Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Éger István: Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Éger István: Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázatot jelent
- Azonnali bérrendezésre, és legalább öt évre előre tervezhető életpályamodellre van szükség az egészségügyben - véli dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara újraválasztott elnöke.
A Sopronban élő, Peresztegen háziorvosi praxist vivő, s mind a mai napig mentőorvosként is kivonuló dr. Éger István ismét bizalmat kapott, így további négy évig töltheti be a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztját. A háziorvos, így belülről ismeri az egészségügy helyzetét.

- Elnök úr, "Az egészségügy hadrafoghatósága nemzetbiztonsági kockázatot rejt!" - címmel adott ki közleményt a küldöttgyűlés. Valóban ekkora lett a baj az egészségügyben?

Idézetek a küldöttgyűlés állásfoglalásából
A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése - mint a köztestület legfőbb döntéshozó szerve - már 2008-ban kimondta: „Tiltakozunk az évtizedek óta súlyosan alulfizetett kollégáink további megsarcolása ellen! Nem vállaljuk a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben  ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul."

- Előrebocsátom, az orvosi kamara, ahogy korábban, úgy most sem tudja megoldani a felmerülő problémákat. Nekünk az a dolgunk, hogy jelezzük a bajt. Rendszeresek az egyeztetések az államtitkárral. Ő is jól ismerik a helyzetet. Elegendő pénz azonban továbbra sem érkezik.

- Napi hír volt, hogy az egyik budapesti kórházban tömegesen mondtak fel az aneszteziológusok. A nyugati határszélen pedig folyamatosan keresnek szakorvosokat. Így nehéz megszervezni az ellátást.

- Komoly gondot okoz az ellátásban az orvos, illetve a szakszemélyzet hiánya. Mondok egy példát: Sopron környékén a falvakban, jelenleg azért megoldatlan a mozgó gyermekgyógyászati szakszolgálat, mert a közelmúltban három szakorvos mondott fel a kórházban.

Az is tapasztalható, hogy a szakemberhiány miatt, túl sok az őrzött betegszállítás, azaz kórházak közötti transzport. Hiába a szép épület, ha ott bent nincs elegendő orvos, akik helyben is elláthatnák a betegeket. Szabálytalanul rendszeresen dolgoznak felügyelet nélkül rezidensek.

Egyetértünk a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal által megfogalmazott követelésekkel:
- A katasztrofális szakemberhiány megoldása jelentős béremeléssel, az elvándorlás érdemi visszaszorításával.
2016-tól a középtávú bérfelzárkóztató program prioritás legyen!
- A hálapénz rendszer megszüntetése valamennyi érintett társadalmi csoport bevonásával (ehhez is elengedhetetlen a hatékony mértékű bérrendezés).
- Átlátható és a valós költségeket tükröző finanszírozási rendszer kialakítása és folyamatos fenntartása.

Továbbá követeljük, hogy valamennyi orvos minden túlmunkáját, ügyeletét a hatályos törvények maradéktalan betartásával, országosan egységes szabályozás szerint tartsák nyilván és fizessék ki.

A rendszert a benne dolgozók hitvallása, szeretete és eltökéltsége tartja egyben. De, ez nem tarthat örökké. Azonnali bérrendezés szükséges; többlet jövedelemhez kell juttatni a dolgozókat. S ezt ki kell, hogy egészítse az életpályamodell bevezetése. Az emberi erőforrást pedig meg kell becsülni! A jövő évi költségvetés tervezetében azonban még nem látjuk, hogy benne lennének ezek a plusz pénzek.

- Az elmúlt Időszakban több százmilliárd forint jutott az intézmények fejlesztésére. Sopronban, vagy éppen Szombathelyen egy teljesen új szárny épült. Ellentmondásosnak tűnik, hogy egyik oldalon jön a pénz, a másikon pedig alig jut forrás a számlák kifizetésére.

- Valóban ellentmondás. Ötszázmilliárd forintot öntöttünk betonba. Döntően uniós forrásból. Bérre, működtetésre azonban nem fordítható a pályázati pénz.

- Mások okból, s ez a betegeket nem nyugtatja, de tény: az egész országban orvoshiány van. A Magyar Nemzet írta meg, hogy 70 olyan körzet van, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, ebből mintegy 20 olyan található, ahol már több mint tíz éve betöltetlen a praxis. Az állam akár tízmillió forintos támogatást is adna, mégsem jelentkeznek.

- Hiába az egyszeri pluszpénz, az is szükséges, hogy az adott praxis ki tudja termelni a költségeket. Fenn kell tartani a rendelőt, a személyzet bérét. Emellett az orvosnak is meg kell élnie. Továbbá fontos a jogbiztonság. Olyan ne fordulhasson elő, hogy valaki nemtelen manőver kapcsán elveszti a vásárolt praxisát.

Nyitókép: Dr. Éger István újabb négy évig bizalmat kapott az orvosi kamara élén. Fotó: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapát a kézbe! Újraélesztenék iskolakert mozgalmat Sopronban

Kapát a kézbe! Újraélesztenék iskolakert mozgalmat Sopronban
A Lippai-szakközépiskola megkereste a többi soproni oktatási intézményt: hozzanak létre egy közösségei kertet. Tovább olvasom