Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Duray Miklós gondolatai a magyarság uniós jövőjéről

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke a „Magyarság az európai uniós csatlakozás előtt és után” címmel tartott előadást a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban.
Duray: Lélektanilag is fontos a három ország közötti határ eltűnése.
Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja ügyvezető alelnöke a Fidesz megyei kulturális tagozta meghívására érkezett Sopronba. Szarka László elnök mutatta be a politikust a sajtó képviselőinek, aki elsősorban azokról az előnyökről fejtette ki a véleményét, amelyek a magyarságot érintik május 1. után.
– A magyar nemzetnek több mint kétharmada az unió tagjává válik – mondta a politikus.

– Ami azt jelenti, az érintett magyarság létfeltételei, ha nem is azonnal, de egyre inkább közelebb kerülnek egymáshoz. A Kárpát-medencében lévő három ország – Szlovénia, Magyarország és Szlovákia, ahol 11 millió magyar él – között eltűnik a vámhatár.

Ez különösen Szlovákia irányában érdekes, mert 550 kilométeren szűnik meg a határ, ezért ami kialakult 1918–20 után, vagyis hogy a határ áteresztőképessége nagyon csekély lett és olyan gazdasági struktúrák mentek tönkre, amelyek jól működtek és megélhetést biztosítottak az ott élő embereknek, feléledhetnek, illetve újak születhetnek. Nem véletlen, hogy jelenleg ezen a szakaszon a legnagyobb a munkanélküliség mindkét országban.

Duray Miklós szerint nemcsak az életminőség szempontjából, hanem lélektanilag is fontos a határ eltűnése – különösen 2007-től –, mert a szétválasztott családok elkezdhetik közösen tervezni jövőjüket. A nemzet működőképességéhez ugyanis három alapfeltétel szükséges: legyen közös történelmi tudatunk, a jelenben hasonlóképpen éljük meg az eseményeket és közösen tervezhessük jövőnket.

A nagy seb, amely a trianoni határok meghúzásával keletkezett, fokozatosan beforrhat, ha nem is százszázalékosan, de nem fog állandóan újra vérezni. A politikus úgy látja, a magyar nyelv – miután az unió hivatalos nyelve is lesz – felértékelődik Közép-Európában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beteg panaszkodik, a kórház perel

„A soproni kórházban nem törődnek azokkal, akik nem adnak hálapénzt” –… Tovább olvasom