Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Egy népi mesterség újjáéledése

Régi mesterség éled újjá Nemeskéren. A Saly család kovácsműhelyét a Budapestről hazakészülő unokahúg és férje újjáépítik, s ismét kalapácstól lesz hangos a környék.

A családfa szerint a Saly család már az 1800-as években a kovácsmesterséggel foglalkozott. A műhelyt már Saly István is az apjától örökölte, tőle pedig két fia, Dezső és László vette át. Tavaly nyáron azonban az idősebb fivér, Dezső meghalt. László, az „utolsó" kovácslegény is megöregedett, beteges lett. A kovácsműhely régóta zárva. Szerencsére már nem sokáig. A felújítás elkezdődött, s hamarosan izzadt tenyerek markolják majd a kalapácsot, munkálják a vasat. De ne szaladjunk ennyire előre, a Saly család történelme sok érdekességet rejt.

– Szívesen emlékszem vissza gyermekkorom nyaraira, amikor Pista bátyám, édesanyám testvére a kovácsműhelyben dolgozott – mondta el lapunknak Bollók Istvánné Tünde. – Sorra érkeztek a szekerek, a fáradt lovak. Patkolni kellett, hogy újra munkába állhassanak. A fújtatót akkoriban lábbal hajtották, szólt az üllő és kalapács, sistergett a víz, ahogy a forrón izzó patkót belemártották.

Füst és az izzó vas illata keringett a levegőben. Pesti kislánynak ez maga volt a csoda. Néha még én is próbálkoztam ezzel a mesterséggel, ügyetlenkedtem, soha nem nevettek ki, inkább segítettek, tanítottak. A lovak még ilyenkor is békésen tűrték a patkolást, csak néha a farkukkal csaptak egyet.

A gyermekévek elmúltak, Tünde pedig férjhez ment, három felnőtt gyerekük van. A Budapesten élő családban sokat beszélgettek a nemeskéri élményekről. – Ha hazalátogatunk, mindig bemegyek a műhelybe, s mintha a falak megszólalnának – meséli. – Nagyszüleimről, akik ebben a kovácsműhelyben élték életüket, édesanyámról, aki ebben a kis faluban nőtt fel, Pista bátyámról, aki a településen az egyetlen kovács volt, Dezső és Laci fiairól, a kemény, de jósággal és szeretettel megáldott kovácslegényekről és gyerekkoromról.

S talán itt érne véget a családi történet, ha nem gondoltak volna arra, hogy a történelemnek tovább kell élnie. Tünde és férje, Bollók István elhatározták, hogy a nemeskéri Saly-kovácsműhelyt felújítják és újra működőképessé teszik.

– Olyan múzeummá alakítjuk át, amelyben a mi gyermekeink és unokáink is érezhetik majd azt, amit én gyerekkoromban. A mai fiatalok ha ellátogatnak ide, részesei lehetnek egy család történetének, megismerhetik a múlt örökségét és tiszteleghetnek egy kihaló mesterség előtt. Szeretnénk, ha a nemeskéri napokon már fogadhatnánk látogatókat, ha nem is a teljesen kész, de a részben felújított kovácsműhelyben. Nagyszüleimnek, szüleimnek és az egész Saly családnak örök emléket állítva áll majd a kovácsműhely a falu közepén, hirdetve szeretetet, emberséget, mesterséget és összetartozást.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ápolási centrum a cukorgyár helyén

Petőháza polgármestere közös érdeknek tartja, hogy megvalósuljon az ápolási centrum, amit 3,1 milliárd forintos beruházásból építenek meg az új tulajdonosok. A program része lesz a termálfürdő korszerűsítése és fejlesztése is. Az önkormányzat új munkahelyekre, a község felértékelődésére számít. Tovább olvasom