltehetőleg kevesebbet tud evezni.

Az evezős hivatalos weboldalán olvasható, hogy Gábor korábban minden nap túlteljesítette az angol vezetős, így mostanra jócskán lehagyhatta őt.
Elizabethről, a magyar vitorlásról még nem érkezett hír. Ha eddig nem találkoztak, napról napra egyre kisebb az esély, hogy észreveszik egymást.

Március 6., kedd

Gábor most tart a 80 naposra tervezett óceán átevezés negyvenedik napjánál. Egy másik evezős, Tommy Tippetts már túl van a táv felén. Így, ha Gábor jól tartotta a tempót, akkor ő is túl van ezen.

Mint az a hivatalos weboldalon olvasható, a magyar vitorlás még nem jelentkezett.Szeremley Hubáék fedélzetén szintén Iridium műholdas telefon van, azt naponta egyszer kapcsolják be, amikor megkapják az időjárás jelentést. Ám Gáborral kapcsolatban még nem hívták az itthon maradt feleséget, Viktóriát. 


Március 5., hétfő

A Gábor után indult vitorlás – amelynek kapitánya az ismert borász, Szeremley Huba – már mindössze órákra lehet csak a kenutól. A hajó elsősorban nem Gábor keresésére indult, de Szeremley ígérete szerint utánanéznek a magyar sportolónak. A vitorlás lassan abba a térségbe érkezik, ahol a tervek szerint Gábornak is lennie kellene.

– Alapvetően kicsi az esély, hogy a vitorlásról észrevegyék a kenut, de Gábor megpillanthatja a magas árbocot, ha harminc kilométeres távolságon belülre kerülne. Igazság szerint azonban 200-300 kilométeres sávban Gábor bárhol lehet a tervezett útvonalhoz képest, így nehéz a nyomába kerülni. Viszont más vitorlás is lehet még a térségben - olvasható az expedíció honlapján.

Március 2., péntek

A térségben, ahol Gábornak lennie kell, jelenleg erős a szél, a Beaufort skála szerint 6-os az idő, ami azt jelenti, hogy 22-27 csomós (40-50 km/h) a szél, a hullámok 3-4 méteresek, az átbukó hullámhegyek mindenütt tarajosak, amelyekről helyenként permet szakad le.

Ilyen körülmények között biztonságosabb a zárt kabinban lenni és sodródni, mert nem lehet evezni ekkora szélben. Ez még nem vihar, Gábor ilyen körülmények között már rutin szerűen tudja, mit kell tennie. Tommy Tippetts, az angol evezős  is sodródik ilyen időben, legalább is erre lehet következtetni a 0,5 csomós sebességéből - olvasható Gábor hivatalos honlapján.

Február 25., szombat

Már úton van a magyar vitorlás, Elisabeth, s egy hét múlva akár találkozhatnak Rakonczay Gáborral. Természetesen, - mint azt a portálunknak nyilatkozó Szeremley Huba is elmondta -  nagyon nehéz a kenus pozícióját meghatározni. Gábor azonban valószínűleg különösen figyeli a hajóforgalmat, és bármikor észlel a látóhatáron másik hajót, rakétával, vagy ha elegendő, kürttel jelezni fog nekik. Így ha a magyar vitorlást megpillantaná, mindenképpen felhívná magára a figyelmet. Ez esetben a vitorláson lévő műholdas telefon segítségével Gábor hírt tudna adni magáról - tudatta a fiatalember felesége, Rakonczay Viktória.

Február 23., csütörtök

Az amerikai Iridium műholdas telefonszolgáltató társaság megállapította, hogy Gábor az utolsó sikeres bejelentkezésekor, vagyis február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont.

Azóta a telefon nem adott több jelet, így sajnos nem lehet további pozíciót tudni Gábor hollétéről. Jelenleg egy hajóval történő találkozásban lehet bízni, ami bármikor megtörténhet, hiszen vitorlások ebben az időszakban és útvonalon kelnek át az óceánon, illetve amikor Gábor keresztezi a legközelebbi hajózási útvonalat, biztosan fog látni pár nagyobb hajót, amiknek jelezni tud - írta holnapjukon a feleség, Viktória.


