Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Egy hétvégére kinyílnak a műemlékek kapui

Minden év szeptemberének egyik hétvégéjén – idén 18–19-én – rendezik meg a kulturális örökség napjai elnevezésű rendezvényt, melyhez megyénkből is több település csatlakozott.

A kulturális örökség napjai rendezvénysorozatához sok megyei és Sopron környéki település is csatlakozott. Idén a városokat is megelőzve, Sopronkövesden várják a legtöbb helyszínnel a látogatókat. ˝Ez az esemény, úgy érzem, büszkeséggel tölti el a helyieket, akik sokat segítenek nekünk a programok megvalósításában. Szeretnénk egy napot, mely a falunkról szól, és amelyre nemcsak a helyiek, de az ide érkező vendégek is örömmel emlékeznek vissza˝ – mondta el Fülöp Zoltán, a sopronkövesdi programok főszervezője. Idén a római katolikus egyházközség mellett szponzorok is segítenek a programok színvonalas megrendezésében. Lesz vadásztúra, helytörténeti ismertető, népdaléneklés, táncház a Szent László-kápolnánál és repülőmodell-bemutató a Langár-réten. Az iskolában kiállítás, a többi helyszínen veteránautó-bemutató, karikatúrakészítés, hangverseny, színjátszók előadása, rajzverseny, népi játékok és sok más program várja az érdeklődőket.

 A kulturális örökség napjait először Franciaországban, 1984-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy az általában zárva tartó műemlék épületek egy hétvégére megnyissák kapuikat a nagyközönség számára, és ingyenesen látogathatóak legyenek. Mára 48 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.

Olvasóink írták

 • 8. Sopron107 2010. szeptember 21. 17:51
  „"Okorsegvedo" Csak egy telefon hívás az egész!!!!”
 • 7. Hozzászóló 2010. szeptember 20. 10:14
  „Ezzel nem szállok vitába, én is a teljeskörű köztájékoztatás híve vagyok.”
 • 6. Okorsegvedo 2010. szeptember 20. 07:26
  „Bocs, a lényeg: a többi település programját is be lehetett volna mutatni! Reklámcikk íze van a dolognak, és mégegyszer mondom, sértő módon a többi településről érdekes módon elfelejtkeztek, mintha csak Sopronkövesden lett volna valami.”
 • 5. Okorsegvedo 2010. szeptember 20. 07:23
  „Senki nem írta, hogy épületet kell! Odaírtam, hogy pl. A Soproni Múzem pl. könyvritkaságokat mutatott be. Szóval a lényeg, hogy mások is készültek erre a napra nem csak Sopronkövesd!”
 • 4. Hozzászóló 2010. szeptember 19. 12:39
  „#2. Bocs, de ha látott volna már jelentkezési lapot, akkor tudná, hogy egyáltalán nem kritérium, hogy olyan épületnek kell lenni, ami máskor nem látogatható. Nyugodtan lehet múzeum is, volt rá példa régebben Sopronban is, jó év is volt.”
 • 3. zhall 2010. szeptember 18. 18:39
  „Hát az a legszebb az egészben,hogy nincs propagálva a dolog.Ma voltunk kirándulni Komáromban/és persze észak-Komáromban is egyúttal,de miután kimentünk a Monostori-erődhöz (persze több órás csavargás,fagyizás után)akkor szembesültünk vele hogy hatalmas buli az egész,programokkal,és ingyenesen.Ha erről tudomásom lett volna reggel,esetleg oda megyek és ott töltöm a napot a családdal.De a "szép új"hirdetőoszlopainkról a Polgármester Úr néz reánk.Mert az fontos...
  Gondolom neki csinálták őket...”
 • 2. Okorsegvedo 2010. szeptember 18. 18:36
  „Sajnálom, hogy a többi település megemlítése nélkül kizárólag Sopronkövesd programjairól írnak! Gyakorlatilag így egy reklámcikk a falunak, kihagyva ebből sértő módon a többi települést. Hogy hol lesz a legtöbb program ez is vitatható. Egyrészt van olyan helyszín, ami sem a hivatalos honlapon, sem a műsorfüzetekben nem szerepel (sajnos), másrészt ha levonjuk azokat a helyszíneket, amelyeken a leírt programoknak semmi köze nincs a Kulturális Örökségvédelem Napjaihoz (lásd: táncház, repülőmodell-bemutató stb.), akkor tudunk falvakat is említeni, ahol több valódi KÖN-hoz kapcsolódó programmal várják a vendégeket. Ezen a napon olyan épületeket kell pl. megnyitni, amelyek nem látogathatók, de a kulturális örökségünket képezik. Ebben a múzeumok pl. nehezen tudnak részt venni, mivel alapjáraton nyitva vannak, ha úgy tetszik, egész évben KÖN-t tartanak! Az, hogy ki mikor és hogyan nyitja meg saját tulajdonát vagy az általa fenntartott helyet, ebbe senki nem tud beleszólni, még a felsorolt intézmények sem. Akár egy magánember is bekapcsolódhat ebbe a rendezvénybe, ha van olyan dolog a tulajdonában, ami a Kulturális Örökség kategóriájába tartozik és meg akarja mutatni. Hozzáteszem még az elmondottakhoz, hogy Sopronkövesden is van olyan program, amelyben soproni szakember szerepel, ezért mondhatjuk, hogy ez is Sopronnak köszönhető, hiszen soproniak is hozzájárulnak munkájukkal a térség programjaihoz. Még azt is elmondanám, hogy lesz olyan helyszín Sopronban, ahol pl. könyvritkaságokat mutatnak be, ami kuriózumnak számít a műsorok sorában, hiszen a legtöbb településen inkább kinyitnak egy templomot vagy bármilyen más épületet. Szóval ezen a napon kritérium, hogy olyan legyen ami nem látogatható vagy nem látható valamiért.
  Azt nem vitatom, hogy szükség van egyéb rendezvényekre is, de ez a nap alapvetően a Kulturális Örökségről szól és nem majálist vagy falunapot kell tartani! Úgy tűnik van település, ahol ezt elfelejtették!”
 • 1. Hozzászóló 2010. szeptember 17. 22:08
  „Igen. Kövesden mozdul az egész falu, Sopronban meg nyitva lesz talán 5-6 hely. Megy a sírás-rívás, hogy turizmust kell fejleszteni, meg hogy vonzóvá kell tenni a várost, fizetjük a városháza "szakembereit", a marketingeseket, tourinformot, prokultúrát, ilyen-olyan kamu társulásokat, aztán meg lehet nézni, hogy amikor lehetne valamit csinálni, akkor mindenki hátatfordít. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag egy szuper ingyenreklám lenne mindenkinek aki nyitva tart (pesti est országos különszám, honlap stb.) és persze a városnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt halálra egy férfit a kópházi gyalogos átjárónál

A kópházi vasúti átjárónál baleset történt pénteken reggel 8 órakor. Tovább olvasom