Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Egy napra kinyit a Kárpáti-malom

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szombaton több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amelyek máskor nem, vagy csak időlegesen látogathatók. Közéjük tartozik a bánfalvi Kárpáti-malom is.
– Szeptember 21-én kinyitjuk a Kárpáti-malmot és 10, valamint 12 órakor vetített képes előadást tartunk a malom történetéről – mondta el a Kisalföldnek dr. Kárpáti György. A malom a XVII. század közepén épült. Az évszázadok alatt többször átépítették. 1949-ben működött utoljára. Elkerülte az államosítást, szerencsére a gépészeti berendezések hiánytalanul megmaradtak. A malom és a hozzá tartozó épületegyüttes 1954 óta műemléki védelem alatt áll. A romantikus környezetben található vízimalom Sopron egyik ritka ipari műemléke.

– Az 1600-as évek derekán épült malom száz évvel később került a családunk tulajdonába. Az időközben romossá vált épületet apám az 1960-as évek végén kényszerűségből eladta, öt évvel ezelőtt vásároltuk vissza. Régóta tervezzük a helyreállítását, az elmúlt évben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával a tetőszerkezete megújult. Idén ugyancsak az alap támogatásával a csatlakozó épületrészek tetőfelújítását és állagmegóvását végezzük el – folytatta dr. Kárpáti György.

– Eltökélt szándékunk az épületegyüttes teljes helyreállítása és az egyik részlegben Kárpáti Sándor zeneszerző nagyapám által egykor szervezett kulturális központhoz hasonló funkció létrehozása. Nagybátyám, dr. Kárpáti Zoltán neves botanikus a malom kertjében arborétum létesítését tervezte. A műemléki kutatások megtörténtek, a teljes felújításra, a malom újraindítására, a toldaléképületekben megálmodott soproni fotómúzeum kialakítására egy hatékony pályázati forrásból nyílhatna lehetőség. Az épületegyüttest övező, a Kutyahegy tetejéig felnyúló egybefüggő zöldterület és a melléképületek belső terei akár egy „Páneurópai Piknik" múzeumnak is helyet adhatnának – szőtte tovább álmait Kárpáti doktor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelem! Kedden vágányzár a Sopron-Győr vasútvonalon

Pályaépítés miatt kedden vonatpótló autóbuszokkal szállítják az utasokat Sopron-Csorna… Tovább olvasom