Február 22., szerda

Ma este indult volna útjára az a magyar vitorlás,  ami észreveheti az  Atlanti-óceánon kenuzó Rakonczay Gábort, és találkozhat vele. (Elisabeth, a vitorlás indulására azonban még egy kicsit várni kell - a szerk.)

A fiatalember felesége, Viktória portálunknak elmondta, számításai szerint a vitorlás az indulás után egy hét múlva érhet a kenu feltételezett térségébe.

Február 21., kedd


Figyelve a két angol evezős pozícióját az Atlanti-óceánon, lehet következtetni Gábor helyzetére, ami valószínűsíthetően 1700 km-re lehet a Kanári-szigetektől, így még hátra van 3500 km.

Ahogy halad délebbre, a hőmérséklet egyre nő, most már nappal nem okoz neki gondot a hideg, feltételezhetően pólóban is tud már evezni, nincs szükség kabátra, vagy pulóverre.

Éjszaka még lehet kicsit hűvösebb az idő, a pára még okozhat gondot,  valószínűleg ezért sem jelentkezett még Gábor, mert a kabin még mindig nem tudott kellően kiszáradni.

Előfordulhat az is, hogy a telefon túl sokáig volt nedves belülről és a sós, tengeri levegő jobban igénybe vette ezért már nem fog tudni működni. Ebben az esetben csak egy másik hajóval történő találkozás esetén kaphatunk hírt Gáborról - írta honlapjukon Rakonczay Viktória.


Február 20., hétfő

Jövő héten vitorlás találkozhat Rakonczay Gáborral

Egy magyar vitorlás hajó a tervek szerint szombaton indul az óceán átkelésre, azon az útvonalon, amin Gábor is halad. Habár az esély igen csekély, de mégis megvan arra, hogy a hajó észreveheti a magyar kenut a nagyvízen és találkozik vele.

A vitorlásnak mindössze pár napra lesz szüksége, hogy abba a térségbe érjen, ahol Gábor feltételezhetően tart, így jövő hét közepén akár hírt kaphatunk felőle - tudatta felesége, Viktória a honlapjukon.

Február 19., vasárnap:

- Bízom benne, hogy Gábor hamarosan ki tudja használni a hullámok és a szél csökkenését, s amennyire lehet, kiszárítja a kabin belsejét. Ezzel együtt nem várható, hogy az elektromos rendszer azonnal helyreáll, s telefonálni tud. A jelenlegi enyhébb időjárás nem kompenzálja a hetekig tartó esős, erős hullámos időt - mondta el portálunknak a kenus felesége, Rakonczay Viktória vasárnap. 

Az Iridium műholdas telefonszolgáltató cég sem jelentkezett hírekkel, nem tudni, mi volt a telefon utolsó bekapcsolásának pozíciója. Mint Viktória elmondta,  számításai szerint egyelőre Gábor távol van a hajóútvonalaktól is, így a napokban nem várható, hogy találkozik másik hajóval, ami hírt adna felőle.

Gábor családja továbbra is higgadtan kezeli a helyzetet, Viktória és a fiú szülei egymást erősítik. - Természetesen izgulok Gábor miatt, ˝borsónyi˝ a gyomrom, de újra és újra végiggondolom a racionális érveket. A hajó nem tud elsüllyedni, még vízzel teli kabinnal sem, tervezőjével és építetőjével, Fa Nándorral ezt részletesen átbeszéltük. Gábor tapasztalt hajós, aki nem követ el olyan hibákat, hogy például az erős hullámzás közepette nyitva hagyja a kabinablakot, vagy nem köti ki az evezőket, nem használ karabinert. Térképén figyeli a hajóútvonalat, tudja, mikor ér egy forgalmasabb részhez, ahol vigyázni kell a hajók közelsége miatt. Élelmiszere, víztisztítója van, sőt, horgászfelszerelést is vitt magával. Úgy vélem, a legrosszabb esetben az út hátralévő részében nem fog tudni telefonálni, jelet adni, s csak kikötéskor beszélhetünk - fogalmazott a feleség.


