Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Dugulás: A Holding csak saját rendszerét javítja ingyen

Szerkesztőségünkhöz fordult egy önkormányzati bérlakásban élő hölgy, mondván folyamatos dugulással küzd, és véleménye szerint nem neki kellene fedezni az elhárítás költségeit. Megtudtuk: a Sopron Holding csak „saját" rendszerét tartja karban ingyenesen.

– 2004 óta élek itt, a Kőfaragó tér 9. szám alatt, azóta szinte folyamatos dugulással küzdök – kezdi panaszát Molnár Miklósné. – Amikor megkaptam ezt a komfort nélküli lakást, saját költségemen komfortosíttattam, kialakíttattam a fürdőszobát-vécét. Hosszú távra terveztem, ezért nem sajnáltam a pénzt arra, hogy kulturált életkörülményeket biztosítsak magamnak. Azonban, mivel az én fürdőm lejjebb van, mint a szomszédé, és közös hálózaton vagyunk, a dugulás miatt hetente kiönt a vécé, és a zuhanyzó lefolyója. Szinte félek már használni a fürdőszobát, mert mindig attól tartok, kell-e használnom a mindig készenlétben álló felmosószettet.

Molnár Mikósné évek óta kénytelen
Molnár Mikósné évek óta kénytelen készenlétben tartani a felmosóvödröt. Fotó: Magasi

Molnárné korábban hívott szerelőket is, de időközben elveszítette az állását, mint mondja: nincs pénze folyton javítást fizetni. A dugulás-elhárítás ugyanis csak ideig-óráig vezetett eredményre, újra és újra kiöntött a kellemetlen szagú lé, elárasztva az egész lakást. – A sarokpadot és a bútorokat el kellett húzni a faltól, mert mindig befolyt mögéjük a víz és penészedésnek indult a lakás. Most így élek, a szoba közepére húzkodott büdös bútorok között..

Azt monsja, nincs pénze folyton javítást fizetni
Azt mondja, nincs pénze folyton javítást fizetni.

A Sopron Holdingnál megtudtuk, hogy térítésmentesen végzik a bérleménybe adott önkormányzati lakások dugulás-elhárítását. Molnár Miklósné esete annyiban más, hogy a hiba a bérlő által kiépített új hálózaton jelentkezik. Ezt a bérlő az általa választott kivitelezővel készíttette el. A lakás komfortfokozata –és így a fizetendő bérleti díj- a
magánberuházással nem nőtt, a karbantartási költségeket viszont az újonnan épített szakaszon a bérlőnek kell finanszíroznia.
 

Ön szerint kinek van igaza? A bérlő - ha már megépíttette - viselje a költségeket? Vagy a Holding fizesse, hiszen a lakó saját költségén emelte a komfortfokozatot? Írja meg véleményét!

Olvasóink írták

 • 8. TancsKaszabell 2009. augusztus 05. 07:19
  „Köszönöm szépen a nyugodt tisztelettudó hangvételt ! Ön is hozzátett érdemben valamit a témához,árnyalta azt,és rámutatott néhány problémára is,amely az építtető az építő és a hivatal ismert működési zavarai.
  A lényeg mégis csak a tulajdonviszony amely a kötelezettségeket határozza meg,még ebben a helyzetben is..”
 • 7. adlerzsigabá 2009. augusztus 04. 19:21
  „Na, akkor vegyük át! Megértő vagyok ám Önhöz és az illő türelemmel osztok meg egy titkot:

  Ha valaki butaságot csinál vagy csináltat, azt ne közpénzből tartassa rendben! Amennyiben az átalakítást az önkormányzat építési osztályának engedélyével, a vonatkozó szabványok maradéktalan betartásával, szakszerűen végezte vagy végeztette el, akkor jogos az igény. Ha nem, akkor sajnos először a pancser szerelőt kell flön fogni. Én ezt javasolnám.)

  DE: amint ez a cikkben szerepel: "Ezt a bérlő az általa választott kivitelezővel készíttette el." Azonban, mivel az én fürdőm lejjebb van, mint a szomszédé, és közös hálózaton vagyunk,... "

  Mester, kérem továbbra is tanítson, ha lehet! Köszönöm.”
 • 6. TancsKaszabell 2009. augusztus 04. 11:29
  „Látom,megint nem értette meg a leírtakat.
  A gyengébbek kedvéért: a csatorna közmű !Így a város tulajdona ugyan úgy mint a bérlemény.
  Ez nem fenyegetés,-pláne nem az enyém-, hanem egy lehetetlen élethelyzetbe került bérlő
  lehetséges védekezésének módja,a számára egyáltalán nem vicces...”
 • 5. adlerzsigabá 2009. augusztus 03. 10:57
  „4-re!

  Nocsak, nocsak! Perrel fenyegetőzik kedves TancsKaszabell? Eddigi munkássága során mindig ezt a megoldást ostorozta. Vagy csak egy magánszemély perelhet az önkormányzat nem? Vicces!
  A megoldás Accra (2.) kommentjében olvasható. Értelmes és korrekt.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. augusztus 02. 15:13
  „Ez nem egy fogas kérdés !
  A döntő az,hogy ki a lakás tulajdonosa és nem az hogy javították illetve emelték a komfortfokozatát.
  Ilyen egyszerű ez.
  A holding eljárása tisztességtelen!!
  Javaslom a vezetőinek,még mielőtt egy drága pert indítanak ellene,hogy magától hárítsa el a csatornadugulását, vígan és térítésmentesen,mert így olcsóbb!”
 • 3. Jandex 2009. augusztus 02. 15:01
  „Kíváncsi lennék arra ha a Holding főnökénél úszna a bútor a kulában vajon ki javítaná meg????????”
 • 2. Accra 2009. augusztus 02. 12:37
  „Ha tényleg mélyebben van a fürdője, mint a szomszédé, és közös a rákötés, akkor mindig lesz gond. Szerintem nem is dugulás az ok, hanem a közlekedő edények elve alapján a hölgynél jön fel a szomszéd szennyvize.
  A "mester", aki csinálta, miért nem figyelt erre? Egy visszacsapó szelep megoldhatja a gondot, akkor visszafelé nem jöhetne a víz.”
 • 1. Cerwin 2009. augusztus 02. 12:20
  „Azzal, hogy a hölgy komfortossá tette a lakást, az értékét is megnövelte. Ezt a Holdingnak azért figyelembe kéne venni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi László: A mélygarázs nem sikertörténet

Az elmúlt két évben a mélygarázsból több ügyvéd és szakértő élt meg jól, a város lakossága most… Tovább olvasom