Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Egy döntés, amely rést ütött a vasfüggönyön

A rendszerváltás időszakának elméleti kutatásával telnek mostanság Bella Árpád nyugalmazott határőr alezredes napjai.

A határőrtiszt 1989-ben elévülhetetlen érdemeket szerzett a Páneurópai Piknik békés lebonyolításában.

Leginkább Bella Árpád és beosztottai lélekjelenlétének tudható be, hogy tragédia nélkül zajlott le a keletnémetek határáttörése Sopronpusztánál 1989. augusztus 19-én. Nekik köszönhető, hogy NDK-sok százai juthattak át épségben a szabad világba. Mostanában egy köteten dolgozik, amelyben a rendszerváltás időszakának történéseit dolgozza fel. A határőrségre vonatkozó elméleti kutatásait szeretné közzétenni. – Már jó pár éve foglalkozom a témával, de úgy érzem, még mindig nem érett meg a kiadásra. A húszéves évforduló eseményei ismét rávilágítottak néhány területre, amit tovább kell pontosítanom. Ilyen például a fegyverhasználat kérdése.

A huszadik évforduló apropóján Sopron Szolgálatáért díjat adományoztak Bella Árpádnak. A méltatás szerint: ˝A magyar- és a világtörténelem kiemelkedő eseménye, a Páneurópai Piknik és határáttörés megvalósulásában szerzett elévülhetetlen érdemei elismeréséül.˝

Bella Árpád megkapta a Sopron Szolgálatáért díjat.
Bella Árpád megkapta a Sopron Szolgálatáért díjat.

Az elismerés kapcsán az egykori határőrtiszt megjegyezte, a piknik húszéves évfordulóján jutott el a társadalom oda, hogy a mindenkori hatalom nem a saját embereit emelte piedesztálra. Azok kapták az elismerést, akik ténylegesen részt vettek az eseményekben. Az egykori történésekkel kapcsolatban elmondta, semmit nem bánt meg, ma is ugyanúgy, a lelkiismerete szerint cselekedne, mint akkor tette. Az ˝utóéletet˝ viszont másként kezelné. Sokkal harcosabban venne részt az érdemi vitákban és állna ki álláspontja mellett.

– A hadtörténet tanulmányozása során láttam, hogy a parancsnokokat számtalanszor magukra hagyták egy-egy jelentős döntés meghozatalában. Rá kellett döbbennem, hogy a pikniken én is így jártam.

Szerencsére a körülmények pozitívan alakultak és az utókor is úgy ítélte meg, hogy a saját hatáskörben meghozott döntés helyes volt. Egy parancsot a katonának mindig végre kell hajtania, de az adott szituációban mérlegelnie kell az egyetemes emberi és erkölcsi értékeket is – zárta Bella Árpád.

Olvasóink írták

 • 20. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 14. 14:19
  „Sok itt az okos ember,meg a történész! Az esetet követően 3 nap múlva ,mi történt ott ? Milyen parancsot kaptak?
  Ki lőtt sorozatokat németül ordítozva? Az illető csak nem itt szerepel sokat mint szakértő? A sánta ember utoléri a hazug fuxot!”
 • 19. vitriol2 2010. január 24. 06:32
  „"FREDDY/S 2010.01.23. 10:24 "-nek!
  igazad van, ird meg/le”
 • 18. bogote 2010. január 23. 15:59
  „nemMindegy. A vasfüggöny ideje alatt is naponta többször jártunk ki Sporonpusztára!!!”
 • 17. bogote 2010. január 23. 15:57
  „nemMindegy Erről ne tarts előadást. Mint irtam már ott voltam , Ugyanis ott béreltünk csirke istállót. Láttuk mikor jöttek és ott mentek el azistáálók mellet. Fel is mentünk utánuk kocsival mert még akkor nem tudtuk hogy mi ez. Na, csak azért!!!”
 • 16. FREDDY/S 2010. január 23. 10:24
  „A halálos áldozatról is illene megemlékezni, meg mindazokról akik a határon életüket vesztették értelmetlenül, nemde...”
 • 15. nemMindegy 2010. január 22. 13:06
  „bogote