Február 17., péntek:

Még maradt a 20-22 csomós ÉK-i szél. Továbbra is azt mutatja az előrejelzés, hogy szombatig ez lesz. Valószínűsíthetően még minden csurom víz a kabin belsejében, nem tud kiszáradni az elektromos rendszer így a telefon sem.

Február 16, csütörtök:

Továbbra sincs hír Rakonczay Gáborról. Az időjárás várhatóan csütörtökre enyhül, és ki tudja majd nyitni Vitéz ablakát. Így kiszáradhatnak a műszerek. Ezt követően állhatnak helyre az elektromos rendszer problémái.

Február 14, kedd:

Még mindig nincs közvetlen információ az óceánon viharba került Rakonczay Gáborról. A Nemzetközi Óceánátevező Szövetségen keresztül a szenegáli parti őrséget azonban sikerült elérni, tudtuk meg feleségétől, Rakonczay Viktóriától kedden. Ők értesítik a hajókat, amik a kenut környező útvonalakon haladnak az óceánon, így ha bármelyik észleli Gábort, jelezni fognak. 

Az amerikai műholdas telefonszolgáltató cég továbbra is azon dolgozik, hogy megállapítsa, mi volt a telefon utolsó bekapcsolásának pozíciója.

Február 12., vasárnap:

- Gábor egyelőre még nem tudott jelentkezni. Az előrejelzés szerint vasárnap helyett csütörtökön hajnalban fog lényegesen csökkenni a viharos szél. Ez azt jelenti, hogy Gábornak csütörtökig nem könnyű megoldania, hogy a hajó belülről teljesen kiszáradjon, mert tartósan nem lehet nyitva a kabinablak a hullámok becsapódása miatt. Így az elektromos rendszer problémáit sem tudja helyreállítani - mondta el portálunknak Viktória vasárnap.

A feleség - akivel Gábor évekkel ezelőtt egy saját tervezésű és építésű hajóval, első magyar párosként már átevezte az Atlanti-óceánt - hozzátette, teljesen biztos abban, hogy férje jól van.

- Vélhetően már evezni is tud, s nemcsak sodródik az óceánon. A kenu tökéletes mentőkapszula, Gábor pedig tapasztalt hajós, aki volt már hasonló helyzetben. Mentésre továbbra sincs szükség, csak a kommunikáció szünetel köztünk - hangsúlyozta Viktória.

Arról, hogy a műholdas telefon azonosítói alapján milyen információkat lehet tudni Gábor helyzetéről, az illetékes amerikai hatóság várhatóan hétfőn tud majd beszámolni.

Pénteken írtuk:

Rakonczay Gábor a világon elsőként és egyedül kíván átkelni kenuval az Atlanti-óceánon. Mint arról beszámoltunk, a sportember sikeresen elérte Kanári-szigeteket, s Gran Canariáról elindult a Karib-szigeteki Antiguára.

Vitéz nevű kenujával Gábor eddig fantasztikus tempóban haladt az nyílt óceánon, vasárnap azonban utolérte a hajót az erős, süvítő szél, s egy méretes törőhullám felborította a kenut.

- Hétfőn beszéltünk utoljára, azóta nem tudtam kapcsolatba lépni Gáborral. A kenu vasárnap kétszer is felborult az erős szél és a hullámok miatt, s ezért sok víz ömlött be a kabinba. Nem gondolok semmi rosszra, valószínűnek tartom,  hogy a kabinban lévő hatalmas párában minden csurom víz, előfordulhat, hogy zárlatos lett az elektromos rendszer, esetleg nem tölt a napelem, lemerült az akkumulátor és nem lehet tölteni a telefont. Pénteken csökkenni fog a szél, remélhetőleg akkor ki tud majd száradni a kabin belseje, és Gábor helyre tudja állítani a problémát - nyilatkozta a nyugatmagyar.hu-nak Rakonczay Viktória, a volt soproni egyetemista felesége.