  Sopronpusztára akkor jutsz ki, ha Kőhidánál a híd előtt a börtönnél fordulsz be, Piuszra, ha a híd után, a régi pozsonyi útra. És nem szabad összekeverni, h a Piknik valóban Sopron pusztánál volt lent, de az áttörés sokkal feljebb, ott, ahol most az emlékpark van. a kettő nem ugyanaz!!! Köszi!”
 • 14. apuka05 2010. január 22. 11:44
  „A parancs igy szólt: "a csoportokkal szemben FEGYVERHASZNÁLATNAK HELYE NINCS"
  Szó sem volt tűzparancsról,ez az igazság.”
 • 13. bogote 2010. január 21. 18:09
  „nemMindegy! Piuszpuszta a major ahol az emberek laktak v laknak. Sopron puszta pedig ahol az állattartók /csirke. sertés.stb/ voltak. Ezért voltam ott én is e jeles napon!”
 • 12. Je.Ta. 2010. január 20. 11:19
  „A Vasfüggöny hataröre cimü filmet megnezve ellentmondast tapsztalok.
  A filmben Bella ur elmondja,hogy igaz civilben,de egy elöljaro parancsnoka erkezett
  az ideiglenes hataratkelöhelyre az elsö attöres pillanatai utan.Itt a cikkben az all,hogy magara hagytak.
  Hat akkor,hogy is van?
  Mas filmekben es fenykep felveteleken latni,hogy vannak meg ott hatarör tisztek,akikkel kapcsolatban kellett,hogy alljon.
  Igaz a fent emlitett filmben öket nem mutatjak es nem beszelnek roluk.Pedig rajtuk is mult,hogy az esemenyek
  igy alakultak.
  Egyebkent elismereseket kapott,közismert ember.Mit akar meg?”
 • 11. nemMindegy 2010. január 20. 11:10
  „Mikor tanulja már meg a cikk író,hogy az áttörés Piuszpusztánál volt?!! Jó lenne tényszerűen írni...”
 • 10. vitriol2 2010. január 20. 06:55
  „Hát elég sok "ferdités" öndicséret olvashato ki a cikkből, melyet alátámaszt" 6. seát 2010.01.18. 21:29 " alábbi beirása :
  "Ezt nemhiszemel!!Ő nevetséges,pont az elenközéjét akarta,hogy még van pofája a médiában szerepelni.inkább lövetni akkart . EZ BIZTOS!!!!"
  korábban is volt hasonlo "témáju" cikk ahol sokan megirták"véleményüket" és ismereteiket a "hős", nem lövető "parancsnokrol"”
 • 9. lenk 2010. január 19. 16:56
  „Azért ő is csak szerecseny.”
 • 8. TancsKaszabell 2010. január 19. 15:52
  „Úgy vélem nem ártana kicsit jobban körüljárni a témát !
  Az sem ártana ha a már eddig megjelent tárgyszerű írásokból is merítve kissé átgondolná előbb azt amit leír.
  Miért ?
  Mert,úgy vélem sokakkal szemben igazságtalan és nem méltányos egyetlen személy kiemelése...lassan unalmassá válik,és még igazságtalan is.
  Nem ! Nem vagyok érintett !
  Nem ! Nem méltatlan Bella Árpád sem, mert aki a helyszínen a megszokotthoz képest egy
  életidegen helyzetet a nagy tömeget és a személyes közelséget az ebből fakadó veszélyeztetettség érzését ott akkor leküzdötte magában az önmagában is egy hősies cselekedet volt.
  Ja igen és a marokfegyvere töltve volt és a plusz egy tár is.A határőrök viszont a fegyvereikhez nem kaptak éleslőszert !!!!
  Ja igen és véleményem szerint ők is ugyanazt a hősies magatartást követték el.Bizony !
  Őket viszont nem tüntették ki ,róluk szó sem esik sehol !

  Igen,csak Bella Árpádot tüntették ki,immár sokadszor ! Egy biztos, ő is ott volt akkor ! Ennyi !

  A döntéseket amihez kényszerűen, de mindenki, így ő is igazodott , nem az ő szintjén hozták meg,nem bizony. Ők "vakok" voltak, mind az volt aki ott volt,ezért nem is hozhattak döntéseket még a helyszínen lévő országos parancsnokság összekötő tisztje sem tette. Egyfolytában a telefonon "lógtak" és parancsot kértek , követeltek feletteseiktől !

  Döntési helyzetben elsősorban az ügyeletes hadműveleti tiszt volt,és attól felfele a többi parancsnok.
  Még soha nem hallottam sem őt sem társait , hogy dicsekedtek volna akkori tetteikkel,
  ... nem is tüntették ki őket. Viszont néhányan az akkor történteket kellően dokumentálva már leírták és a nyilvánosság elé tárták személyes előadásban vagy az anyag átadásával.

  Kíváncsian várom Bella Árpád írását is az ott és akkor történtekről,persze nem a rendszerváltás időszakának általa feldolgozott anyagára gondolok mert azzal úgy húsz éve arra hivatottabb,felkészültebb emberek foglalkoznak mostanság és még egy ideig azt teszik.”
 • 7. fortuna54 2010. január 19. 14:54
  „Csak azon csodálkozom,hogy elötte mért löték,a menekülni akarókat? Vagy Bella ur a lövésekkor,mindig szabadságon,vagy beteg szabadságon volt?”
 • 6. seát 2010. január 18. 21:29
  „Ezt nemhiszemel!!Ő nevetséges,pont az elenközéjét akarta,hogy még van pofája a médiában szerepelni.inkább lövetni akkart . EZ BIZTOS!!!!”
 • 5. Nagy_Imre_Vancouver 2010. január 18. 19:31
  „Info2009:
  Szerintem On felreerti a cikket. Itt most nem arrol van szo hogy Bella Arpad bontotta le a vasfuggonyt. A vasfuggony lebontasa elsosorban Gorbacsov erdeme. Allitolag a magyar vezetok egyeztettek Gorbacsovval es Kohl-lal is, ennek ellenere magukra hagytak a hatarorseget. Magyarul senki nem merte a felelosseget vallalni. Bella Arpad erdeme abban rejlik hogy a lelkiismeretere hallgatott es nem lovetett. Konyve megirasahoz erot es egeszseget kivanok! Es kivancsian varom.”
 • 4. falcobiarmicus 2010. január 18. 19:04
  „Én azért hiányoltam nyáron az évfordulós ünnepségen Bella Árpádot és akkori "kis" határőreit.
  Ott lett volna a helyük, a többi vendégek között.”
 • 3. lenk 2010. január 18. 19:03
  „info2009*
  Látom, hozzáférsz a titkos paktumokhoz. Ismertesd a következő ötven évi menetrendet!”
 • 2. zeta62 2010. január 18. 18:32
  „info

  Lehet, hogy világ-összeesküvési fóbiád van? :)
  Akkor fikázd a magyarokat, ha ékezetes billentyűzeted lesz, addig coki.”
 • 1. info2009* 2010. január 18. 16:35
  „Ringassuk magunkat abba a hiedelembe, hogy a vasfuggony lerombolasa magyar erdem volt, vagy nezzunk szembe azzal a tennyel, hogy mar a II. Vilaghaboru alatt el lett dontve az a teny, hogy Europat 50 evre szetszakitottak es Habsburg Otto szerepe csak annyi volt, hogy a szini eloadast levezenyelte. Az egesz jo elore meg volt tervezve, semmi sem tortent veletlenul. Az, hogy Magyarorszag lett a "szinhaz" amiben ez lezajlott, valoszinuleg azert alakult ki, mivel kicsi hazank volt a kelet es nyugat nemetek talalkozohelye (Balaton).

  Akar hiheto akar nem, ez az igazsag. Ugyhogy ebredjunk fel abbol a hiedelembol, hogy micsoda hosok vagyunk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Fertőendréden

Az idős asszony életét a helyszínre érkező mentők nem tudták megmenteni. Tovább olvasom