Rakonczay Gábor
Rakonczay Gábor

- A Vitéz térségében lévő hajókkal megpróbálom tudatni, hogy a közelükben van egy kenu, ami nem ad jelt magáról. Mentést nem akarok kérni, ezt még Gáborral itthon megbeszéltük. Tudom, a kabinban biztonságban van, s nem félek attól, hogy életveszélyben lenne. A hajó nagyon erős, állja a hullámok ostromát, ő pedig tud magára vigyázni - fogalmazott Viktória, aki hozzátette, amikor még tudott vele beszélni, Gábor jól érezte magát, jó kedve volt. A kalandor az óceánon való átkelés mintegy egyötödénél tart.

Viktória elmondta, bár itthon higgadtan kezeli a helyzetet, aludni nehezen tud, s nagyon hiányzik neki Gábor telefonja.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. Nanu 2012. március 12. 08:58
  „Magyarul ! Ostoba aki így elindul, vagy utána ne vergődjenek hogy jajj hol lehet!!!! Mások is eltűnnek, van aki önhibáján kívül, azokról egy ki....t szó sincs !! Nagy reklám ez ezeknek, mennyit kap ettől a szennylaptól hogy minden nap reklámozzák őket ? :)))”
 • 101. sopron700 2012. március 10. 06:14
  „Felelőtlenség volt így nekivágni ennek az útnak, vészjelző és egy rövidhullámú rádióadó nélkül.(Csak a műholdas telefonra hagyatkozni?) Egy komoly mentés pedig, rengeteg pénzbe kerül.Minden extrém sport rendkívüli veszélyekkel jár, a legrosszabbra is fel kell készülni már a kezdet kezdetén. Itthon maradottakat nem irigylem.”
 • 100. iparos 2012. március 09. 21:06
  „Egy kenut, ami felborult, probált már valaki visszafordítani? Ott, ahol nem ér le a lába? Egyedül, segítség nélkül!”
 • 99. bali00004 2012. március 09. 13:13
  „egy hónapja fúj a szél ott. plusz vihar, és eső. de amikor ketten voltak mindig halad a kenu. ki is evezett akkor? minden "sikeres" férfi mögött egy nő áll.:-) ezek szerint az "asszony húzta akkor is az evezőt"!”
 • 98. bali00004 2012. március 09. 13:07
  „Gábor pedig a mentőkötél miatt -, amit állandóan magára csatol, ha fent van a fedélzeten - nem tud a kenutól elsodródni, szinte biztos vagyok abban, hogy nem eshetett baja."
  ez a mondat azért megnyugtatott.”
 • 97. Tündenéne 2012. március 08. 08:22
  „"Az evezős hivatalos weboldalán olvasható, hogy Gábor korábban minden nap túlteljesítette az angol vezetős" - ez meg mégis milyen magyar mondat? :D Kedves Moderátor, nem történt itt elírás? (vezetős -> evezőst)”
 • 96. fcsoproni 2012. március 08. 06:55
  „"Órákon belül tudnék róla" - nem számol tragédiával az eltűnt magyar kenus felesége

  "Majdnem ezer számot vettem fel neki, a rocktól a szerelmes számokig, és sok könyvet is elvitt magával olvasni. Ezek átsegíthetik őt a nehéz órákon, amikor nem kell eveznie. Valamint szabadidejében írja az útról készült beszámolóját is, ami hazaérkezése után hamarosan könyv formában fog megjelenni - magyarázta a kenus felesége, aki szinte kizártnak tartja, hogy férjének bármi baja eshetett. - Mivel a kenu úgy lett megépítve, hogy nem tud elsüllyedni, Gábor pedig a mentőkötél miatt -, amit állandóan magára csatol, ha fent van a fedélzeten - nem tud a kenutól elsodródni, szinte biztos vagyok abban, hogy nem eshetett baja."

  Én is hajlok már arra amire itt több beíró is célzott, nem őszinte a tájékoztatás. Fenn kell tartani a média figyelmét, de jó lenne ha ennek az ára őszinte tájékoztatás lenne. Ha a hölgy jobban kifejtené a fent idézett megállapítását okosabbak lennénk. Várom a fejleményeket.”
 • 95. kinguli 2012. március 07. 21:47
  „Másról sem szólnak a hírek, minthogy erős szelek, hullámhegyek, sikertelen kommunikáció. DE tegnap olvashattuk : "Gábor most tart a 80 naposra tervezett óceán átevezés negyvenedik napjánál. " Evezik-e még egyáltalán?”
 • 94. öröksoproni 2012. március 07. 18:08
  „A hozzátartozóknak biztosan nehéz ez az időszak, de engem már rettentően idegesít, hogy minden frissítésnél tulajdonképpen a napok számát növelik, amióta nem ad hírt magáról. R. Ez nem tájékoztatás. Ha nincs hír, tegyenek be egy fotót - a nap csúfja - vagy valami érdekes archív anyagot, még az is jobb lenne.”
 • 93. pappe 2012. március 07. 14:20
  „Mondjuk azért azt nem értem, hogy a 92. hozzászólást miért 1-esnek írják ki még mindig?”
 • 92. pappe 2012. március 07. 09:04
  „88-hoz: "Már egy hónapja ez a hír van fent." Viszont néha frissítik.”
 • 91. bali00004 2012. március 06. 13:14
  „majd Huba úr megtalálja! ez szerintem most tuti. mellesleg a vész GPS-t használják mentő kabinoknál is. olyan mint a fekete doboz. és senki nem fogja a jelzést? kamu eltűnés ez.”
 • 90. bali00004 2012. március 06. 13:07
  „vagy él. vagy nem. ennyi. mit kell ebből annyit kihozni? ha él, majd jelentkezik. le ragadtunk egy öngyilkos vállalkozás mellett. erre is számíthattak, vagy nem? hogy a kommunikáció beszarik. milyen dolog hogy csak mert nem tud telózni, már hős? akkor nem is készült fel? erre a dologra? ezek szerint.:-( a 21században az űrtechnikával elég elképzelhetetlen. mindig vannak pót alkatrészek, vészjelző eszközök! ha "szarban" lenne már jelzett volna. gondolom én. vannak GPS vész adók is. ha nem jelzett, semmi gond. vagy már nincs a hajón. 50% hogy él még. ez az igazság. lehet napi szinten fent a cikk.”
 • 89. fulopke 2012. március 06. 11:24
  „Nagyobb hír nincs? Már egy hónapja ez a hír van fent.”
 • 88. plaane 2012. március 05. 23:07
  „Tessék mondani,ha ugyanilyen illegalitásban telik mind az összes 80 nap,és a 80.napon felbukkan a célállomáson,akkor ezt hogy fogják hívni? Óceán-át?????? ?”
 • 87. lueser 2012. március 05. 14:13
  „Ma 18 óra 27 perc,Atlanti Óceán : - Helló Gábor! - Helló Huba! - Utólértünk, jól vagy? - Kössz,kicsit vizesen,de okés.Hova-hova? - Megyünk nyaralni a fiammal.Nem jössz velünk? - Kössz!Én az egyedülist választottam.De azért majd hívd fel a feleségem,hogy minden rendben. - Oké.Azért itt van egy üveg Badacsonyi az unalom óráira. - Kössz.Helló! - Helló!”
 • 86. iparos 2012. március 05. 08:54
  „Ez a cikk vajon miért nem kerül le az ujság első oldalárol? Minden más, 3 nap után lekerül!”
 • 85. Lone_wolf.. 2012. március 04. 02:32
  „murd”
 • 84. marcsi96 2012. március 03. 22:04
  „Biztosan megtalálja a vitorlás és nem alszik a "halakkal".A remény hal meg utoljára nem tudta?Bízzunk benne hogy előkerül.”
 • 83. biker07 2012. március 03. 09:51
  „Szerintem már a halakkal alszik!”
102 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipő nélküli dobos a soproni Deák téren - Fotók

A Deák-téren zenélt két, a szlovákiai Komáromból (Komárno) érkezett srác kedden. Tovább olvasom